Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για το haircut στο χρέος της Ελλάδας

Bloomberg: Το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για το haircut στο χρέος της Ελλάδας
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Γερμανία και διεκδικεί μείωση του χρέους
Να εκμεταλλευτεί την προϊστορία της Γερμανίας προς όφελος του επιχειρεί ο εν αναμονή πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο παραθέτει το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Όπως εξηγεί, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται ως παράδειγμα τη διαγραφή χρέους που αποφασίστηκε για τη Γερμανία, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ενώ η γενναιοδωρία προς τη Γερμανία ήταν διευρυμένη, η Γερμανία αρνείται να παράσχει παρόμοια γενναιοδωρία προς την Ελλάδα» υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος τη διαγραφή του 50% του γερμανικού χρέους, η οποία συμφωνήθηκε το 1953.
«Ο Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θέλει η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συναποφασίσουν τη μείωση του ελληνικού χρέους» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Βέβαια, το Bloomberg υπενθυμίζει πως το 2012 το ελληνικό χρέος είχε δεχθεί ένα γενναίο «κούρεμα».
«Ο Τσίπρας στοχεύει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός του 2015, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας» σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, το οποίο αναγνωρίζει πως η προσφυγή στις κάλπες είναι ένα αρκετά εφικτό ενδεχόμενο, δεδομένου πως ο κυβερνητικός συνασπισμό μετρά μόλις 155 βουλευτές.

Κατηγορώντας τη Γερμανία
Εν συνεχεία, το Bloomberg αναφέρεται στα «πυρά» του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Γερμανίας.
«Ο Τσίπρας επιρρίπτει στη Γερμανία την ευθύνη για τη βαθιά οικονομική ύφεση και για την αδυναμία ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές» διατείνει χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, όπως εξηγεί, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Βερολίνο πως επιβάλλει μία άνευ προηγουμένου λιτότητα, η οποία οδηγεί σε διόγκωση του δημόσιου χρέους, παρά το haircut του 2012.
«Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, με υψηλό χρέος» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πρέπει να προτείνουμε, ως πρώτο βήμα, τη διεξαγωγή μίας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος, ανάλογης της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου το 1953. Τότε, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του γερμανικού χρέους και μπήκαν οι βάσεις για την ισχυρή μεταπολεμική ανάπτυξη της Γερμανίας» καταλήγει το πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης