Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Independent: Μεγάλη η αναταραχή στα ελληνικά ομόλογα - Δεν υπάρχει λόγος πανικού…ακόμη

Independent: Μεγάλη η αναταραχή στα ελληνικά ομόλογα - Δεν υπάρχει λόγος πανικού…ακόμη
Δεν βλέπει το ακραίο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Independent
Για τη μεγάλη αναταραχή που επικρατεί στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent.
Ωστόσο καθησυχάζει τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού…ακόμη.
«Πρόκειται για ένα ελληνικό ζήτημα ή για ένα ζήτημα που αφορά το ευρώ;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη αλλά έχει τεράστια σημασία», σύμφωνα με την Independent.
Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η πολιτική υποστήριξη στην Ελλάδα για το πρόγραμμα λιτότητας είναι ήδη αδύναμη και μπορεί να εξαφανιστεί την άνοιξη αν αλλάξει η κυβέρνηση.
Λίγες εβδομάδες πριν, ήταν γενικά παραδεκτό ότι η χώρα θα πάλευε, κυρίως μέσω της συμπίεσης της μεσαίας τάξης, έως ότου η ανάπτυξη να αρχίσει επιτέλους να ελαφραίνει το βάρος.
Τώρα, καθώς κάποια μέτρια ανάπτυξη έχει επιστρέψει, αυτό δεν είναι πλέον τόσο σίγουρο, σύμφωνα με την Independent.
Η πιθανότητα ότι θα εγκαταλειφθεί η λιτότητα, θα αθετήσει τις πληρωμές της και θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, έχει ξαφνικά επανέλθει στο οπτικό πεδίο.
Προς το παρόν αυτή η πιθανότητα προεξοφλείται από τις αγορές, αλλά εάν ήταν να συμβεί, η δεινή θέση της Ελλάδας θα γίνει ένα συνολικό ζήτημα για την Ευρώπη.
Το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει πάνω από 27%, από τις αρχές του 2007.
«Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία τώρα είναι μόνο τα τρία τέταρτα του μεγέθους που ήταν οχτώ χρόνια πριν.
Είναι πιθανότατα αληθές ότι η κορύφωση υπερεκτιμά το βιώσιμο μέγεθος της οικονομίας, καθώς είναι φουσκωμένο για την υπερβολική λήψη δανείων που θα μπορούσαν ποτέ να αποπληρωθούν.
Παρόλα αυτά, η σκληρή αλήθεια είναι καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει υποστεί τέτοια υποχώρηση του εθνικού της πλούτου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ότι εάν η Ελλάδα δεν είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη θα τα είχε καταφέρει καλύτερα.
Η έκρηξη θα ήταν λιγότερο έντονη και η ύφεση λιγότερο άγρια» υποστηρίζει ο αρθρογράφος., αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.



Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η πορεία της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, έναντι των γερμανικών, των οποίων το spread αποτελεί ένα μέτρο της κρίσης των αγορών σχετικά με τις πιθανότητες χρεοκοπίας.


Πάντως ο αρθρογράφος της βρετανικής τράπεζας εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η δεύτερη φάσης της κρίσης στην ευρωζώνη είναι μακριά. 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης