Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ποδαρικό το 2015 με νέο χαμηλό για το ευρώ – Πτώση και για το πετρέλαιο μετά τα αρχικά κέρδη

Ποδαρικό το 2015 με νέο χαμηλό για το ευρώ – Πτώση και για το πετρέλαιο μετά τα αρχικά κέρδη
Μια ανάσα από τα χαμηλά του 2012 βρίσκεται το ευρωπαϊκό νόμισμα, στο 1,2042 δολάριο
Με χαμηλό 29 μηνών ξεκίνησε το ευρώ τη νέα χρονιά στην Ασία, σήμερα, Παρασκευή, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πιο τολμηρά βήματα όσον αφορά την τόνωση της οικονομίας.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα «βυθίστηκε» μέχρι το 1,2050 δολάριο, επίπεδα που είχε να δει από τα μέσα του 2012, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και ενισχύθηκε πάνω από τα 120,45 γεν.
Το ευρώ βρίσκεται πλέον επικίνδυνα κοντά στα χαμηλά 2012, στο 1,2042 δολάριο, επίπεδα που αν διασπάσει πτωτικά θα το οδηγήσει σε εδάφη που είχε να δει από τον Ιούνιο του 2010.
Η τελευταία πτωτική κίνηση ήρθε μετά τις δηλώσεις του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, Mario Draghi, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να απαντήσει στον κίνδυνο αποπληθωρισμού.
Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 7 Ιανουαρίου, εκτιμάται ευρέως ότι θα καταδείξουν πτώση σε ετήσια βάση.
«Είμαστε σε τεχνικές προετοιμασίες για να ρυθμίσουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας στις αρχές του 2015, αν καταστεί απαραίτητο», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για το θέμα αυτό».
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 22 Ιανουαρίου, με τις αγορές να στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι τελικώς θα αποφασίσει την αγορά κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας τον βηματισμό των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιαπωνίας.
Παράλληλα, το πετρέλαιο κινούνταν αρχικώς ανοδικά την Παρασκευή, μετά τα νέα για τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση στις επενδύσεις στον τομέα στις ΗΠΑ, αλλά και για μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε μια από τις μεγάλες εγκαταστάσεις προμηθειών στις ΗΠΑ.
Βεβαίως, παρά τα κέρδη, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε ο «μαύρος χρυσός» το 2014 και τα σημαντικά κέρδη που καταγράφονταν σύντομα μειώθηκαν.
Τα συμβόλαια στις ΗΠΑ για το αργό σημείωσαν άνοδο κατά 54 σεντ, στα 53,81 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Brent ενισχύθηκε κατά 17 σεντ, στα 57,50 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης