Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιστροφή του ρίσκου στην Ελλάδα βλέπει ο διεθνής Τύπος - Ένα βήμα πιο κοντά στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή του ρίσκου στην Ελλάδα βλέπει ο διεθνής Τύπος - Ένα βήμα πιο κοντά στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο
Για επιστροφή του φόβου στην Ελλάδα, λόγω του ενισχυμένου πολιτικού ρίσκου, κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην εξουσία, λόγω της ραγδαίας αύξησης της πιθανότητας για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνουν τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τρέχουσα κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δεν έπεισε τον λαό για τις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο φόβος στην ευρωζώνη επιστρέφει, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και τον ευρωπαϊκό Νότο, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Για το 2015 είναι προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, ενδεχομένως και στην Ιταλία, με τον φόβο ενίσχυση των λαϊκιστών να ενισχύεται, στον απόηχο των ευρωεκλογών του Μαίου 2014.
Μια εκδήλωση αυτού του φόβου ήταν το κραχ του ελληνικού χρηματιστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει το CNBC.
Κορύφωση του φόβου αποτελεί η απελπιστική ανάγκη της ευρωζώνης για περαιτέρω κίνητρα και η ανησυχία ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, εάν η πολιτική αστάθεια και το οι ανησυχίες για το χρέος, κάνουν την επανεμφάνισή τους στην περιφέρεια.
Την ώρα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Α. Σαμαράς χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ως μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνησή του.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορεί την κυβέρνηση για δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.
Ακόμη και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο συνασπισμός επιβιώσει, η βιωσιμότητα της τρέχουσας κυβέρνησης είναι αμφίβολη.
Όπως σημειώνειται, «ακόμη και αν δεν γίνουν εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή το 2015».
Το CNBC σημειώνει ότι και πάλι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πιθανή αφού πάλι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα.
Η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα, θα είναι να αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας λαϊκιστής που αναζητά την εξουσία, όπως τον έχουν κατηγορήσει, να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και να πάει τη χώρα ένα βήμα παραπέρα.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να πείσει τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, τονίζει σε δημοσίευμά της η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.
«Η χρηματοοικονομική κρίση επέβαλε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πείσει το λαό για το αναπόφευκτο των βαθιών τομών», σημειώνει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Όπως τονίζεται, οι αμφιβολίες του πληθυσμού γίνονται εύκολα κατανοητές:
Η ανεργία μπορεί να κινείται ελαφρώς πτωτικά, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται με ποσοστό 25,9% σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η έλλειψη απασχόλησης στους νέους είναι μάλιστα διπλάσια.
Πολλοί αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό.
Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε από το 2010 κατά 27%.
Πέρα από τον τουρισμό οι οικονομολόγοι διακρίνουν λίγα σημάδια επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση δυσκολεύεται να πείσει τον πληθυσμό για την αναγκαιότητα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα μάλιστα επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- καθόριζαν επί δεκαετίες τις πολιτικές τύχες και ως εκ τούτου καθίστανται υπεύθυνα για το μαρασμό της χώρας.
Ο Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί ως διαμορφωτής ενός αναπόφευκτου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Πολύ περισσότερο γίνεται αντιληπτός ως εκτελεστής μίας ποινής που έχει επιβληθεί από την τρόικα».
Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως αναφέρεται προετοιμάζεται για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα – αφιέρωμα το βρετανικό δίκτυο BBC.
Το δημοσίευμα αφού υπογραμμίζει ότι η ελληνική κοινωνία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου λιτότητα που συνοδεύεται από αύξηση της φορολογίας και ρεκόρ ανεργίας, επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας οδεύουν προς την εξουσία, εάν η ελληνική Βουλή αποτύχει στις 29 Δεκεμβρίου να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Ύστερα από δεκαετίες άμυνας, η Αριστερά επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική» αναφέρει σε δηλώσεις του στο BBC ο Νίκος Σαμανίδης, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προοπτική της ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από το ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στις αγορές και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το BBC υπενθυμίζει δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τους Έλληνες βουλευτές, ότι εάν αποτύχουν να εκλέξουν ΠτΔ, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει με μια καταστροφική έξοδο από την Ευρωζώνη, ενώ αναφορές γίνονται στη δραματική πτώση του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και στις δηλώσεις στήριξης Ευρωπαίων αξιωματούχων στη σημερινή κυβέρνηση.
Το δημοσίευμα αφού επισημαίνει τη ραγδαία άνοδο του κόμματος, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τη ρητορική του και προσπαθεί να κτίσει γέφυρες με τα hedge funds.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.
Το άρθρο επικαλείται δηλώσεις του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καταστροφικές, καθώς προσφέρουν μια λογική διέξοδο από τη σημερινή λιτότητα και μια ευκαιρία να αντικαταστήσει τους σημερινούς μνημονιακούς νόμους.
«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας σχετικά με τη συνεχιζόμενη τριπλή χρεοκοπία της χώρας - το δημόσιο χρέος, τις τράπεζες, και τον ιδιωτικό τομέα -, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής», αναφέρει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζονται ως άγνωστοι και επικίνδυνοι.
«Ο κ. Τσίπρας έχει προειδοποιήσει τις αγορές ότι «θα πρέπει να χορέψουν στους ρυθμούς της κυβέρνησής του», ενώ παράλληλα υπόσχεται ότι θα ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες, θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Ο Νίκος Σαμανίδης υποστηρίζει ότι η προοπτική της εξουσίας δεν έχει «μαλακώσει» τη ριζοσπαστική φυσιογνωμία του κόμματος.
«Οι πλούσιοι, οι ελίτ, οι αγορές, το 10% των πλουσίων, αυτοί ναι, θα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν» τονίζει ο κ.Σαμανίδης, ο οποίος αναφέρει πως «αυτοί θα χάσουν τα προνόμια τους».
«Η βάση μας έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά οι ρίζες μας παραμένουν ριζοσπαστικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να απωλέσει τη σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα από τα οποία γεννήθηκε» επισημαίνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη ραγδαία αύξηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και δημιουργήθηκε το 2004 κατάφερε μέσα σε δέκα χρόνια και χάρη στην κρίση, να γιγαντωθεί και να βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξουσία.
«Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων βοήθησε το ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει την επιρροή του, αλλά ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που εκτόξευσε το κόμμα» υπογραμμίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ιδρυτής της VPRC.
«Αυτό συνέβη διότι ο Τσίπρας είναι νέος και δεν φοβάται. Πήρε μια Αριστερά που ήταν σε θέση άμυνας και τη μετέτρεψε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.
Την Παρασκευή το αργότερο, κατά την τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής βουλής εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, αναμένεται ψηφιστεί η παράταση του ελληνικού προγράμματος και η δημιουργία προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ύψους 10 δισ. ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αρχικά ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήλπιζε ότι το 2015 η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές και δεν θα εξαρτιόταν πια από τη οικονομική στήριξη, αλλά και τους ελέγχους της τρόικας.
Ωστόσο, λόγω του χρηματοδοτικού κενού στον κρατικό προϋπολογισμό θα απαιτούνταν σε αυτή την περίπτωση πιστώσεις από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και Αμοιβαία Κεφάλαια, μια λύση που για πολλές χώρες της ευρωζώνης είχε πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο.
Έτσι, προτιμήθηκε η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με την οποία η Αθήνα αποκτά περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των πιστώσεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, τo γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει καταρχάς την παράταση του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια θα αναθέσει στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την εκπροσώπηση της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για να διαπραγματευθεί με την Αθήνα την προληπτική γραμμή στήριξης.
Σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών η γερμανική βουλή θα κληθεί να την επικυρώσει.
Σε αντίθεση με προηγούμενες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, η ψηφοφορία στα τέλη της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα, παρά τις αντίθετες φωνές που αναμένονται εκ μέρους των Συντηρητικών.
Η πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου προτίθεται μετά από σχεδόν πενταετή στήριξη να ενισχύσει την Ελλάδα και στην σταδιακή επιστροφή της στις χρηματαγορές.
Στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέβαλε να παραμείνει στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήθελε να "ξεφορτωθεί" το ταχύτερο, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ένα βήμα όμως που θα προκαλούσε τη δυσθυμία του γερμανικού κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης