Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Nίκη ΣΥΡΙΖΑ στις 25/1 με 140 έδρες - Θα συγκυβερνήσει με Το Ποτάμι

Deutsche Bank: Nίκη ΣΥΡΙΖΑ στις 25/1 με 140 έδρες - Θα συγκυβερνήσει με Το Ποτάμι
Πόσο αυστηρή είναι η προθεσμία που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι, για τη λήξη της δίμηνης παράτασης του μνημονίου, στα τέλη Φεβρουαρίου;
Το νέο έτος, 2015, φέρνει νέους κινδύνους για την Ελλάδα, προειδοποιεί η Deutsche Bank, σε νέα 3 σέλιδη έκθεσή της "Greece: elections coming, New Year brings new risks", σχολιάζοντας την πορεία της χώρας στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Η γερμανική επενδυτική τράπεζα χαρακτηρίζει αναμενόμενο το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που οδηγεί την Ελλάδα σε πρόωρες κάλπες.
"Καθώς οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ακόμη εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η Ελλάδα έχει σημαντικές λήξεις ομολόγων το 2015, πλέον ανοίγει για τη χώρα αλλά και για την Ευρωζώνη μια σημαντική περίοδος πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας", προειδοποιεί η Deutsche Bank.
Όπως προσθέτει, τρία σημαντικά ερωτήματα εγείρονται πλέον για την Ελλάδα - με την έλευση του 2015 - τα οποία αναζητούν απαντήσεις:

1) Ποια θα είναι η απάντηση - αντίδραση των Ευρωπαίων στην πρόωρη προσφυγή της Ελλάδας στις κάλπες;
Η Ελλάδα πλέον πρέπει να διαχειριστεί τις εξαιρετικά σφικτές προθεσμίες που έχει λάβει από τους πιστωτές της.
- Πόσο αυστηρή είναι η προθεσμία που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι, για τη λήξη της δίμηνης παράτασης του μνημονίου, στα τέλη Φεβρουαρίου;
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα δεν θα έχει παρά ελάχιστες εβδομάδες προκειμένου να διαπραγματευθεί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα, αλλά και τη νέα πιστωτική γραμμή που θα πρέπει να λάβει η χώρα.
Όλα αυτά, αφού αποφασιστούν, απαιτούν την έγκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
- Τι θα συμβεί με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών;
- Πόσο πρόθυμη θα είναι τελικά η τρόικα να διαπραγματευθεί και να συζητήσει με μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα;

2) Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα;
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο το προβάδισμά του έναντι της Νέας Δημοκρατίας ολοένα και μειώνεται.
Το βασικό σενάριο της Deutsche Bank προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παραμένει αβέβαιη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα εκλέξει το πιθανότερο περί τους 140 βουλευτές και θα χρειαστεί να συνεργαστεί με ένα από τα εξής μικρότερα κόμματα:
- To Ποτάμι: Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με Το Ποτάμι θεωρείται το πιο ρεαλιστικό σενάριο για κυβέρνηση συνασπισμού.
- Ανεξάρτητοι Έλληνες: Tόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει πως παραμένουν ανοιχτοί στις μεταξύ τους συζητήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το κόμμα των ΑΝΕΛ φλερτάρει επικίνδυνα με το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο κόμματος στην ελληνική βουλή.
- ΠΑΣΟΚ: Ως ο μικρότερος εταίρος της τρέχουσας κυβέρνησης, μοιάζει δύσκολο να καταστεί υποψήφιος εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"O ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κυβέρνηση ή με Το Ποτάμι, ή με τους ΑΝΕΛ", προβλέπι η γερμανική τράπεζα.

3) Ποια θα είναι η επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης;
Η θέση μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πιστωτών της Ελλάδας δεν είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα.

Συμπέρασμα
Κατά γενική ομολογία, οι αγορές θα παραμείνουν αντιμέτωπες με πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το εγχώριο πολιτικό τοπίο.
Η γερμανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως είναι εφικτός ένας ήπιος συμβιβασμός μεταξύ μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών.
Θα χρειαστεί όμως ένα βήμα πίσω και από τις δύο πλευρές.
"Ωστόσο δεν αποκλείεται, λόγω του μεγέθους της αβεβαιότητας, να μην υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρωζώνης το 2015", καταλήγει η Deutsche Bank.

(πρώτη ενημέρωση 30 Δεκεμβρίου 2014, 07:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης