Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Δεν επαρκούν οι δράσεις της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας - Αναμένεται διεύρυνση των αγορών τίτλων

Πειραιώς: Δεν επαρκούν οι δράσεις της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας - Αναμένεται διεύρυνση των αγορών τίτλων
Το παρεμβατικό επιτόκιο αναμένεται να εξακολουθήσει να διαμορφώνεται υπό του 0,25% έως τα τέλη του 2016
Τα υφιστάμενα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από μόνα τους δεν επαρκούν για την ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2,0% σε διατηρήσιμη βάση, καθώς και για την ικανοποιητική τόνωση της πραγματικής οικονομίας, τονίζει στη σημερινή της ανάλυση η τρ. Πειραιώς, εκτιμώντας ότι  είναι αρκετά πιθανόν η ΕΚΤ να προβεί στη διεύρυνση του πλαισίου της ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς εταιρικών και ενδεχομένως κρατικών ομολόγων.
Στην ανάλυση της Πειραιώς, υπό τον τίτλο "Διεθνείς Οικονομίες& Αγορές: Η FED μεταβιβάζει το QE στην ΕΚΤ, τονίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του μεγέθους του ισολογισμού της στο επίπεδο που είχε διαμορφωθεί στις αρχές του 2012.
Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 800 – 900 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τρέχον μέγεθος.
Από τα 8 TLTROs (που θα πραγματοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2016) θα μπορεί να αντληθεί ρευστότητα 450 – 850 δισ. ευρώ και από την αγορά των ABSs και CBs έως περίπου 1 τρισ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η αποπληρωμή προς την ΕΚΤ των προηγούμενων LTROs (που είχαν πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2011 και το
Φεβρουάριο του 2012) ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της EKT στα 137 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα πιστωτικά κριτήρια για την έγκριση δανείων είναι χαλαρά σε όλες τις κατηγορίες των δανείων (με εξαίρεση τα δάνεια για ΜμΕ, όπου υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ των απαντήσεων που αντιστοιχούν σε σφιχτότερα – χαλαρότερα πιστωτικά κριτήρια).
Παράλληλα, η ζήτηση για χορήγηση δανείου αναμένεται να αυξηθεί επίσης σε όλες τις κατηγορίες.
Τα υφιστάμενα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής εκτιμάμε ότι από μόνα τους δεν επαρκούν για την ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2,0% σε διατηρήσιμη βάση, καθώς και για την ικανοποιητική τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Εφόσον το περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση είναι πολύ μικρό, εκτιμάμε ότι στην περίπτωση που ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να διαμορφώνεται
υπό του 1,0% έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2015, τότε είναι αρκετά πιθανόν η ΕΚΤ να προβεί στη διεύρυνση του πλαισίου της ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς εταιρικών και ενδεχομένως κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες των αγορών, το παρεμβατικό επιτόκιο αναμένεται να εξακολουθήσει να διαμορφώνεται υπό του 0,25% έως τα τέλη του 2016.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης