Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σοκ και δέος από την πτώση του Χ.Α. στα διεθνή ΜΜΕ - Η Αθήνα ζει μέρες του 2010

Σοκ και δέος από την πτώση του Χ.Α. στα διεθνή ΜΜΕ - Η Αθήνα ζει μέρες του 2010
Φόβοι για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών
Σοκ και δέος προκαλεί στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα η πτώση που καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο, με τα περισσότερα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρουν ότι επανέρχονται μνήμες από τις μέρες του 2010, όταν και η Ελλάδα ενεργοποίησε το μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απρόσμενα επίσπευσε τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από την συμφωνία για δίμηνη παράταση του μνημονίου στο χθεσινό Eurogroup.
Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναδειχθεί κυβέρνηση.
Η προοπτική αυτό θορύβησε τους Έλληνες επενδυτές, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σχεδόν στο 7,5% και τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε απώλειες άνω του 10%.
Η πτώση στο Χ.Α. θυμίζουν μέρες από τον Μάιο του 2010, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα για την Ελλάδα, προκαλώντας γενικευμένη κρίση στην ευρωζώνη.
Η κρίση θα μπορούσε να επανέλθει με την διενέργεια πρόωρων εκλογών, δήλωσε ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.
Οι επόμενες 6 εβδομάδες μπορεί να αποδειχθούν για την Ελλάδα πιο σημαντικές ακόμη και από την κρίση στη Ρωσία-Ουκρανία το 2014.
Μια πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει πολύ αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα.
Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ορκιστεί να αναιρέσει πολλές από τις περικοπές μισθών και τα μέτρα λιτότητας που έχει αναγκαστεί να λάβει η Ελλάδα λόγω των απαιτήσεων της τρόικας.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει επίσης δηλώσει ότι το κόμμα του θα εποδιώξει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Citigroup εκτιμά ότι η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει το επίπεδο στήριξης που απαιτείται για την ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να φαίνεται πλέον πολύ πιθανό.
Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού έχει μόνο 155 βουλευτές, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει άλλους 25 βουλευτές για να εκλέξει νέο πρόεδρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης