Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες τα NPLs – Προειδοποιεί με υποβαθμίσεις αν προκύψουν μεγάλα κεφαλαιακά ελλείμματα

Fitch: Πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες τα NPLs – Προειδοποιεί με υποβαθμίσεις αν προκύψουν μεγάλα κεφαλαιακά ελλείμματα
Το βασικό σενάριο της Fitch προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν τα κενά μέσω των αγορών
Παραμένει μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2014 και τίτλο «Greek Banks Still Burdened By Problem Loans (Παραμένουν βάρος για τις ελληνικές τράπεζες τα προβληματικά δάνεια)» η Fitch Ratings, παρά την ενίσχυση των κεφαλαίων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα σχέδια αναδιάρθρωσης.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ότι οι ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ ενδεχομένως να καταδείξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, ιδίως εάν δεν συμπεριληφθούν οι τρέχουσες ενέργειες αναδιάρθρωσης.
Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, έχουν αντλήσει κεφάλαια κατά τη διάρκεια των δύο γύρων ανακεφαλαιοποίησης από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, σημειώνει η Fitch.
Επίσης οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τις αλλαγές στην αναβαλλόμενη φορολογία, ευθυγραμμιζόμενες με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Η Fitch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το βασικό σενάριο,  θα καλύψουν τα όποια κεφαλαιακά κενά προκύψουν μέσω των αγορών, όπως συνέβη και το α΄εξάμηνο του 2014 μετά τις ασκήσεις αντοχής από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), χωρίς να χρειαστεί το κεφαλαιακά «μαξιλάρι» των 11 δις. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το υψηλό ποσοστό προβληματικών δανείων, καθιστά ευάλωτους τους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις εξελίξεις, στο πλαίσιο μιας βελτιούμενης ελληνικής οικονομίας η οποία ωστόσο παραμένει αδύναμη.
Τα προβληματικά δάνεια (NPLs) είναι υψηλά και κυμαίνονται από 29,7% για την Εθνική που καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό και 45,6% για την Alpha Bank (το υψηλότερο ποσοστό), στα τέλη του 2013.
Η διαχείριση των προβληματικών δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ενώ τονίζει ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί η πιστωτική αδυναμία, ωστόσο με χαμηλότερους ρυθμούς καθώς βελτιώνεται η οικονομία.
Για το ελληνικό ΑΕΠ η Fitch προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 0,5% το 2014 και 2,5% το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης