Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: «Άνευ σημασίας» η έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα

tags :
JPMorgan: «Άνευ σημασίας» η έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα
Μόλις στα 5 δισ. ευρώ οι πιστώσεις των 6 μεγάλων τραπεζών της Γαλλίας και της Γερμανίας προς Έλληνες πελάτες
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεση τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με την JPMorgan, η οποία επικαλείται τα στοιχεία μετά τις πωλήσεις των τοπικών μονάδων και τη μείωση της διακράτησης των ομολόγων της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έξι τράπεζες από τη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν περίπου 5 δισ. ευρώ σε πιστώσεις προς Έλληνες πελάτες, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan, Kian Abouhossein και Delphine Lee.
Η Credit Agricole έχει την υψηλότερη έκθεση, στα 3,5 δισ. ευρώ, ως επί το πλείστον επιχειρηματικά δάνεια.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι επενδυτές έχουν έλθει αντιμέτωποι εκ νέου με την απειλή η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ενώ αυτό που διακυβεύεται για τις τράπεζες είναι μια επανάληψη της κρίσης του χρέους του 2011.
"Ο κύριος κίνδυνος από μια ελληνική έξοδο είναι ο αντίκτυπος μετάδοσης στην περιφέρεια, ιδίως στην Ιταλία", αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan.
Οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου "παραμένουν το κλειδί" για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσθέτουν.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan τα κεφάλαια που έχουν εκτεθειμένα σε Έλληνες πελάτες οι BNP Paribas, Credit Agricole, Natixis, Societe Generale, Deutsche Bank και Commerzbank είναι «πολύ περιορισμένα».
Φτάνουν στο 0,1% με 0,9% των αντίστοιχων συνολικών δανείων τους, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan.
Οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα της χώρας είναι «άνευ σημασίας», πρόσθεσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης