Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Σε πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα η Ελλάδα - Ντόμινο εξελίξεων

MarketWatch: Σε πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα η Ελλάδα - Ντόμινο εξελίξεων
"Ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος, εν συγκρίσει με το 2012"
Το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνουν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και η κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε το MarketWatch, το οποίο κάνει λόγο για «πολιτική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα».
«Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε ακόμη και κατά -11% όταν ο Στ. Δήμας απέτυχε να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο της ελληνικής Βουλής. Η απόρριψη του κυβερνητικού υποψηφίου σηματοδοτεί τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου» υπογραμμίζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Όπως υπογραμμίζει, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας υπέστη τις ισχυρότερες απώλειες, καθώς η πτώση για τις μετοχές των τραπεζών σημείωσαν διψήφια ποσοστά.
«Η κύρια ανησυχία των αγορών εστιάζει στο ερώτημα εάν το πρόγραμμα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν, σε περίπτωση που ο ακρο-αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές» επισημαίνει το MarketWatch.
«Αποτιμώντας την αντίδραση των αγορών, οι επενδυτές ακόμη ανησυχούν σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, ιδίως σε χώρες, όπως η Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες παραμένουν σε επίφοβη κατάσταση. Πάντως, ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος, εν συγκρίσει με το 2012» υποστηρίζει ο Craig Erlam, αναλυτής της Alpari UK.
«Υπάρχουν πολλά φαινόμενα, πέραν τον εκλογών, τα οποία αναδεικνύονται στις χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί από τη λιτότητα. Η σημαντική ενίσχυση άλλωστε, των αντι-μνημονιακών κομμάτων θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια» σημειώνει εν συνεχεία.
Όπως διατείνει το MarketWatch, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εκτινάχθηκε σημαντικά, μετά το πέρας της αποτυχημένης ψηφοφορίας.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 9,33% , σημειώνοντας υψηλό 13 μηνών.
«Εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, τότε η κατάσταση θα περιπλακεί σημαντικά, δεδομένης και της κατάστασης στον κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα και διατρέχει τον κίνδυνο διάλυσης» επισημαίνει ο Μ. Gittler, αναλυτής της Iron FX Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης