Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θα περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ οι περισσότερες τράπεζες - Παραμένει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων

tags :
Fitch: Θα περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ οι περισσότερες τράπεζες - Παραμένει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Πρώτο βήμα για τις τράπεζες τα stress tests της ΕΚΤ, αδυναμία τα NPLs σύμφωνα με τη Fitch
Οι περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ, εκτιμά η Fitch Ratings σε ανάλυσή της με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2013.
Η συνολική αξιολόγηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα στην καθιέρωση ισότιμων όρων αναφορικά με την πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια του ιδιωτικού κλάδου και την ικανότητα επέκτασης της χρηματοδότησης.
Όπως προειδοποιεί η Fitch, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθιστούν κάποιες τράπεζες ευάλωτες, ιδιαίτερα τις πιο αδύναμες, όπως σημειώνει η Fitch.
Σύμφωνα με τη Fitch, ο συσχετισμός ανάμεσα στις τράπεζες με τους ασθενέστερους ισολογισμούς και τις αδύναμες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, είναι ισχυρός.
Ειδικότερα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν αντικαταστήσει περίπου τα 2/3 των επισφαλών δανείων στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2014.
Οι τράπεζες με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, τείνουν να είναι στην περιφέρεια.
Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι μετά την ολοκλήρωσης των ασκήσεων αντοχής από την ΕΚΤ, θα σημειωθούν αυξήσει κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις ιδιαίτερα από τις τράπεζες που θα αξιολογηθούν ως πιο αδύναμες.
Αναλυτικότερα, η Fitch υπολογίζει ότι το κόστος για την κάλυψη των επισφαλών δανείων, θα διαμορφωθεί σε 70 δισ. ευρώ περίπου, για τις τράπεζες που θα περάσουν την αξιολόγηση στο 60%.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αποτυχίας τραπεζών στα stress tests, η Fitch εκτιμά ότι η όποια αποτυχία θα είναι τεχνικής φύσεως.
Και αυτό γιατί οι ελλείψεις κεφαλαίου έχουν αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης