Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Calamos: Πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα - Η Ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Calamos: Πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα - Η Ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Η Calamos Investments προβλέπει αστάθεια στις διεθνείς αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο μακροπρόθεσμα υπάρχουν ευκαιρίες και περιθώρια ανόδου
Έντονο προβληματισμό για τον πολιτικό κίνδυνο που ελλοχεύει στην Ελλάδα εκφράζει η διεθνούς κύρους επενδυτική εταιρεία Calamos Investments, με έδρα το Naperville στο Illiinois των ΗΠΑ και συνολικά υπό διαχείριση assets ύψους 27,8 δισ. δολαρίων.
"Οι συνεχιζόμενες πολιτικές στην Ελλάδα συνιστούν μια πραγματικά αρνητική σκιά στην Ευρωζώνη", υποστηρίζουν οι αναλυτές της Calamos, στο τελευταίο global economic review που παρουσιάζουν, υπό τον διακριτικό τίτλο "Despite Volatility, This Bull Is Likely to Charge Higher".





Η επενδυτική ευκαιρία εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της, προειδοποιώντας μάλιστα πως η πορεία της Ευρωζώνης αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το παγκόσμιο οutlook.
"Η Ευρωζώνη παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία", διαμηνύει.
Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.
Το ευρώ θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, ενώ ο κίνδυνος επιστροφής της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση είναι ορατός, αν δεν εφαρμοστούν ισχυρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η Ευρώπη δεν εμφανίζει τα θεμελιώδη οικονομικά στηρίγματα που μπορούν να δικαιολογήσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη, όπως ισχύει, στον αντίποδα, στις ΗΠΑ.



Αυτή η επιδείνωση των συνθηκών της ευρωπαϊκής οικονομίας οδηγεί σε σοβαρές σκέψεις την ΕΚΤ, προκειμένου αν και πότε θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Calamos Investments επισημαίνει πως εξακολουθεί να κυριαρχεί το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, γεγονός που καθιστά μη ρεαλιστική κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη για σημαντική ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ορίζοντα 18 μηνών.
Ωστόσο η Calamos Investments εκφράζει τη βεβαιότητα πως τελικώς η ΕΚΤ θα πράξει όσα πρέπει να πράξει, προκειμένου να μην απειληθεί η Ευρωζώνη από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Η πιο επιθετική δράση από την ΕΚΤ - σε συνδυασμό με την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων - θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το παγκόσμιο outlook
Σύμφωνα με την Calamos Investments η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα κινηθεί εντός του εύρους του 2-3% για το 2015, λαμβάνοντας ισχυρή στήριξη από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
Πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι δίχως αμφισβήτηση η αμερικανική οικονομία, η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.





Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να σταθεροποιηθεί κατά το ερχόμενο έτος, 2015.
Η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ ακολουθεί σταθερό βηματισμό, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα και η ανεργία έχει υποχωρήσει κάτω του 6%.
Ο στόχος για ανάπτυξη 3% για την αμερικανική οικονομία, υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω, κρίνεται εφικτός.

Περιθώρια ανόδου στις διεθνείς αγορές
Η επενδυτική εταιρεία επαναδιατυπώνει την εκτίμησή της για άνοδο του S&P 500, του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, στα επίπεδα των 2.150 - 2.200 μονάδων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014.
Σε γενικές γραμμές, η Calamos Investments προβλέπει αστάθεια στις διεθνείς αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο μακροπρόθεσμα υπάρχουν ευκαιρίες και περιθώρια ανόδου.
Μπορεί οι ανησυχίες για τα γεωπολιτικά ρίσκα, την εξάπλωση της επιδημίας του Ebola και την αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία να πυροδοτούν πρόσκαιρης φύσεως πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν αισιοδοξία και περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηρίων.





Μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι οι εξής:
- Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
- Οι ενδείξεις πως η Fed δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, εάν η παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίσει σημάδια επιβράδυνσης.
- Ο πληθωρισμός σε διεθνές επίπεδο χαρακτηρίζεται συγκρατημένος.
- Τα εταιρικά κέρδη διεθνώς ολοένα και ισχυροποιούνται.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης