Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εurobank: Aνάπτυξη +0,8% ή και υψηλότερα για την Ελλάδα το 2014 - Έως το τέλος του α' 6μηνου του 2015 η κορύφωση των NPLs

Εurobank: Aνάπτυξη +0,8% ή και υψηλότερα για την Ελλάδα το 2014 - Έως το τέλος του α' 6μηνου του 2015 η κορύφωση των NPLs
Οι τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας
Ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις που σημειώνονται στην πραγματική οικονομία η Εurobank, στην τελευταία έκθεσή της υπό τον τίτλο "Greece: On the road to recovery" (Ελλάδα: Στον δρόμο προς την ανάκαμψη).
Σύμφωνα με τη Eurobank, η βελτίωση σειράς πρόδρομων δεικτών της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται πλέον και σε «σκληρά στοιχεία» όπως ο δείκτης του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο και ο δείκτης παραγωγής των μεταποιητικών βιομηχανιών.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ (σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο 1,6% το τρέχον (4ο) τρίμηνο και να διαμορφωθεί στο +0,8% (ή υψηλότερα) για το σύνολο του έτους, υπερβαίνοντας την επίσημη πρόβλεψη +0,6%.
Η βελτίωση αυτή αναμένεται κυρίως να προέλθει από την διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την ανάκαμψη της δαπάνης για επενδύσεις (σε σημαντικούς τομείς εκτός της αγοράς κατοικίας) καθώς και τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.
Εντούτοις, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν στο μέτωπο των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν το ακόμη αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών καθώς και τη μεγάλη αποεπένδυση που έχει συντελεσθεί την τελευταία εξαετία.
Για τους ανωτέρω λόγους, απαιτείται συνέχιση (και ένταση) των προσπαθειών στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Δημοσιονομικές εξελίξεις
Η πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών συνεχίζεται, με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού να υποδηλώνουν πιθανή υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Εν απουσία σοβαρών αποκλίσεων από την εφαρμοζόμενη πολιτική, η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας κρίνεται διατηρήσιμη, ενώ καθίσταται απαραίτητη μια νέα συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές (OSI) για τη μείωση του δημοσίου χρέους (σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας) και την περαιτέρω βελτίωση του προφίλ εξέλιξης των χρηματοδοτικών αναγκών της Γενικής Κυβέρνησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (μετά το 2022).

Συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ανόρθωση της πραγματικής οικονομίας
- Συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα
- Σημαντική αποκλιμάκωση στα επιτόκια καταθέσεων τα τελευταία δύο έτη και μείωση της εξάρτησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τα μέτρα ρευστότητας της ΕΚΤ.
- Το ύψος έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του ΕLA έχει πλέον υποχωρήσει σε μηδενικά επίπεδα.
- Απολαμβάνοντας υψηλά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πλέον έτοιμο να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
- Αναμένεται στροφή σε θετική περιοχή του ρυθμού ετήσιας μεταβολής των τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα από το 2015/2016 καθώς και κορύφωση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς σύνολο δανείων έως το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης