Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το ελληνικό αίνιγμα... τα τρία σενάρια και οι τέσσερις συμβουλές προς τους επενδυτές

Goldman Sachs: Το ελληνικό αίνιγμα... τα τρία σενάρια και οι τέσσερις συμβουλές προς τους επενδυτές
Παρόλο που η Goldman Sachs αναμένει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις της, ωστόσο επισημαίνει ότι αναμένει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, αφού το βάρος του ελληνικού χρέους είναι μεγάλο.
Αυτό επισημαίνεται στην 20σέλιδη έκθεση της με τίτλο “The Greek Conundrum” (Το ελληνικό αίνιγμα), στην οποία κάνει μία μικρή ανασκόπηση του ενός χρόνου που έκλεισε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, την ώρα που η επόμενη δόση του δανείου είναι υπό αμφισβήτηση. Αν και υπήρξε κάποια πρόοδος τον τελευταίο χρόνο στη χώρα οι αγορές προεξοφλούν ότι υπάρχει πιθανότητα 20-30% να οδηγηθεί στη χρεοκοπία το επόμενο 6μηνο, ενώ οι πιθανότητες ενός πιστωτικού γεγονότος την επόμενη πενταετία αυξάνεται σημαντικά κοντά στο 90%.
Μεγάλο μέρος των απαιτούμενων πολιτικών στη χώρα είναι ακόμη υπό συζήτηση, ενώ δύσκολη φαίνεται και η εφαρμογή όποιων έχουν αποφασιστεί λόγω των αντιδράσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Το βασικό σενάριο που θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για να εφαρμόσει με χαμηλότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει σταδιακά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Παρόλο του ότι όμως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων, δεν αποκλείεται από την GS κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σύμφωνα με την GS τρία είναι τα σενάρια που μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα, αφήνοντας στον αναγνώστη την “ευχέρεια” επιλέξει (!).
1. Να προσαρμοστεί το πρόγραμμα προσαρμογής και να της παρασχεθούν νέα κεφάλαια και περισσότερος χρόνος ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με την GS, σε ένα τέτοιο σενάριο η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω 60 δισ. ευρώ, δεδομένου του ότι θα προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό το σενάριο θα οδηγήσει όμως σε δύο αρνητικές εξελίξεις. Αφενός θα ζητηθούν πιο σκληρά μέτρα από την Ελλάδα για να καμφθεί η αντίδραση ορισμένων χωρών και αφετέρου αφού το πρόγραμμα θα επιμηκυνθεί και πέραν του 2013, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης χρέους.
2. Να υπάρξει εθελοντική αναδιάταξη χρέους, με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων. Ενώ ήδη δρομολογείται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να ζητηθεί το ίδιο και από τους πιστωτές, τα ομόλογα των οποίων λήγουν την περίοδο 2012-15. Αυτό το σχέδιο έχει αρκετά θετικά στοιχεία καθώς θα απελευθερώσει πόρους οι οποίοι για παράδειγμα μπορούν να διοχετευθούν στις ελληνικές τράπεζες ή στην πραγματική οικονομία. Η μεγάλη πρόκληση αυτού του σεναρίου είναι να γίνει με όσο το δυνατόν καλύτερους χειρισμούς ώστε να μην προκληθεί η ανάγκη πληρωμής των CDS καθώς έτσι θα οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι σε ένα πιστωτικό γεγονός.
3. Να υπάρξει δήλωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους και να ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το χρέος της Ελλάδας έφτασε στο 142,8% του ΑΕΠ ενώ έως το 2013 θα φτάσει το 160% του ΑΕΠ. Και μόνο αυτά τα μεγέθη προκαλούν ανησυχία για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι μία αναδιάρθρωση θα “καθαρίσει” το τοπίο για τη χώρα. Η GS από τη μεριά της επικαλείται την ανάλυση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ποικίλουν ανάλογα με τη μορφή που θα λάβει αυτή.
Πιο συγκεκριμένα, υποθέτοντας ότι θα υπάρξει haircut 60% στην ονομαστική τιμή των ελληνικών ομολόγων, οι επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θα φτάσουν στα 41 δισ. ευρώ (25 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ για τις γαλλικές, και 7,5 δισ. ευρω για τις γερμανικές). Αυτό θα σήμαινε πτώση κατά μέσο 36 μονάδων βάσης στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (52 μ.β. στις γερμανικές και στις 23 μ.β. στις γερμανικές), γεγονός που δεν είναι ανησυχητικό. Αντιθέτως, οι ελληνικές τράπεζες θα δουν συρρίκνωση του δείκτη Tier 1 κατά 80%, δηλαδή περίπου 170% της συνολικής τους κεφαλαιοποίησης, γεγονός που δε θα καλυφθεί εάν πρώτα δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.
Τέλος, η GS θέτει μία σειρά από θέματα που θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές κατά νου για να αποφασίσουν τα επόμενα στρατηγικά τους βήματα:
- Αν και Ελλάδα και ΔΝΤ έχουν σχεδιάσει ότι η πρώτη θα εξυπηρετήσει μέρος του χρέους της μέσω των αγορών, ωστόσο οι συνθήκες που επικρατούν, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις και την στάση της ΕΚΤ στα επιτόκια, καθιστά δύσκολους τους στόχους.
- Το να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα προϋποθέτει επιπλέον δάνεια, γεγονός που βρίσκει την αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
- Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε haircut της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τώρα, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να είναι μεγάλο, το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί σε “πιστωτικό γεγονός” με αρνητικές συνέπειες.
- Το θέμα της διάχυσης της κρίσης δε θα πρέπει να υποεκτιμάται. Η πορεία της Ισπανίας θα κρίνει το βαθμό διάχυσης της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης