Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου
Στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου εξακολουθούν να βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για επιστροφή της απειλής εξόδου της χώρας από το ευρώ εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου του 2015.
Το Grexit επέστρεψε αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, με φόντο την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015.
«Οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη ενός ακραίου κόμματος, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σκεπτικό έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Όπως υπογραμμίζει, μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα ξεκινούσε αντιπαράθεση μεταξύ του πιθανού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της τρόικας».
Στο άρθρο γίνονται αναφορές και συγκρίσεις με την κρίση του 2010 - 2012, διατυπώνοντας την άποψη ότι «αυτό που απουσιάζει από τη σημερινή κρίση είναι η ακραία αντίδραση των αγορών, που τότε μεταμορφωνόταν σύμφωνα με τις εξελίξεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι «μια απόφαση για αθέτηση των συμφωνιών με τους διεθνείς πιστωτές ή ακόμη και για την εγκατάλειψη του ευρώ, θα είχε σοβαρές συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στον κόσμο».
«Αν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών και εγκατέλειπε το ευρώ την περίοδο 2010 - 2012, το ίδιο θα γινόταν και σε άλλες χώρες που είχαν οικονομικά προβλήματα» αλλά «σήμερα, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φαίνεται να ενισχύουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα πέραν της Ελλάδας», τονίζουν οι New York Times.
Οι αγορές αδιαφορούν για την ελληνική κρίση, καθώς πλέον δεν τις τρομάζει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Στο εκτενές άρθρο του Spiegel επιχειρείται να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί δεν τρομάζει πλέον τους ειδικούς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Το γερμανικό περιοδικό απαριθμεί τρεις βασικούς λόγους:
πρώτον, η υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi το 2012 να πράξει τα δέοντα για να προστατεύσει το ευρώ.
Δεύτερον, το γεγονός ότι σε αντίθεση με το 2010, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα.
Και τρίτον, σύμφωνα με το Spiegel, το γεγονός ότι στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης, όπως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η κατάσταση έχει στο μεταξύ βελτιωθεί αισθητά.
Μια μεγάλη ευκαιρία για επενδυτές που διαθέτουν… γερό στομάχι, μπορεί να είναι οι εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναλυτή του Marketwatch, Matthew Lynn, ο οποίος βλέπει τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών να είναι φθηνές.
Σύμφωνα με τον Lynn υπάρχουν δύο λόγοι που το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να υπεραποδώσει:
Πρώτον, υπό το φόβο αναταράξεων τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να αποδεχτούν μια συμβιβαστική λύση και να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους.
Με την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα θα καταφέρει να αναπτυχθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο τις ελληνικές μετοχές.
Δεύτερον, σε περίπτωση που η Κεντροδεξιά καταφέρει να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό, θα υπάρξει ράλι ανακούφισης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
H ανταπόκριση του Associated Press που αναφέρει ότι «ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έχει προειδοποιήσει ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, μετά τις γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Όπως σημειώνεται, «ο οίκος Fitch ανακοίνωσε την Τρίτη πως είναι ασαφές κατά πόσον ένα κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του» και «ένα αδιέξοδο θα αυξήσει τους κινδύνους για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας».
Ο οίκος Fitch προειδοποιεί για τους «κινδύνους περαιτέρω καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», προσθέτοντας ότι «ούτε το κόμμα που ηγείται (των δημοσκοπήσεων) θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς το σχηματισμό ενός συνασπισμού».
Κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
To Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του δημοσκόπου Ηλία Νικολακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό που μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 151 εδρών για το πρώτο κόμμα, διαμορφώνεται περίπου στο 38%.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει 10 μονάδες από την αυτοδυναμία, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 28% και η ΝΔ 25%.
«Εκτιμώ ότι κανένα κόμμα δεν θα επιτύχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», δηλώνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος.
Ωστόσο αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 30%, όπως είναι πιθανό ότι θα συμβεί, θα φτάσει τις 140-145 έδρες.
Με βάση το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, εξηγεί το Bloomberg, το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών.
Αν τα μικρότερα κόμμα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αποτύχουν να συγκεντρώσουν το ποσοστό του 3% που απαιτείται για την είσοδό τους στη βουλή, τότε το ποσοστό για την αυτοδυναμία θα υποχωρήσει στο 36,5% περίπου, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλου.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό, θα αναζητήσουν τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος, ή ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι η απόρριψη του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο, ενώ ευνοεί το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
Για τους ψηφοφόρους με υψηλά εισοδήματα, ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο.
Σύμφωνα με τον Η. Νικολακόπουλο, η κοινωνική τάξη των ψηφοφόρων θα καθορίσει το αποτέλεσμα, πιο πολύ από ποτέ.
Kαθοριστικός θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, στην Ελλάδα, τα μικρά ελληνικά κόμματα, όπως επισημαίνει σε νέο του άρθρο το πρακτορείο Reuters, αποτιμώντας τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το Reuters, το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι άκρως κατακερματισμένο.
Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα μικρά κόμματα να είναι εκείνα που θα καθορίσουν τον νικητή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και την ικανότητά του να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια νέα κρίση στην Ελλάδα.
Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου συνιστά μια ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
O ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμά του έναντι της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, ένα προβάδισμα όμως που έχει συρρικνωθεί στο 3% περίπου.
Kανένα από τα δύο κόμματα όμως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και με το μπόνους των 50 εδρών.
Eπομένως, ένα ή και περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα θα καθορίσουν την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια το Reuters, ένα από τα κόμματα που θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε ό,τι αφορά την ισορροπία των πολιτικών δυνάμενων στην Ελλάδα, είναι Το Ποτάμι.
Kαθοριστικός θα είναι ο ρόλος και του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός πως οδεύει προς τη διάσπαση, μετά τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου πως προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος.
Πιθανοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα κόμματα της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αν και σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ΔΗΜΑΡ δεν θα κατορθώσει να εξασφαλίσει το όριο εισόδου στη Βουλή, το 3% και δεν αποκλείεται να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μερίδα πολιτικών αναλυτών θεωρούν σχεδόν βέβαιη μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Το Ποτάμι.
"Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό στην τρέχουσα συγκυρία.
Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να κλέψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία", προβλέπει ο Κώστας Παναγόπουλος.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς Τύπου παραμένει η Ελλάδα και η πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ισπανική οικονομική εφημερίδα «Expansión» σε σχετικό άρθρο της αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν από την αναρρίχηση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος σημείωσε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και η συνεπακόλουθη διακοπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα ρευστότητας κατά τη διάρκεια του 2015 για τη χώρα, αν η μέλλουσα κυβέρνηση δεν επιτύχει μια γρήγορη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.
Αυτή την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch φαίνεται να τη συμμερίζονται και άλλοι αναλυτές, όπως ο καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πετράκης.
«Η Ελλάδα δεν θα έχει προβλήματα ρευστότητας μέχρι τον Ιούνιο, όμως είναι ασαφές τι θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο», σημειώνει ο έλληνας καθηγητής σε δηλώσεις του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, ο οποίος επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη μόνο αν υπάρξει μια συμφωνία με την τρόικα, με όποια κυβέρνηση προκύψει.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πέραν της μη επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, η τρόικα απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την κάλυψη σειρά μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, μεταξύ των οποίων την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την άρση προστασίας από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Η αποχωρούσα κυβέρνηση, σημειώνεται, απέφυγε μέχρι τέλους την εφαρμογή αυτών των μη δημοφιλών μέτρων, με πολλούς αναλυτές να σημειώνουν ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών να είναι θετική για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς αποφεύγει αυτή την «καυτή πατάτα».
Μετά τη μετάθεση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσουν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν, ακόμη περισσότερο μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής των εκλογών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και σημειώνει ότι θα βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και ότι θα εφαρμόσει πολιτικές επενδύσεων που θα τονώσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνει παράλληλα ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τους ευρωπαίους εταίρους, θα εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις, δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και ότι θα προχωρήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας.
Ο καθηγητής Γ. Πετράκης σημειώνει από την πλευρά του ότι «αν υπάρξει μια μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση, η Ευρώπη δεν θα διακόψει πλήρως τη ρευστότητα στην Ελλάδα».
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ένα ακόμη θέμα στο οποίο έχει αντίθετη άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πετράκης σημειώνει ότι «το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό, όμως μεσοπρόθεσμα δεν συνεπάγεται σημαντικές υποχρεώσεις για τις ετήσιες πληρωμές».
Πιο σημαντικό κατά τον έλληνα καθηγητή Οικονομίας είναι η εξάλειψη της υποχρέωσης της Ελλάδας να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, που καταστρέφει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Την επαναφορά του φόβου σχετικά με ένα πιθανό Grexit σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Mundo σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να τονίζουν ότι αυτό είναι το βασικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.
Παράλληλα, τονίζεται το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα η απειλή ενός νέου κόμματος από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου.
www.bankingnews.gr
Το Grexit επέστρεψε αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, με φόντο την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου 2015.
«Οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη ενός ακραίου κόμματος, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σκεπτικό έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Όπως υπογραμμίζει, μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα ξεκινούσε αντιπαράθεση μεταξύ του πιθανού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της τρόικας».
Στο άρθρο γίνονται αναφορές και συγκρίσεις με την κρίση του 2010 - 2012, διατυπώνοντας την άποψη ότι «αυτό που απουσιάζει από τη σημερινή κρίση είναι η ακραία αντίδραση των αγορών, που τότε μεταμορφωνόταν σύμφωνα με τις εξελίξεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι «μια απόφαση για αθέτηση των συμφωνιών με τους διεθνείς πιστωτές ή ακόμη και για την εγκατάλειψη του ευρώ, θα είχε σοβαρές συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στον κόσμο».
«Αν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών και εγκατέλειπε το ευρώ την περίοδο 2010 - 2012, το ίδιο θα γινόταν και σε άλλες χώρες που είχαν οικονομικά προβλήματα» αλλά «σήμερα, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φαίνεται να ενισχύουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα πέραν της Ελλάδας», τονίζουν οι New York Times.
Οι αγορές αδιαφορούν για την ελληνική κρίση, καθώς πλέον δεν τις τρομάζει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Στο εκτενές άρθρο του Spiegel επιχειρείται να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί δεν τρομάζει πλέον τους ειδικούς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Το γερμανικό περιοδικό απαριθμεί τρεις βασικούς λόγους:
πρώτον, η υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi το 2012 να πράξει τα δέοντα για να προστατεύσει το ευρώ.
Δεύτερον, το γεγονός ότι σε αντίθεση με το 2010, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα.
Και τρίτον, σύμφωνα με το Spiegel, το γεγονός ότι στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης, όπως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η κατάσταση έχει στο μεταξύ βελτιωθεί αισθητά.
Μια μεγάλη ευκαιρία για επενδυτές που διαθέτουν… γερό στομάχι, μπορεί να είναι οι εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναλυτή του Marketwatch, Matthew Lynn, ο οποίος βλέπει τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών να είναι φθηνές.
Σύμφωνα με τον Lynn υπάρχουν δύο λόγοι που το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να υπεραποδώσει:
Πρώτον, υπό το φόβο αναταράξεων τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να αποδεχτούν μια συμβιβαστική λύση και να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους.
Με την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα θα καταφέρει να αναπτυχθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο τις ελληνικές μετοχές.
Δεύτερον, σε περίπτωση που η Κεντροδεξιά καταφέρει να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό, θα υπάρξει ράλι ανακούφισης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
H ανταπόκριση του Associated Press που αναφέρει ότι «ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έχει προειδοποιήσει ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, μετά τις γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Όπως σημειώνεται, «ο οίκος Fitch ανακοίνωσε την Τρίτη πως είναι ασαφές κατά πόσον ένα κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του» και «ένα αδιέξοδο θα αυξήσει τους κινδύνους για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας».
Ο οίκος Fitch προειδοποιεί για τους «κινδύνους περαιτέρω καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», προσθέτοντας ότι «ούτε το κόμμα που ηγείται (των δημοσκοπήσεων) θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς το σχηματισμό ενός συνασπισμού».
Κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
To Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του δημοσκόπου Ηλία Νικολακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό που μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 151 εδρών για το πρώτο κόμμα, διαμορφώνεται περίπου στο 38%.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει 10 μονάδες από την αυτοδυναμία, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 28% και η ΝΔ 25%.
«Εκτιμώ ότι κανένα κόμμα δεν θα επιτύχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», δηλώνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος.
Ωστόσο αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 30%, όπως είναι πιθανό ότι θα συμβεί, θα φτάσει τις 140-145 έδρες.
Με βάση το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, εξηγεί το Bloomberg, το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών.
Αν τα μικρότερα κόμμα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αποτύχουν να συγκεντρώσουν το ποσοστό του 3% που απαιτείται για την είσοδό τους στη βουλή, τότε το ποσοστό για την αυτοδυναμία θα υποχωρήσει στο 36,5% περίπου, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλου.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό, θα αναζητήσουν τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος, ή ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι η απόρριψη του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο, ενώ ευνοεί το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.
Για τους ψηφοφόρους με υψηλά εισοδήματα, ο φόβος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο.
Σύμφωνα με τον Η. Νικολακόπουλο, η κοινωνική τάξη των ψηφοφόρων θα καθορίσει το αποτέλεσμα, πιο πολύ από ποτέ.
Kαθοριστικός θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, στην Ελλάδα, τα μικρά ελληνικά κόμματα, όπως επισημαίνει σε νέο του άρθρο το πρακτορείο Reuters, αποτιμώντας τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το Reuters, το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι άκρως κατακερματισμένο.
Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα μικρά κόμματα να είναι εκείνα που θα καθορίσουν τον νικητή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και την ικανότητά του να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια νέα κρίση στην Ελλάδα.
Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου συνιστά μια ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
O ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμά του έναντι της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, ένα προβάδισμα όμως που έχει συρρικνωθεί στο 3% περίπου.
Kανένα από τα δύο κόμματα όμως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και με το μπόνους των 50 εδρών.
Eπομένως, ένα ή και περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα θα καθορίσουν την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια το Reuters, ένα από τα κόμματα που θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε ό,τι αφορά την ισορροπία των πολιτικών δυνάμενων στην Ελλάδα, είναι Το Ποτάμι.
Kαθοριστικός θα είναι ο ρόλος και του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός πως οδεύει προς τη διάσπαση, μετά τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου πως προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος.
Πιθανοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα κόμματα της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αν και σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ΔΗΜΑΡ δεν θα κατορθώσει να εξασφαλίσει το όριο εισόδου στη Βουλή, το 3% και δεν αποκλείεται να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μερίδα πολιτικών αναλυτών θεωρούν σχεδόν βέβαιη μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Το Ποτάμι.
"Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό στην τρέχουσα συγκυρία.
Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να κλέψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία", προβλέπει ο Κώστας Παναγόπουλος.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς Τύπου παραμένει η Ελλάδα και η πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ισπανική οικονομική εφημερίδα «Expansión» σε σχετικό άρθρο της αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν από την αναρρίχηση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος σημείωσε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και η συνεπακόλουθη διακοπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα ρευστότητας κατά τη διάρκεια του 2015 για τη χώρα, αν η μέλλουσα κυβέρνηση δεν επιτύχει μια γρήγορη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.
Αυτή την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Fitch φαίνεται να τη συμμερίζονται και άλλοι αναλυτές, όπως ο καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πετράκης.
«Η Ελλάδα δεν θα έχει προβλήματα ρευστότητας μέχρι τον Ιούνιο, όμως είναι ασαφές τι θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο», σημειώνει ο έλληνας καθηγητής σε δηλώσεις του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, ο οποίος επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη μόνο αν υπάρξει μια συμφωνία με την τρόικα, με όποια κυβέρνηση προκύψει.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πέραν της μη επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, η τρόικα απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την κάλυψη σειρά μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, μεταξύ των οποίων την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την άρση προστασίας από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Η αποχωρούσα κυβέρνηση, σημειώνεται, απέφυγε μέχρι τέλους την εφαρμογή αυτών των μη δημοφιλών μέτρων, με πολλούς αναλυτές να σημειώνουν ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών να είναι θετική για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς αποφεύγει αυτή την «καυτή πατάτα».
Μετά τη μετάθεση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσουν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν, ακόμη περισσότερο μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής των εκλογών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και σημειώνει ότι θα βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και ότι θα εφαρμόσει πολιτικές επενδύσεων που θα τονώσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνει παράλληλα ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τους ευρωπαίους εταίρους, θα εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις, δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και ότι θα προχωρήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας.
Ο καθηγητής Γ. Πετράκης σημειώνει από την πλευρά του ότι «αν υπάρξει μια μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση, η Ευρώπη δεν θα διακόψει πλήρως τη ρευστότητα στην Ελλάδα».
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ένα ακόμη θέμα στο οποίο έχει αντίθετη άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πετράκης σημειώνει ότι «το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό, όμως μεσοπρόθεσμα δεν συνεπάγεται σημαντικές υποχρεώσεις για τις ετήσιες πληρωμές».
Πιο σημαντικό κατά τον έλληνα καθηγητή Οικονομίας είναι η εξάλειψη της υποχρέωσης της Ελλάδας να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, που καταστρέφει κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Την επαναφορά του φόβου σχετικά με ένα πιθανό Grexit σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Mundo σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να τονίζουν ότι αυτό είναι το βασικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.
Παράλληλα, τονίζεται το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα η απειλή ενός νέου κόμματος από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών