Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναβρασμός στον διεθνή Τύπο: Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές βρίσκεται η Ελλάδα

Αναβρασμός στον διεθνή Τύπο: Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές βρίσκεται η Ελλάδα
Αγεφύρωτη η απόσταση για τους 180 βουλευτές
Ως ένα βήμα πιο κοντά στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών αποκωδικοποιεί ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα της α’ ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ενόσω η κυβέρνηση απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης - κάνοντας εκτενή αναφορά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις - προειδοποιούν για τον κίνδυνο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, μερίδα του διεθνούς Τύπου καθιστά σαφές πως η απόσταση για την επίτευξη των 180 βουλευτών είναι αγεφύρωτη, δεδομένου του πρώτου αποτελέσματος.
Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει πως «ο Αντ. Σαμαράς απέτυχε - κατά την πρώτη από τις συνολικά τρεις ψηφοφορίες - να συγκεντρώσει την επαρκή στήριξη των Ελλήνων βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δημοσίευμα.
«Η προσοχή πλέον στρέφετε στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου. Ο Αντ. Σαμαρά θα χρειαστεί τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εάν αποτύχει και στην τρίτη προσπάθεια, η οποία θα λάβει χώρα στις 29 Δεκεμβρίου, τότε η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως «οι προοπτικές πρόωρων εκλογές έχουν επιφέρει αναταράξεις στις αγορές, ξυπνώντας μνήμες από την κρίση του 2012, όπου η Ελλάδα βρισκόταν σε κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη».
Στο ίδιο μήκος σχήματος και οι Financial Times, oι οποίοι επισημαίνουν πως «το προεδρικό δράμα στην Ελλάδα… συνεχίζεται».
«Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν τον Στ. Δήμα ως τον επόμενο πρόεδρο της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο «πως ακόμη υπάρχει το περιθώριο εκλογής στην τελευταία ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».
Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, ο Στ. Δήμας απέσπασε 155 ψήφους από τον κυβερνητικό συνασπισμό και ακόμη 5 από τους ανεξάρτητους.
«Λάβαμε αρκετές ψήφους σήμερα και θα αναζητήσουμε έως το τέλος τις εναπομείνασες» σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς, μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν οι Financial Times, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αμφισβητεί την επιλογή Δήμα, υπαινισσόμενος πως δεν μπορεί να αποσπάσει τις 180 ψήφους.
«Ίσως οδηγηθούμε σε εκλογές τον επόμενο μήνα» σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά το σημερινό απογοητευτικό αποτέλεσμα.
Καταλήγοντας, το βρετανικό δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η απόφαση του Σαμαρά για επίσπευση της προεδρικής εκλογής επέφερε αναταράξεις στις αγορές και ενίσχυση τους φόβους περί Grexit.
Σε ανταπόκρισή του, η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση έχασε την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας»
Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 160 ψήφους «ναι», δηλαδή υπέρ της πρότασης για την προεδρία της Δημοκρατίας έναντι του στόχου των 200 ψήφων.
«Αυτό δεν είναι σπουδαίο αποτέλεσμα για τον Πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά που πρέπει να πείσει ακόμη 20 βουλευτές να τον στηρίξουν στην τρίτη και τελική ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου» τονίζει ο Guardian και σημειώνει ότι εναλλακτικά ο Σαμαράς θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τις πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα αναφέρει ότι αναβιώνουν οι μνήμες από τις άσχημες εποχές της κρίσης στην Ευρωζώνη όπου υπήρχε ο κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Eιδική μνεία στην αποτυχία της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιεί και το Associated Press.
«Η Βουλή απέτυχε να εκλέξει νέο πρόεδρο στην πρώτη ψηφοφορία, ενώ απομένουν ακόμη δύο, προτού η κυβέρνηση καταρρεύσει και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» υπογραμμίζει το αμερικανικό πρακτορείο.
Όπως εξηγεί, ο συντηρητικός υποψήφιος Στ. Δήμας έλαβε 160 ψήφους, απέχοντας παρασάγγας από τον αναγκαίο αριθμό των 200.
«Τα δύο κόμμα της κυβέρνησης αναζητούν τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητων, προκειμένου να διασφαλίσουν την εκλογή του Στ. Δήμα στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία» επισημαίνει εν συνεχεία, υπενθυμίζοντας πως στην τελευταία διαδικασία απαιτούνται 180 ψήφοι.
«Εάν η τελευταία προσπάθεια δεν ευοδώσει, τότε ο Αντ. Σαμαρά θα πρέπει να κηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015» σημειώνεται.
Καταλήγοντας, το Associated Press υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αν και το προβάδισμα δεν του εξασφαλίζει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η ελληνική Βουλή δεν ενέκρινε τον υποψήφιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επισημαίνει η Wall Street Journal, σχολιάζοντας την έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, ο Σταύρος Δήμας δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους κατά τον πρώτο γύρο της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Ο υποψήφιος του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους", σημειώνει η εφημερίδα.
Ωστόσο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, το αποτέλεσμα της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενο...
Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει και η Deutsche Welle το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε «ελληνική τραγωδία».
Ειδικότερα το γερμανικό δίκτυο κάνει λόγο για αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσει μεγαλύτερο μέρος ανεξάρτητων βουλευτών στην υπερψήφιση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα και τονίζει ότι εάν η εκλογή του δεν επιτευχθεί, έστω στην τρίτη ψηφοφορία, «θα μπορούσαν να υπάρξουν μοιραίες, αρνητικές εξελίξεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».
«Εάν το αντίθετο με τα μέτρα λιτότητας κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ νικήσει σε πρόωρες εκλογές οι οποίες θα προκηρυχθούν στις 29 Δεκεμβρίου, η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε "ελληνική τραγωδία", σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές», αναφέρει η DW.
Το δίκτυο επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει τέλος στα τέσσερα χρόνια αυστηρής λιτότητας και να αναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της χώρας.
«Εάν η Ελλάδα υπερβεί την σημερινή πολιτική αβεβαιότητα και παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, η ανάκαμψή της μπορεί να συνεχιστεί. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε μια οικονομική άβυσσο», ανέφερε αναλυτής, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Mόλις 160 ψήφους κατόρθωσε να συγκεντρώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σχολιάζει τέλος, το Reuters, αποτιμώντας τις εξελίξεις της 17ης Δεκεμβρίου.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Reuters, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 160 ψήφους στον πρώτο γύρο, νούμερο που απέχει πολύ από τον στόχο των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο υποψήφιος του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, χρειαζόταν 200 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, για να εκλεγεί.
Όλα θα κριθούν στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι.
Όπως προσθέτει το Reuters, στη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας, υπήρξαν 135 ψήφοι κατά του Στ. Δήμα (παρών), αλλά και πέντε απουσίες.
"Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν το κατώτερο των εκτιμήσεων", τονίζει, τέλος, το πρακτορείο.
Φόβους για το μέλλον του ευρώ γεννά η χθεσινή αποτυχημένη πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «The Times».
«Η προοπτική πρόωρων εκλογών και μια νέα κρίση του ευρώ απειλούν την Ελλάδα, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαράς να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα, πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Αντώνης Σαμαρά και ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός, απέτυχαν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 200 βουλευτών, στην πρώτη ψηφοφορία, τονίζουν οι Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης