Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η απειλή του οικονομικού Αρμαγεδδώνα θα επιστρέψει στην Ελλάδα

Bloomberg: Η απειλή του οικονομικού Αρμαγεδδώνα θα επιστρέψει στην Ελλάδα
Το Bloomberg εξηγεί «πόσο τρομακτική μπορεί να γίνει η Ελλάδα;»
«Πόσο τρομακτική μπορεί να γίνει η Ελλάδα;» διερωτάται το Bloomberg σημειώνοντας ότι την στιγμή που οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον τους, έχει ξεκινήσει η κινδυνολογία.
Ειδικότερα το Bloomberg View τονίζει ότι μια σειρά από ηγέτες της ΕΕ θα εκτοξεύσουν απειλές για τις συνέπειες της εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση εκτροπής από το μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σημειώνοντας ότι «η απειλή του οικονομικού Αρμαγεδδώνα, θα επιστρέψει».
Μάλιστα επισημαίνει ότι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η κρίση δεν έχε τελειώσει, και παρουσιάζει τα στοιχεία της ΤτΕ που αποδεικνύουν την μεγάλη μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από το 2010, που δεν έχουν επιστραφεί μέχρι και σήμερα.
«Όταν γίνεται ένα bank run, επικρατεί μια βιασύνη στον κόσμο να πάρει τα χρήματα του από την τράπεζα πριν από τον γείτονα, σε περίπτωση που η τράπεζα κλείσει τις πόρτες της», αναφέρεται το δημοσίευμα και συμπληρώνει:
«Την περίοδο 2010-2012, οι Έλληνες απέσυραν το 37% των καταθέσεών τους από τις ελληνικές τράπεζες. Τα συνολικά κεφάλαια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είναι λιγότερα από 165 δισ. ευρώ, περίπου 31% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο και υποδηλώνει ότι οι καταθέτες δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Επομένως, ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να παρακολουθεί κανείς στους επόμενους μήνες όσο η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους πιστωτές, είναι εάν το τραπεζικό σύστημα αρχίσει να χάνει και πάλι καταθέσεις».
Παράλληλα το Bloomberg αναφέρει ότι το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι το χάσμα στις αποδόσεις των ελληνικών τριετών και 10ετών ομολόγων.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα, η προκήρυξη εκλογών τον Ιανουάριο, που θα φέρει πιθανώς το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ώθησε τους επενδυτές να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα.
Εντωμεταξύ οι traders στην αγορά CDSs έχουν αυξήσει ραγδαία το κόστος για τους επενδυτές που αγοράζουν ασφάλεια έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας, όπως εμφανίζει το γράφημα.
Ωστόσο το Bloobmerg τονίζει ότι μέχρι στιγμής, η μετάδοση στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι απούσα.
«Αλλά μην κάνετε λάθος. Εάν η ΕΕ παίξει σκληρό παιχνίδι με τους νέους ηγέτες της Ελλάδας καθώς η χώρα προσπαθεί να επαναδιαπραγματεί τη διαγραφή χρέους, η προοπτική της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ, θα ρίξει όλο το έργο του ενιαίου νομίσματος σε αναταραχή. Οι επενδυτές θα ψηφίσουν με τα χαρτοφυλάκιά τους. Και ακολουθώντας το χρήμα, θα παράσχουν τον καλύτερο οδηγό για το πιο πιθανό αποτέλεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης