Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά με αργούς ρυθμούς

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά με αργούς ρυθμούς
Το δ.σ. της ΕΚΤ για πρώτη φορά συμφώνησε στην ανάγκη για περαιτέρω δράση -
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο να παρέμβει για τη στήριξη της οικονομίας, ξεχώρισε η Goldman Sachs από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της Mario Draghi, σύμφωνα με το σημερινό σημείωμα της.
Σύμφωνα με την ίδια, ο Draghi προσέφερε ένα ενισχυμένο σήμα της αποφασιστικότητας του Διοικητικού Συμβουλίου για την επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ, η οποία για πρώτη φορά περιελήφθηκε στην προετοιμασμένη δήλωση του (και κατά συνέπεια έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο ως σύνολο).
Ενώ τα υφιστάμενα μέτρα και πάλι χαρακτηρίστηκαν ως επαρκής για την επίτευξη του στόχου του ισολογισμού, ο Draghi τόνισε την ετοιμότητα του Συμβουλίου να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν τα ισχύοντα αποδειχθούν ανεπαρκή.
Ήδη η ΕΚΤ έχει προετοιμαστεί σε περίπτωση που χρειαστούν νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η δήλωση αυτή ενισχύει την άποψή ότι η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα περαιτέρω χαλάρωσης κατά τους προσεχείς μήνες.
Περιμένουμε να εστιάσει στην πιστωτική χαλάρωση, τουλάχιστον αρχικά.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει η προετοιμασία να προχωρήσει περαιτέρω σε ένα μικρό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE - δηλαδή αγορές εθνικού δημόσιου χρέους), αλλά η πιθανότητα είναι ακόμη μικρή για μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων τους επόμενους 6-12 μήνες.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs ο κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας για το αν η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το QE παραμένει η εξέλιξη του πληθωρισμού και της βελτίωσης outlook της Ευρωζώνης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι πολύ πιο πρόθυμο να ανεχθεί μια μάλλον αργή επέκταση του ισολογισμού για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, καταλήγει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης