Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank: Η επιστροφή στην ανάπτυξη έχει θετική επίδραση στην αγορά εργασίας

tags :
Alpha Bank: Η επιστροφή στην ανάπτυξη έχει θετική επίδραση στην αγορά εργασίας
Η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να είναι χαμηλόμισθη, ή να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά είναι παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική απασχόληση
Η διαφυγή της Ελληνικής οικονομίας από την παγίδα της παρατεταμένης ύφεσης, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στην αγορά εργασίας, παρατηρεί στην εβδομαδιαία έκθεσή της η Alpha Bank, τονίζοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας προέρχεται αποκλειστικά από παραγωγικούς τομείς που είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει η Alpha Bank, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να είναι χαμηλόμισθη, ή να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά είναι παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική απασχόληση.
Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την σταδιακή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, σε ένα οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καταγράφονται ήδη σημαντικά πλεονάσματα στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Το πιο ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη συνοδεύεται από, υψηλότερο του προσδοκώμενου, πρωτογενές πλεόνασμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2014, επίτευγμα που σημειώνεται για 2ο κατά σειρά έτος.
Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά στο 25,7% τον Σεπτ. 2014, από 28,0% τον Σεπτ. 2013. Στο 3ο 3μηνο 2014 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 25,5%, έναντι 27,2% στο 3ο 3μηνο 2013. Αυτό συνέβη με αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Σημειώθηκε επίσης μείωση της ανεργίας των νέων 15-24 ετών στο 49,5% στο 3ο 3μηνο 2014 από 57,1% στο 3ο 3μηνο 2013 και της ανεργίας των νέων 25-29 ετών στο 39,7% στο 3ο 3μηνο 2014 από 43,5% στο 3ο 3μηνο 2013.
Όπως αναφέρεται οι ανωτέρω εξαιρετικά ενθαρρυντικές εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού το 2013-2014 που απηχεί τόσο τη σημαντική άνοδο των επισκεπτών όσο και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Νοέμβριο.
Τα ανωτέρω συνδυάζονται με την εντυπωσιακή βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, στο οποίο κατέγραψε σημαντικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (με τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις) ύψους € 5,33 δις (2,97% του ΑΕΠ) στο 10μηνο 2014, έναντι πλεονάσματος € 3,36 δις (1,84% του ΑΕΠ) στο 10μηνο 2013 και έναντι ελλείμματος € 17,53 δις (7,75% του ΑΕΠ) στο 10μηνο 2010.
Η τάση βελτίωσης στην αγορά εργασίας συμβαδίζει με τα στοιχεία των ροών απασχόλησης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία δείχνουν καθαρή αύξηση των προσλήψεων (προσλήψεις-απολύσεις) κατά 100 χιλ. άτομα στο 11μηνο 2014.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των προσλήψεων, οι οποίες ανήλθαν σε 1.450,7 χιλ. στο 11μηνο 2014 από 1.039,4 στο αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Επίσης, σημαντική πτώση σε ετήσια βάση σημειώνεται το 2014 και στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ που συνεχίζουν να αναζητούν εργασία. Επιπλέον, σημαντική πτώση σε ετήσια βάση καταγράφεται και στον αριθμό των ανέργων που είναι μεν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αλλά έχουν δηλώσει ότι δεν αναζητούν πια εργασία.
Η ανωτέρω σαφής βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας προέρχεται αποκλειστικά από παραγωγικούς τομείς που είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό (τουρισμός και άλλες εξαγωγικές δραστηριότητες και δραστηριότητες υποκατάστασης εισαγωγών), αφού η απασχόληση στους τομείς που παράγουν μη διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) συνεχίζει να μειώνεται.
Ειδικότερα, εξακολουθεί η ταχεία πτώση της απασχόλησης στον τομέα των επενδύσεων σε κατοικίες που σημείωσαν πτώση άνω του -45% στο 9μηνο.2014, καθώς επίσης η μείωση της απασχόλησης σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και στα προσωπικά (έως πρόσφατα προστατευμένα από κάθε ανταγωνισμό) επαγγέλματα.
Η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να είναι χαμηλόμισθη, ή να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά είναι παραγωγική και διεθνώς ανταγωνιστική απασχόληση, είναι πραγματική πάντως και όχι πλασματική απασχόληση.
Είναι απασχόληση που πληρώνεται από το προϊόν που η ίδια παράγει και όχι με δανεικά από το εξωτερικό, όπως συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2009. Στο βαθμό που δημιουργεί και πραγματικά κέρδη, δημιουργεί και την ελπίδα για αύξηση των επενδύσεων και για περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης στο μέλλον.
Η μη παραγωγική απασχόληση έχει σήμερα περιοριστεί δραστικά στην Ελλάδα και στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, η απασχόληση σε φορείς της γενικής κυβέρνησης έχει μειωθεί κατά 160 χιλ. άτομα ή περισσότερο το 2014 (περίπου 700 χιλ), έναντι του 2009 (περίπου 869 χιλ). δεν παραγνωρίζεται ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τη γενική κυβέρνηση (υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια, δικαιοσύνη, υποδομές, κοινωνική προστασία, κ.ά.) συμβάλλουν ουσιαστικά στη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα των κλάδων της οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.
Αυτό που απαιτείται, όμως, είναι η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των δομών της γενικής κυβέρνησης για περαιτέρω βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και σε κάθε περίπτωση είναι λανθασμένη η μηδενιστική κατάταξη αυτών των τομέων στους μη παραγωγικούς κλάδους που ζουν τάχα από το πλεόνασμα που παράγουν οι κλάδοι που είναι εκτεθειμένοι στο διεθνή ανταγωνισμό.
Η δημοσίευση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 11μηνο Ιαν.-Νοεμ.2014 και των στοιχείων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης στο 10μηνο Ιαν.-Οκτ.2014 επιβεβαιώνουν την πολύ καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του Π2014 και σηματοδοτούν το κλείσιμο αυτού του προϋπολογισμού με πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενική Κυβέρνηση υψηλότερο των €4,2 δισ., ή του 2,4% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος €2,9 δισ., ή 1,6% του ΑΕΠ, που προβλέπει η τρόικα και έναντι πλεονάσματος €3,3 δισ., ή 1,8% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Π2015 που μόλις ψηφίστηκε από τη Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης