Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CreditSights: Συσχέτιση μεταξύ ρευστότητας ΕΚΤ και του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου

CreditSights: Συσχέτιση μεταξύ ρευστότητας ΕΚΤ και του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου
Η σύγκριση μεταξύ των αποδόσεων της Fed και των 10ετών αμερικανικών γραμματίων υποδεικνύει ότι υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση
Εντυπωσιακή συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβολές της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης και στις μεταβολές των αποδόσεων του κρατικού γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας (Bunds) παρατηρεί η εταιρεία οικονομικών ερευνών CreditSights.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμά των FT, η συσχέτιση αυτή οφείλεται σε έναν βαθμό σε σύμπτωση: όταν επικρατεί πανικός στο τραπεζικό σύστημα και οι επενδυτές καλούνται να αντιδράσουν, είναι πολύ πιθανό να στραφούν στα ασφαλή ομόλογα του γερμανικού κράτους.
Ωστόσο, οι αναλυτές της CreditSights διακρίνουν και μια άλλου είδους συσχέτιση: η παροχή αποθεματικών χαμηλών αποδόσεων στις τράπεζες τις ενθαρρύνει να αντικαθιστούν τα δικά τους στοιχεία ενεργητικού με άλλα στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων και χαμηλό προφίλ κινδύνου, όπως είναι τα γερμανικά Bunds.



Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί το σύστημα παντού, επισημαίνει η ανάλυση.
Η σύγκριση μεταξύ των αποδόσεων της Fed και των 10ετών γραμματίων αμερικανικού δημοσίου υποδεικνύει ότι, εάν υπάρχει συσχέτιση, αυτή είναι αντίστροφη.
Μια πιθανή εξήγηση για την αντίστροφη αυτή συσχέτιση, εξηγεί η CreditSights, είναι ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ δεν παρουσιάζει την στενότητα κεφαλαίων με την Ευρωζώνη, κυρίως επειδή οι τράπεζες είναι λιγότερο σημαντικές από τις κεφαλαιαγορές αλλά και επειδή οι αμερικανικές τράπεζες παρουσιάζουν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Το αποτέλεσμα είναι η παροχή κινήτρων να επηρεάζει πιο άμεσα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε αύξηση τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων.
Μια άλλη εξήγηση, συνεχίζει η CreditSights, είναι ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος του ισολογισμού και των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς η Fed και η ΕΚΤ είναι και οι δύο μικροί παίκτες στην αγορά των δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων (ή ευρώ).



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης