Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Το 2015 θα αποτελέσει μία επανάληψη του 2012 - Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ευρωζώνη

FT: Το 2015 θα αποτελέσει μία επανάληψη του 2012 - Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ευρωζώνη
"Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν πλήρως τον έλεγχο"
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα διαμαρτυρίας στην Ευρωζώνη διώχνουν τους επενδυτές; Το 2015 θα αποτελέσει μία ιστορική επανάληψη του 2012;
Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν οι Financial Times, αναμοχλεύοντας την ταραχώδη πολιτική κατάσταση της Ευρωζώνης και ιδίως της Ελλάδας.
Κορωνίδα της πολιτικής – αλλά και γενικότερης – αστάθειας συνιστά, για τη βρετανική εφημερίδα, η προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά αύριο, Τετάρτη.
«Εάν ο Αντ. Σαμαράς αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής, ωθώντας την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές» επισημαίνουν οι Financial Times.
Άλλωστε, αυτός ο φόβος αντικατοπτρίζεται στην κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου και στην εκτίναξη του κόστους δανεισμού.
Ωστόσο, τα επιτόκια των χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, απέχοντας παρασάγγας από τα επίπεδα του 2012.
«Αυτό υποδηλώνει μία αλλαγή στην ευρωπαϊκή στρατηγική των αγορών» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
«Αυτή τη φορά, οι αγορές δεν ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις, δεδομένης και της διαφαινόμενης έναρξης της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ» αναγνωρίζει το δημοσίευμα.
Αντ’ αυτού, συνεχίζει, οι αναλυτές προειδοποιούν για τον πολιτικό κίνδυνο, ο οποίος απειλεί να βλάψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
«Σε καταστάσεις πολιτικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν πλήρως τον έλεγχο. Δεν έχει σημασία εάν οι Γερμανοί θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν αποφασίσουν να διασφαλίσουν την παραμονή τους στη ζώνη του ευρώ» υπογραμμίζει ο D. Perkins, επικεφαλής αναλυτής της Lombard Street Research.
«Οι αγορές έχουν συγκεκριμενοποιήσει τον πολιτικό κίνδυνο στην διευρυμένη απήχηση των ευρωσκεπτικιστών κομμάτων» διαπιστώνει από την πλευρά της, η T. Fordham, επικεφαλής αναλύτρια της Citigroup.
Στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου, τα ευρωσκεπτικιστικά, αντι-ευρωπαϊκά και αντι-μνημονιακά κόμματα «διαμαρτυρίας» - μερικά εκ των οποίων αξιώνουν μία γενναία αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους – αναδείχθηκαν ως οι μεγάλοι νικητές.
Το 2015, εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Πορτογαλία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και πιθανώς στην Ισπανία.


Markets risk data


Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, ήδη το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» εξανάγκασαν σε παραίτηση την κυβέρνηση της Στοκχόλμης, ενώ το βρετανικό «Κόμμα Ανεξαρτησίας» παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν πως η επίταση του πολιτικού κινδύνου αυξάνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για άμεση δράση.
«Οι πιθανότητες για την ενεργοποίηση ενός διευρυμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αυξάνονται διαρκώς» σημειώνει ο Evan Moskovit, αναλυτής της ING.
«Η ευρωπαϊκή κρίση ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε αποκλειστικά τη βιωσιμότητα του ευρώ. Σήμερα βλέπουμε μία γενικευμένη έκφραση οργής, ιδίως στους λιγότερο ειδικευμένους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, η οποία σχετίζεται με τις οικονομικές προοπτικές. Αυτοί οι άνθρωποι συνιστούν τη δεξαμενή των λαϊκών κομμάτων διαμαρτυρίας» διατείνει ο Erik Nielsen, αναλυτής της UniCredit.
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως αυτό το φαινόμενο δεν αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» της Ελλάδας και της Ισπανίας, καθώς επηρεάζει όλες της δυτικές χώρες.


Markets risk data


«Η επιρροή των κομμάτων διαμαρτυρίας θα ξεφουσκώσει, μόνο εφόσον οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιωθούν» σημειώνει παράλληλα.
Πάντως, η βρετανική εφημερίδα διαμηνύει πως εκτός της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ, η πιθανότητα ανάληψη της διακυβέρνησης μίας ευρωπαϊκής χώρας από ένα κόμμα «διαμαρτυρίας» είναι σχεδόν μηδαμινή, γεγονός που αποτυπώνεται και στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.


Markets risk data


Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης