![Παραμένει ο πανικός στο διεθνή Τύπο - Εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και… Grexit «τρομάζουν» τις αγορές](https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/4543fe3550a5677181b84779bfc3f5ca_XL.jpg?NotFound319371_173073)
"Οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, απειλώντας την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη"
Πανικός, αναταραχή και φόβος για… Grexit επικρατεί - για τέταρτη διαδοχική ημέρα - στο διεθνή οικονομικό Τύπο, καθώς η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή ανακαλεί μνήμες από το… 2012!
Άλλωστε, το σύνολο των οικονομικών μέσων ενημέρωσης φιλοξενεί στις πρώτες σελίδες, εκτενή αφιερώματα για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας μάλιστα, πως οι πρόωρες εκλογές και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αποβούν μοιραίες για τη χώρα, οδηγώντας ακόμη και στην έξοδο από την Ευρωζώνη!
Πιο αναλυτικά, η βρετανική εφημερίδα Financial Times πραγματοποιεί εκτενή αναφορά για τη ραγδαία υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και για τη δραματική επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων.
Όπως σημειώνει, κατά τη χθεσινή ημέρα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά -7% ενώ το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 8,79%.
«Εάν Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν θα σκορπίσουν τον τρόμο στους επενδυτές» εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.
«Η έντονη μεταβλητότητα καταδεικνύει πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο» εκτιμά ο P. Goves, αναλυτής της Citigroup.
Σε παρόμοιο ύφος κινείται και το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο με σημερινό του δημοσίευμα, διαμηνύει πως τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο ετών.
«Τελευταία φορά που τα ελληνικά ομόλογα υπέστησαν τόσο εκτενείς απώλειες ήταν κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης χρέους του 2012» αναφέρει το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας πως από τη Δευτέρα έως σήμερα, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων έχει εκτοξευτεί κατά 200 μονάδες βάσης.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται ξανά σε μία χώρα μη-επενδύσιμη» προειδοποιεί ο αναλυτής της Mint Partners, B. Blain.
«Οι αναλυτές πραγματικά ανησυχούν εξαιτίας της αβεβαιότητας. Οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί, σε περίπτωση εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει από την πλευρά της ADM Investor Services, o Μ. Οstwald.
Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό Economist επικεντρώνεται στις προσπάθειες του Αντ. Σαμαρά να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που χρειάζεται για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Εάν γίνουν εκλογές, στην εξουσία θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο δεσμεύεται για αύξηση δαπανών και μείωση φόρων, εξελίξεις οι οποίες θα καταστήσουν δύσκολη την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγορές τρόμαξαν...
Στο ίδιο μήκος σχήματος και το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το οποίο υποστηρίζει πως ο υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, δεν θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής για να πάρει το χρίσμα, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλο, η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο και η τρέχουσα εικόνα των αγορών δεν αποτυπώνει αυτή την πρόοδο.
Ο κ. Μποτόπουλος χαρακτηρίζει υπερβολή την αντίδραση της αγοράς στην πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως επισημαίνει το CNBC, οι αναλυτές φοβούνται ότι θα έχουμε μια επανάληψη της κρίσης του 2010, όταν και είδαμε τα ελληνικά ομόλογα να καταρρέουν παρασύροντας και τα ομόλογα της υπόλοιπης περιφέρειας. Αν και οι ελληνικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αλλα παρατηρούνται πωλήσεις και στα ομόλογα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σημείωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Lindsay Group.
Από τη μεριά του, ο Ν. Aslam της AvaTrade τονίζει ότι αν και οι κίνδυνοι είναι σοβαροί, αυτό που συμβαίνει είναι μια υπερβολή.
«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο. Έχει κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλυθεί το τελευταίο κομμάτι του παζλ», πρόσθεσε ο Aslam.
Μάλιστα ο αναλυτής της AvaTrade τονίζει ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επενδυτική ευκαιρία.
«Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο ήταν το 2010. Αν η ίδια κυβέρνηση παραμείνει, αυτό θα είναι μια ευκαιρία.
Σε αυτή την περίπτωση κατά το επόμενο έτος θα εισρεύσουν πολλά κεφάλαια στην Ελλάδα, τα οποία θα οδηγήσουν υψηλότερα τη χρηματιστηριακή αγορά», κατέληξε.
"Όμως οι τελευταίες εξελίξεις της ιλαροτραγωδίας του Αιγαίου αποτελούν την καλύτερη και έγκαιρη υπενθύμιση πόσοι πολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να απειλήσουν το σύνολο της Ευρωζώνης", σχολιάζει το περιοδικό.
"Πράγματι, ο πολιτικός κίνδυνος σήμερα για το ευρώ είναι μεγαλύτερος από ότι ήταν στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης, την περίοδο 2011 - 2012", προειδοποιεί.
Στις επιπτώσεις ενός Grexit στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική αναφέρεται από την πλευρά του, το αμερικανικό πρακτορείο Reuters.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαναχωρήσει από τη θέση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εντούτοις επιμένεις πως το ελληνικό χρέος χρήζει μίας γενναίας αναδιάρθρωσης, η οποία θα συνοδευτεί από νέα ομόλογα, συνδεδεμένα με την ανάπτυξη (ρήτρα ανάπτυξης), αναφέρει ενδεικτικά.
Σε μία τέτοια διαπραγμάτευση, τονίζει, η απειλή της χρεοκοπίας ή της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι σίγουρο πως θα τεθεί στο τραπέζι.
«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο, θα επιφέρει απρόβλεπτα αποτελέσματα στις παγκόσμιες αγορές, καθιστώντας δυσκολότερα τα πράγματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης» προειδοποιεί το Reuters.
«Και εδώ είναι το σημείο, όπου τα πράγματα περιπλέκονται. Προκειμένου η Ελλάδα να κλείσει ένα βελούδινο deal εξόδου από την τρόικα, η ΕΚΤ ενδέχεται να συνάψει ένα σχέδιο ανακούφισης του ελληνικού χρέους, μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής και της μείωσης των επιτοκίων» εξηγεί ο αρθρογράφος.
Συνεχίζοντας, σημειώνει πως αναμφισβήτητα η ΕΚΤ από μία τέτοια εξέλιξη θα εξέλθει ζημιωμένη!
«Εάν η τρόικα δεν κάνει κάτι για την Ελλάδα, τότε οι πολέμιοι της ποσοτικής χαλάρωσης θα πληθύνουν και η ενεργοποίηση του προγράμματος θα ανασταλεί επί μακρόν» προειδοποιεί ο James Saft.
«Εάν η ΕΚΤ πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση, πρέπει να βιαστεί» καταλήγει χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως αλλάξουν επί τα χείρω τις ισορροπίες στους κύκλους της ΕΚΤ.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν και τον ισπανικό Τύπο, με την «El Pais» να υπογραμμίζει πως η πραγματικότητα της κρίσης και η ανησυχία των Βρυξελλών για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν τη δική του εκδοχή των πραγμάτων, ήτοι παράταση του προγράμματος για δύο επιπλέον μήνες, ενώ και το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει αυτή την εβδομάδα απώλειες περί το 20% μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και του ενδεχομένου προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα έλληνας δημοσιογράφος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του σημειώνει ότι δεν πιστεύει σε κανέναν σωτήρα και ότι οι Έλληνες που δεν έχουν τα απαραίτητα για να φάνε ή για να ζεσταθούν, που δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους γιατί υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία ή που η ζωή τους παίζεται σε νοσοκομεία που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα και με τους γιατρούς να υπερβαίνουν εαυτόν, δεν δίνει δεκάρα για την εκλογική επανάσταση.
Τέλος, το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε σημερινό της δημοσίευμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως μεταδίδει η DeutscheWelle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας κάνει λόγο για «φυγή του Σαμαρά προς τα εμπρός», εκτιμώντας ότι «με την εκλογή προέδρου ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να εξασφαλίσει ήδη από φέτος ένα τακτικό πλεονέκτημα».
«Ωστόσο το αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας του Αλέξη Τσίπρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις» επισημαίνει η FAZ, η οποία υπογραμμίζει ότι θα είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις «κοινωνικές του υποσχέσεις».
«Από τη μία πλευρά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτώνταν από την καλή θέληση των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων αν ήθελαν να διαπραγματευτούν μία σοβαρή απομείωση του ελληνικού χρέους, να αυξήσουν και πάλι τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, να εισαγάγουν γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές. Για όλα αυτά πρέπει να δανειστούν εκ νέου. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολυσυλλεκτικός συνασπισμός ποικίλων συνιστωσών, οι οποίες συγκλίνουν στην επιμονή τους να αναλάβουν την εξουσία, αλλά μετά από ενδεχόμενη εκλογική νίκη θα μπορούσαν να καταλήξουν σύντομα σε ιδεολογικές μάχες χαρακωμάτων» επισημαίνει το δημοσίευμα της FAZ.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει το σημαντικό ρίσκο που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς με την απόφαση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, καθώς η συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 ψήφων αποτελεί δύσκολο εγχείρημα για την συγκυβέρνηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σημαντικότερος λόγος που οδήγησε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε αυτήν τη ριψοκίνδυνη απόφαση ήταν προφανώς η προτροπή των Ευρωπαίων να τερματιστεί η πολιτική παράλυση που προκαλούσε στην Ελλάδα το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
www.bankingnews.gr
Άλλωστε, το σύνολο των οικονομικών μέσων ενημέρωσης φιλοξενεί στις πρώτες σελίδες, εκτενή αφιερώματα για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας μάλιστα, πως οι πρόωρες εκλογές και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αποβούν μοιραίες για τη χώρα, οδηγώντας ακόμη και στην έξοδο από την Ευρωζώνη!
Πιο αναλυτικά, η βρετανική εφημερίδα Financial Times πραγματοποιεί εκτενή αναφορά για τη ραγδαία υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και για τη δραματική επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων.
Όπως σημειώνει, κατά τη χθεσινή ημέρα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά -7% ενώ το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 8,79%.
«Εάν Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν θα σκορπίσουν τον τρόμο στους επενδυτές» εξηγεί η βρετανική εφημερίδα.
«Η έντονη μεταβλητότητα καταδεικνύει πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο» εκτιμά ο P. Goves, αναλυτής της Citigroup.
Σε παρόμοιο ύφος κινείται και το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο με σημερινό του δημοσίευμα, διαμηνύει πως τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο ετών.
«Τελευταία φορά που τα ελληνικά ομόλογα υπέστησαν τόσο εκτενείς απώλειες ήταν κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης χρέους του 2012» αναφέρει το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας πως από τη Δευτέρα έως σήμερα, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων έχει εκτοξευτεί κατά 200 μονάδες βάσης.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται ξανά σε μία χώρα μη-επενδύσιμη» προειδοποιεί ο αναλυτής της Mint Partners, B. Blain.
«Οι αναλυτές πραγματικά ανησυχούν εξαιτίας της αβεβαιότητας. Οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί, σε περίπτωση εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει από την πλευρά της ADM Investor Services, o Μ. Οstwald.
Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό Economist επικεντρώνεται στις προσπάθειες του Αντ. Σαμαρά να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που χρειάζεται για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Εάν γίνουν εκλογές, στην εξουσία θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο δεσμεύεται για αύξηση δαπανών και μείωση φόρων, εξελίξεις οι οποίες θα καταστήσουν δύσκολη την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγορές τρόμαξαν...
Στο ίδιο μήκος σχήματος και το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το οποίο υποστηρίζει πως ο υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, δεν θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής για να πάρει το χρίσμα, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλο, η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο και η τρέχουσα εικόνα των αγορών δεν αποτυπώνει αυτή την πρόοδο.
Ο κ. Μποτόπουλος χαρακτηρίζει υπερβολή την αντίδραση της αγοράς στην πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως επισημαίνει το CNBC, οι αναλυτές φοβούνται ότι θα έχουμε μια επανάληψη της κρίσης του 2010, όταν και είδαμε τα ελληνικά ομόλογα να καταρρέουν παρασύροντας και τα ομόλογα της υπόλοιπης περιφέρειας. Αν και οι ελληνικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αλλα παρατηρούνται πωλήσεις και στα ομόλογα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σημείωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Lindsay Group.
Από τη μεριά του, ο Ν. Aslam της AvaTrade τονίζει ότι αν και οι κίνδυνοι είναι σοβαροί, αυτό που συμβαίνει είναι μια υπερβολή.
«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο. Έχει κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλυθεί το τελευταίο κομμάτι του παζλ», πρόσθεσε ο Aslam.
Μάλιστα ο αναλυτής της AvaTrade τονίζει ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επενδυτική ευκαιρία.
«Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο ήταν το 2010. Αν η ίδια κυβέρνηση παραμείνει, αυτό θα είναι μια ευκαιρία.
Σε αυτή την περίπτωση κατά το επόμενο έτος θα εισρεύσουν πολλά κεφάλαια στην Ελλάδα, τα οποία θα οδηγήσουν υψηλότερα τη χρηματιστηριακή αγορά», κατέληξε.
"Όμως οι τελευταίες εξελίξεις της ιλαροτραγωδίας του Αιγαίου αποτελούν την καλύτερη και έγκαιρη υπενθύμιση πόσοι πολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να απειλήσουν το σύνολο της Ευρωζώνης", σχολιάζει το περιοδικό.
"Πράγματι, ο πολιτικός κίνδυνος σήμερα για το ευρώ είναι μεγαλύτερος από ότι ήταν στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης, την περίοδο 2011 - 2012", προειδοποιεί.
Στις επιπτώσεις ενός Grexit στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική αναφέρεται από την πλευρά του, το αμερικανικό πρακτορείο Reuters.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαναχωρήσει από τη θέση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εντούτοις επιμένεις πως το ελληνικό χρέος χρήζει μίας γενναίας αναδιάρθρωσης, η οποία θα συνοδευτεί από νέα ομόλογα, συνδεδεμένα με την ανάπτυξη (ρήτρα ανάπτυξης), αναφέρει ενδεικτικά.
Σε μία τέτοια διαπραγμάτευση, τονίζει, η απειλή της χρεοκοπίας ή της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι σίγουρο πως θα τεθεί στο τραπέζι.
«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο, θα επιφέρει απρόβλεπτα αποτελέσματα στις παγκόσμιες αγορές, καθιστώντας δυσκολότερα τα πράγματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης» προειδοποιεί το Reuters.
«Και εδώ είναι το σημείο, όπου τα πράγματα περιπλέκονται. Προκειμένου η Ελλάδα να κλείσει ένα βελούδινο deal εξόδου από την τρόικα, η ΕΚΤ ενδέχεται να συνάψει ένα σχέδιο ανακούφισης του ελληνικού χρέους, μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής και της μείωσης των επιτοκίων» εξηγεί ο αρθρογράφος.
Συνεχίζοντας, σημειώνει πως αναμφισβήτητα η ΕΚΤ από μία τέτοια εξέλιξη θα εξέλθει ζημιωμένη!
«Εάν η τρόικα δεν κάνει κάτι για την Ελλάδα, τότε οι πολέμιοι της ποσοτικής χαλάρωσης θα πληθύνουν και η ενεργοποίηση του προγράμματος θα ανασταλεί επί μακρόν» προειδοποιεί ο James Saft.
«Εάν η ΕΚΤ πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση, πρέπει να βιαστεί» καταλήγει χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως αλλάξουν επί τα χείρω τις ισορροπίες στους κύκλους της ΕΚΤ.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν και τον ισπανικό Τύπο, με την «El Pais» να υπογραμμίζει πως η πραγματικότητα της κρίσης και η ανησυχία των Βρυξελλών για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν τη δική του εκδοχή των πραγμάτων, ήτοι παράταση του προγράμματος για δύο επιπλέον μήνες, ενώ και το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει αυτή την εβδομάδα απώλειες περί το 20% μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και του ενδεχομένου προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα έλληνας δημοσιογράφος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του σημειώνει ότι δεν πιστεύει σε κανέναν σωτήρα και ότι οι Έλληνες που δεν έχουν τα απαραίτητα για να φάνε ή για να ζεσταθούν, που δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους γιατί υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία ή που η ζωή τους παίζεται σε νοσοκομεία που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα και με τους γιατρούς να υπερβαίνουν εαυτόν, δεν δίνει δεκάρα για την εκλογική επανάσταση.
Τέλος, το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε σημερινό της δημοσίευμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως μεταδίδει η DeutscheWelle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας κάνει λόγο για «φυγή του Σαμαρά προς τα εμπρός», εκτιμώντας ότι «με την εκλογή προέδρου ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να εξασφαλίσει ήδη από φέτος ένα τακτικό πλεονέκτημα».
«Ωστόσο το αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας του Αλέξη Τσίπρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις» επισημαίνει η FAZ, η οποία υπογραμμίζει ότι θα είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις «κοινωνικές του υποσχέσεις».
«Από τη μία πλευρά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτώνταν από την καλή θέληση των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων αν ήθελαν να διαπραγματευτούν μία σοβαρή απομείωση του ελληνικού χρέους, να αυξήσουν και πάλι τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, να εισαγάγουν γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές. Για όλα αυτά πρέπει να δανειστούν εκ νέου. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πολυσυλλεκτικός συνασπισμός ποικίλων συνιστωσών, οι οποίες συγκλίνουν στην επιμονή τους να αναλάβουν την εξουσία, αλλά μετά από ενδεχόμενη εκλογική νίκη θα μπορούσαν να καταλήξουν σύντομα σε ιδεολογικές μάχες χαρακωμάτων» επισημαίνει το δημοσίευμα της FAZ.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει το σημαντικό ρίσκο που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς με την απόφαση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, καθώς η συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 ψήφων αποτελεί δύσκολο εγχείρημα για την συγκυβέρνηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σημαντικότερος λόγος που οδήγησε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε αυτήν τη ριψοκίνδυνη απόφαση ήταν προφανώς η προτροπή των Ευρωπαίων να τερματιστεί η πολιτική παράλυση που προκαλούσε στην Ελλάδα το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών