Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Sunrise Brokers: Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πυροδοτήσει μπαράζ εξελίξεων στην Ευρωζώνη

Sunrise Brokers: Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πυροδοτήσει μπαράζ εξελίξεων στην Ευρωζώνη
«Θα είχε εξαιρετικά δυσμενείς επιδράσεις για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης»
Πολιτικό κίνδυνο σε όλη την Ευρωζώνη διαβλέπουν οι αναλυτές, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα!
Ειδικότερα, πλήθος αναλυτών προειδοποιεί πως μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας θα πυροδοτήσει σημαντική ενίσχυση των αντι-μνημονιακών κομμάτων σε όλη την Ευρωζώνη.
«Θα είχε εξαιρετικά δυσμενείς επιδράσεις για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» εκτιμά ο Gianluca Ziglio, εκτελεστικός διευθυντής της Sunrise Brokers.
Όπως εξηγεί, μία ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε ισχυρή ώθηση στα αντι-μνημονιακά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Μάλιστα, ως παράδειγμα επικαλείται το Podemos στην Ισπανία και το Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία.
Παράλληλα, οι αναλυτές προειδοποιούν πως ένα επίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους εικάζεται πως θα επιφέρει σημαντικές ζημιές στην ΕΚΤ, προσφέροντας ακόμη ένα επιχείρημα στους πολέμιους του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Πάντως, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά πως μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τροποποιήσει τα σχέδια του Mario Draghi, καθώς «παρά τις διαφωνίες, η αγορά κρατικών ομολόγων παραμένει ως η κατάλληλη λύση για την Ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση η ΕΚΤ να καταφέρει να απομονώσει την Ελλάδα».
Άλλωστε, οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η «ήττα» της Ελλάδας στις αγορές, ως απόρροια της πολιτικής κρίσης, δεν πρόκειται να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ενδεικτικά, η HSBC αποφεύγει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στις 10 πιο επικίνδυνες αγορές του 2015, ακόμη και εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και νικητής αναδειχθεί ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα, το εάν οι αγορές παραμείνουν τόσο ήσυχες θα εξαρτηθεί από εξωτερικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ρωσία.
Πάντως, κάθε «φωνή» περί χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνοδεύεται από μία απαράμιλλη ψυχραιμία.
«Οι αγορές πιστεύουν πως η Ευρωζώνη μπορεί να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα και να επιβιώσει» εκτιμά ο C. Schulz, οικονομολόγος της Berenberg.
Άλλωστε, παρά την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα και την εκτίναξη των spreads, οι ζημιές στα assets των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών αποδείχθηκαν αρκετά περιορισμένες.
«Αυτή η ηρεμία έγκειται στην υπόθεση πως εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ο αντίκτυπος στους επενδυτές θα είναι περιορισμένος, καθώς το 83% του δημόσιου χρέους ανήκει στο δημόσιο τομέα» εξηγεί χαρακτηριστικά το Reuters.
«Η Ελλάδα είναι πλέον, σημαντικά μικρότερος συστημικός κίνδυνος» διαπιστώνει καταλήγοντας ο J. McCann, αναλυτής της Standard Life Investments.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης