Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Bloomberg: Κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στο 36,5% -38% κυμαίνεται το ποσοστό που θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία
Κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
To Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του δημοσκόπου Ηλία Νικολακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό που μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 151 εδρών για το πρώτο κόμμα, διαμορφώνεται περίπου στο 38%.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει 10 μονάδες από την αυτοδυναμία, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 28% και η ΝΔ 25%.
«Εκτιμώ ότι κανένα κόμμα δεν θα επιτύχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», δηλώνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος.
Ωστόσο αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 30%, όπως είναι πιθανό ότι θα συμβεί, θα φτάσει τις 140-145 έδρες.
Με βάση το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, εξηγεί το Bloomberg, το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών.
Αν τα μικρότερα κόμμα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αποτύχουν να συγκεντρώσουν το ποσοστό του 3% που απαιτείται για την είσοδό τους στη βουλή, τότε το ποσοστό για την αυτοδυναμία θα υποχωρήσει στο 36,5% περίπου, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλου.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό, θα αναζητήσουν τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος, ή ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι η απόρριψη του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο, ενώ ευνοεί το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
Για τους ψηφοφόρους με υψηλά εισοδήματα, ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο.
Σύμφωνα με τον Η. Νικολακόπουλο, η κοινωνική τάξη των ψηφοφόρων θα καθορίσει το αποτέλεσμα, πιο πολύ από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης