Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πιο mainstream κόμμα - Οι αγορές φέρονται υπερβολικά στην προοπτική κυβέρνησης του

Deutsche Bank: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πιο mainstream κόμμα - Οι αγορές φέρονται υπερβολικά στην προοπτική κυβέρνησης του
Σημαντική στήριξη στην Ελλάδα θα δώσει η ΕΚΤ
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία σχολιάζει τις πρόσφατες αναταραχές στην αγορά με αφορμή τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα εποπτείας της τρόικας νωρίτερα του προβλεπομένου.
Στην 43σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Testing the ECB" (δοκιμάζοντας την ΕΚΤ) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank αποδίδει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, στην αποφυγή των πρόωρων εκλογών ή τη νίκη τους.  
Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι ακόμη βιώσιμο και, συνεπώς, οι αγορές δεν εγκρίνουν την ιδέα της πρόωρης εξόδου και την απουσία μιας ασπίδας προστασίας.
Αλλά χωρίς την πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο, ο Σαμαράς ανησυχεί ότι θα χάσει από το ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό συνεπάγεται ότι η αβεβαιότητα για τις αγορές θα συνεχιστεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασπάζεται την έξοδο του ευρώ πια, αλλά υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.
Η αγορά φαίνεται να φοβάται ότι δεν υπάρχει διέξοδος.
Είναι μάλλον μια υπερβολική αντίδραση.
Από οικονομική άποψη, η Ελλάδα έχει βελτιωθεί.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο συστημικό (mainstream) κόμμα εξομαλύνοντας τη ρητορική και τις πολιτικές του.
Υπάρχει περιθώριο για μια μέση οδό - μια προληπτική πιστωτική γραμμή από την ΕΕ - ώστε να μετατραπεί το δημόσιο χρέος πιο βιώσιμο, ενώ σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της ΕΚΤ.
Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι μέχρι στιγμής υποστηρικτικές.
Στις 16 Οκτωβρίου η ΕΚΤ μείωσε το ποσοστό απομείωσης που εφαρμόζει στα ελληνικά ομόλογα για την παροχή εγγυήσεων, αυξάνοντας τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να επωφεληθούν από το πρόγραμμα TLTROs της ΕΚΤ, ενώ μένει να δούμε το κατά πόσο θα εφαρμοστούν οι αγορές εγγυημένων τίτλων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων στην Ελλάδα, προσθέτει η Deutsche Bank.
Τέλος, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε φάση ύφεσης και το 2014, ενώ θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2015.
Αναλυτικά:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης