Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Mόνο με αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ μπορεί να αποδυναμώσει το ευρώ - Στα 1,20 δολ. το ενιαίο νόμισμα σε 12 μήνες

Reuters: Mόνο με αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ μπορεί να αποδυναμώσει το ευρώ - Στα 1,20 δολ. το ενιαίο νόμισμα σε 12 μήνες
Η ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει το ευρώ σε πτώση, εκτιμούν οι 29 από τους 38 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters
Η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει τη σημαντική αποδυνάμωση του ευρώ, όμως για να συμβεί αυτό υπάρχει μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος. Ποιος είναι αυτός; Η αγορά κρατικών ομολόγων, απαντά η πλειοψηφία των αναλυτών, σε νέα δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters.
To ευρώ μετρά ήδη απώλειες 9% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2014, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης αυτής σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS.
Το αδύναμο ευρώ, αλλά και τα μέτρα της ΕΚΤ, δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να τονώσουν την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος δεν ξεπερνά τα επίπεδα του 0,4%, όταν ο στόχος της ΕΚΤ είναι στο 2%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης του Reuters, η πτώση του ευρώ μπορεί να μην συνεχιστεί, παρά την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών, εάν η ΕΚΤ δεν αποφασίσει την αγορά κρατικών ομολόγων.
Για την πλειοψηφία των αναλυτών, η αγορά κρατικών ομολόγων αποτελεί μια από τις ελάχιστες επιλογές που έχουν απομείνει για την ΕΚΤ.
"Η ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει το ευρώ σε πτώση", δήλωσαν οι 29 από τους 38 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.
"Εάν η ΕΚΤ κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο για σημαντική επέκταση του ισολογισμού της, τότε θα είναι σε θέση να επηρεάσει τις κινήσεις του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος", εκτιμά ο Colin Asher, οικονομολόγος της Mizuho Corporate Bank.
"Μόνο με αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις", σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Esther Reichelt, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει:
- στα 1,25 δολ. σε ορίζοντα ενός μηνός
- στα 1,22 δολ. σε ορίζοντα 6 μηνών
- στα 1,20 δολ. σε ορίζοντα 12 μηνών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης