Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Agence Europe: Nέα μέτρα... προϋποθέτει η λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ελλάδα - Στόχος η συνετή έξοδος από το μνημόνιο

Agence Europe: Nέα μέτρα... προϋποθέτει η λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ελλάδα - Στόχος η συνετή έξοδος από το μνημόνιο
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε νέα διαρθρωτικά μέτρα, για την ένταξή της στη γραμμή πίστωσης, αναφέρει το δημοσίευμα
Μια συνετή, βιώσιμη και αξιόπιστη έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής είναι ο στόχος της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης, Agence Europe.
Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα θεσπίσει μια προληπτική γραμμή πίστωσης, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιδιαίτερη σημασία έχει το υπαρκτό ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβληματίζεται πολύ, ως προς το θέμα.
Το Agence Europe, υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2014, ερωτηθείς αν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμβουλος επικοινωνίας του ΔΝΤ αρκέστηκε στην εξής απάντηση:
«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που προβλέπει την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης ελάφρυνσης απαιτείται για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, και ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ ως το 2022, εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του προγράμματός της».
«Η γενική αίσθηση που καταγράφεται στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στη γραμμή πίστωσης, όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, ενώ συμπληρώνει πως «θα γίνει δύσκολα αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι μια τέτοια γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από μια συμφωνία που θα προβλέπει τη λήψη "διορθωτικών μέτρων" για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών».
Στα ανωτέρω διαρθρωτικά μέτρα εμπεριέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχυρή επιτήρηση, με τακτικές αποστολές επιτήρησης, όπως ισχύει και με τα σημερινά δεδομένα.
Το κόστος της γραμμής πίστωσης συνδέεται με το αν εν τέλει αυτή θα χρησιμοποιηθεί, γιατί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να διατηρήσει ρευστότητα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί.
Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει «χρέωση "προμήθειας" (commitment fee), καθώς και ένα μικρό περιθώριο ύψους 0,35% για μια προληπτική γραμμή πίστωσης, το οποίο θα πληρωθεί ταυτόχρονα με τους τόκους», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης