Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Investor: Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α., τον DAX και τον Nasdaq

tags :
Investor: Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α., τον DAX και τον Nasdaq
Με την υπογραφή του Γ. Παπαλάμπρου, Καθηγητή Τεχνικής Ανάλυσης







ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Γεια σας!
Καθώς αρκετοί επενδυτές αναρωτιούνται ή αμφιβάλλουν για την βοήθεια της Τεχνικής Ανάλυσης κατά τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων, η Investor  παρέχει σποραδικά κάποια γραφήματα με τους δείκτες τους οποίους αυτή χρησιμοποιεί για τις τεχνικές της αναλύσεις.
Τα γραφήματα περιέχουν πάντα δύο δείκτες, οι οποίοι είναι οι εξής: α) ο δείκτης τάσης ο οποίος εμφανίζεται μέσα στο γράφημα των κεριών που απεικονίζουν τις τιμές και β) ο δείκτης ορμής ο οποίος βρίσκεται στο επάνω μέρος του γραφήματος, συνοδεύεται από τον κινητό του μέσο και θυμίζει τον Στοχαστικό.
Αυτοί οι δείκτες χρησιμοποιούνται ως εξής: Ο πρώτος δείκτης ο οποίος εμφανίζεται στο ίδιο παράθυρο με το γράφημα της μετοχής (κάτω πλαίσιο), ομοιάζει με κινητό μέσο όρο (χωρίς όμως να είναι),  και χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο. Δηλαδή όταν το γράφημα των τιμών τον διασπά ανοδικά, η αγορά θεωρείται ανοδική και  όταν τον διασπά καθοδικά, θεωρείται καθοδική.
Ο δείκτης ορμής ο οποίος εμφανίζεται μαζί με τον κινητό του μέσο στο επάνω πλαίσιο, παρέχει επίσης σήματα με τις διασπάσεις που πραγματοποιεί αυτός  στον κινητό του μέσο. Δηλαδή όταν αυτός διασπά ανοδικά τον κινητό του μέσο, παρέχει σήμα αγοράς. Αντίστοιχα, όταν τον διασπά καθοδικά, παρέχει σήμα πώλησης.



Ανάλογα παραδείγματα αγοραστικών σημάτων αποτελούν οι ανοδικές διασπάσεις του κινητού μέσου που δείχνουν  τα βελάκια και αντιστοιχούν στα σημεία 2, 4  και 6. Αντίστοιχα, σήματα πώλησης αποτελούν οι καθοδικές διασπάσεις που πραγματοποιεί ο ταλαντωτής ορμής (κόκκινη γραμμή) στον κινητό του  μέσο(μαύρη γραμμή). Δηλαδή οι διασπάσεις που δείχνουν  τα βελάκια και αντιστοιχούν στα σημεία 1, 3  και 5.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ
 Αν θέλετε, μπορείτε να συνδυάσετε τους δύο δείκτες ως εξής:
Α) Όταν μια μετοχή βρίσκεται πάνω από τον δείκτη τάσης, μπορείτε να εκτελείτε τα long (αγοραστικά) σήματα του δείκτη ορμής
Β) Όταν μία μετοχή βρίσκεται κάτω από τον δείκτη τάσης, μπορείτε να εκτελείτε τα short (πωλητικά) σήματα του δείκτη ορμής.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, για κάποιες μετοχές μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον δείκτη τάσης μόνο του και να έχετε long θέση για όσο διάστημα οι τιμές παραμένουν πάνω από αυτόν ή short για όσο διάστημα οι τιμές παραμένουν κάτω από αυτόν.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ
Τέλος από σήμερα θα δημοσιοποιούνται και κάποιες μελλοντικές ημερομηνίες για κάθε μετοχή οι οποίες θεωρητικά αναμένεται να αποτελέσουν σημεία αντιστροφής.
Προσοχή!
1) Είναι άγνωστο αν αυτές οι ημερομηνίες αφορούν ανοδική ή καθοδική αντιστροφή. Αυτό όμως θα γίνει αντιληπτό, καθώς το γράφημα θα πλησιάζει την αντίστοιχη ημερομηνία. Αν πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία έχει προηγηθεί άνοδος, θα πρόκειται για κορυφή. Αντιθέτως, αν  έχει προηγηθεί πτώση, θα πρόκειται για πυθμένα.
2) Είναι άγνωστο αν η αντιστροφή θα είναι βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη.
3) Ενδέχεται να υπάρξει απόκλιση μιας ημέρας. Δηλαδή η πραγματική αντιστροφή να πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν ή μία ημέρα μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία.
4) Καθώς το γράφημα μιας μετοχής εξελίσσεται, ενδέχεται να προστεθούν και άλλες ημερομηνίες πριν ή μετά από αυτές για τις οποίες υπάρχουν ήδη προβλέψεις.
5) Οι νέες ημερομηνίες αντιστροφής  δεν ακυρώνουν τις παλαιότερες.

STOP LOSS
Καθώς ποτέ δεν γνωρίζουμε  αν και πότε θα ανατραπεί ξαφνικά η αγορά, είναι απαραίτητο ανεξαρτήτως του τι λένε οι προβλέψεις, να υπάρχει πάντα stop loss (προστατευτικό stop) το οποίο θα προστατεύει το κεφάλαιο από τις μεγάλες ζημίες αλλά και θα προφυλάσσει τα κέρδη τα οποία πιθανόν να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι κάποια δεδομένη στιγμή. Αν και το stop loss τοποθετείται βάσει των κινήσεων της εκάστοτε αγοράς και απαιτούνται αρκετές γνώσεις για τη σωστή διαχείρισή του, ένας εύκολος κανόνας θα μπορούσε να είναι ο εξής:
Αρχική τοποθέτηση του stop loss λίγο πιο κάτω από τον πρόσφατο πυθμένα (για θέσεις long) ή λίγο πιο πάνω από την πιο πρόσφατη κορυφή (για θέσεις short).Στη συνέχεια, αν η αγορά κινηθεί προς την επιθυμητή κατεύθυνση και επιτευχθούν κάποια κέρδη, μεταφορά του stop στο χαμηλότερο χαμηλό των δύο τελευταίων περιόδων (για θέσεις long) ή στο υψηλότερο υψηλό των δύο τελευταίων περιόδων (για θέσεις short).  Αντί των δύο περιόδων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τρείς. Αυτό όμως εξαρτάται από την ανοχή του εκάστοτε επενδυτού.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ
Όλα τα άρθρα του γράφοντος δημοσιεύονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εκφράζουν την προσωπική άποψη  και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση σε οποιαδήποτε χρηματαγορά. Ουδεμία ευθύνη φέρει ο γράφων για οποιεσδήποτε  πράξεις των επενδυτών
Οι επενδυτές οι οποίοι  χρειάζονται επενδυτικές συμβουλές, θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά σε ειδικούς επαγγελματίες, οι οποίοι είναι καλοί γνώστες του αντικειμένου και κατέχουν ανάλογες   νόμιμες άδειες..

Για τις όποιες απορίες ή διευκρινίσεις,  μπορείτε να τηλεφωνείτε στα τηλέφωνα που αναφέρονται πιο κάτω.

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ
Καθηγητής Τεχνικής Ανάλυσης

www.investor.gr
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΗΜ/ΡΙΟΥ
Τηλ.  210-520.22.44       210-520.11.10

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης