Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Templeton Global: Τράπεζες και οικονομία περνούν πολύ δύσκολες μέρες στην Ευρωζώνη

Templeton Global: Τράπεζες και οικονομία περνούν πολύ δύσκολες μέρες στην Ευρωζώνη
Τους τελευταίους μήνες η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης φαίνεται να έχει σταματήσει
Στον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες η Templeton Global Equity Group, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων εξαιτίας της πρόσφατης αδυναμίας του πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Heather Arnold, επικεφαλής έρευνας της Templeton Global Equity Group, παρά το γεγονός ότι οι ισολογισμοί εξακολουθούν να είναι αδύναμοι, οι τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες, όπως άλλωστε και ο φαρμακευτικός κλάδος και εκείνος της υγείας.
Σύμφωνα με την Arnold, τους τελευταίους μήνες, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης φαίνεται να έχει σταματήσει, με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, να φλερτάρουν με την ύφεση.
Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει παρεμποδιστεί από τους περιορισμούς του τραπεζικού της συστήματος.
Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελούν σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της αναιμικής ανάκαμψης.
Η ανάληψη της εποπτείας του τραπεζικού κλάδου από την ΕΚΤ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαφάνεια, τη συγκρισιμότητα και τη λογοδοσία όλο τον τραπεζικό τομέα.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα spreads και μείωση του κόστους χρηματοδότησης, διευκολύνοντας την περαιτέρω τραπεζική ενοποίηση.
Οι ασκήσεις επιβεβαίωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.
Αυτό πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για μια επανεκκίνηση του τραπεζικού δανεισμού, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κάθε οικονομίας.
Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμεύσει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, η οποία μέχρι σήμερα, έχει σοβαρές ελλείψεις.
Η ΕΚΤ έχει εκπληρώσει ένα σημαντικό ρόλο διευκολύνοντας τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του πανευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Αυτό που μένει να δούμε είναι σε ποιο βαθμό η ΕΚΤ δεσμεύεται πραγματικά να κάνει "ό, τι χρειάζεται", δηλαδή, την επέκταση του ισολογισμού της μέσω επιθετικής ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία.

Η ανάκαμψη της Ευρώπης περνά μια δύσκολη περίοδο

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει βρίσκεται σε πολύ δύσκολο δρόμο.
Η επιβράδυνση των οικονομικών στις αναδυόμενες χώρες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη.
Η Ευρώπη υποφέρει από κυκλικά και διαρθρωτικά προβλήματα.
Λόγω της σοβαρότητας της ύφεσης, η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα πιο βασικά διαρθρωτικά της προβλήματα.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα είναι τώρα σε εξέλιξη.
Παρά το γεγονός όμως ότι η οικονομική ύφεση ήταν σοβαρή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 και η επακόλουθη ανάκαμψη ήταν αναιμική, η Arnold πιστεύει ότι ο κύκλος θα βελτιωθεί.
Επίσης, χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά τους, με την αντιμετώπιση του χρέους τους, του κόστους εργασίας και της αναποτελεσματικότητας των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας.
Επίσης, η Ιταλία φαίνεται τώρα να επιταχύνει την ανάκαμψη της, με τις ελπίδες για τη Γαλλία να αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης