Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Αλέξης Τσίπρας, από «πυρπολητής» του πολιτικού σκηνικού... εν αναμονή πρωθυπουργός

Reuters: Αλέξης Τσίπρας, από «πυρπολητής» του πολιτικού σκηνικού... εν αναμονή πρωθυπουργός
Η αλλαγή ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βαδίζει προς την εξουσία
Άρθρο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο «Από “πυρπολητής” σε αναμονή πρωθυπουργός, η ελληνική Αριστερά “μυρίζει” εξουσία», αφιερώνει το ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters, στο οποίο επιχειρεί μια σκιαγράφηση της στάσης του μετά τις ευρωεκλογές.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια πιο διαλλακτική στροφή ως προς τον τόνο που χρησιμοποιεί σε σχέση με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας και επισημαίνει τα πρόσφατα ταξίδια στη Φρανκφούρτη και τη Ρώμη προκειμένου να συναντήσει ευρωπαίους ηγέτες και να τους εκθέσει τις θέσεις του κόμματος.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πιο δημοφιλές αυτή την στιγμή κόμμα στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας πολλούς πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν τιμωρηθεί από το πακέτο διάσωσης της χώρας, ενώ σημειώνεται η ευκολία με την οποία κέρδισε τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Όπως σημειώνεται, κλειδί για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, είναι μια προσπάθεια να μετριάσει τις ριζοσπαστικές αριστερές ρητορείες, που έκαναν το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» να τον αποκαλέσει ως έναν από τους πιο επικίνδυνους άνδρες στην Ευρώπη το 2012.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι βασικές θέσει του όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας και τη διάσωση της χώρας δεν έχουν αλλάξει, στη βάση της «ανθρωπιστικής κρίσης» που βιώνει η Ελλάδα.
Πλέον, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί ότι θα «σκίσει το μνημόνιο», τονίζοντας ότι θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ανάπτυξης όπως και οι Γαλλία και Ιταλία.
Όπως επισημαίνεται, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζει την πολιτική της εξέλιξης άλλων κομμάτων κατά του κατεστημένου και αναφέρεται η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία, που άλλαξε τακτική μετά την απόκτηση κοινοβουλευτικής εξουσίας.
Αντικατοπτρίζει, επίσης, σύμφωνα με το άρθρο, την αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα από τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης στην Ευρωζώνη πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η Αθήνα κινδύνευσε γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πολλοί έξω από την Ελλάδα σημειώνουν ότι ο κίνδυνος που απορρέει από μια νίκη Τσίπρα παραμένει υψηλός, δεδομένου μάλιστα ότι τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση του χρέους θεωρούνται παράλογα.
Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από τη μη συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς στηρίζει τις ελπίδες του ότι ο τερματισμός του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ένα χρόνο νωρίτερα, θα τον βοηθήσει να κερδίσει πρόσθετη στήριξη.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όποιος κι αν είναι ο υποψήφιος.
Οι φόβοι των πρόωρων εκλογών και η προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο άρθρο, έχουν τρομάξει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων να ξεπεράσουν του 9% τον περασμένο μήνα, με τους αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι δεν ανησυχούν.
Στο άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος τονίζει ότι «το κλίμα το 2014 είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι το 2012» και προσθέτει ότι «όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αριστερή ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που αγωνίζεται για την αλλαγή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και ότι δεν επιθυμεί την κατάρρευση της ζώνης του ευρώ
«Η ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει επιστροφή στη δραχμή δεν υφίσταται πλέον», τονίζει ο κ. Παπαδημούλης.
Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ειδησεογραφικό δίκτυο, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί, προσθέτοντας ότι η χώρα είχε ήδη επωφεληθεί από μια 10ετή εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματός αγοράς τίτλων.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο Σαμαράς δεν έχει χάσει ακόμη το παιχνίδι, ειδικά αν καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από το μνημόνιο και τονίζεται ότι η «μάχη θα είναι σκληρή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης