Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι σκιές της κρίσης στην Ελλάδα - Τρεις λόγοι γκρέμισαν το ελληνικό χρηματιστήριο

CNBC: Οι σκιές της κρίσης στην Ελλάδα - Τρεις λόγοι γκρέμισαν το ελληνικό χρηματιστήριο
Στους επενδυτές δεν αρέσει η ιδέα αποχώρησης της Ελλάδας από τον κλοιό της τρόικας...
Τρεις είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τη δραματική πτώση που σημειώθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και τη ραγδαία άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων.
Όπως επισημαίνει σε ένα ακόμη δημοσίευμά του το CNBC, τα δύο τελευταία 24ωρα οι επενδυτές αντιλήφθηκαν πως στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη σκιές κρίσης. Επικίνδυνες σκιές της κρίσης.
Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το δραματικό διήμερο για την Ελλάδα είναι οι εξής: Οι ελληνικές τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ολοκλήρωση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
1) Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, αν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ καταδείξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται εδώ πως τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.
Οι τραπεζικές μετοχές αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% του Γενικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, οπότε κάθε πίεση στις τραπεζικές μετοχές συμπαρασύρει πτωτικά το σύνολο της ελληνικής αγοράς.
2) Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφονται στην Ελλάδα δείχνουν να εδραιώνεται - αλλά και να αυξάνεται - το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Εάν ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας αναλάβει πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για τον τερματισμό των μνημονίων και της λιτότητας.
3) Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λήγει το 2016.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιθυμούσε την πρόωρη απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια, αλλά η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων του στέλνει ένα μήνυμα: Στους επενδυτές δεν αρέσει η ιδέα αποχώρησης της Ελλάδας από τον κλοιό της τρόικας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης