Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FAZ: Στα 40 δισ. το κόστος ενός haircut στο ελληνικό χρέος για τη Γερμανία, στα 76 δισ. το κόστος του Grexit

FAZ: Στα 40 δισ. το κόστος ενός haircut στο ελληνικό χρέος για τη Γερμανία, στα 76 δισ. το κόστος του Grexit
Τα 40 δισ. ευρώ αφoρούν ένα haircut, το οποίο θα μείωνε το ελληνικό χρέος από το 175% του ΑΕΠ στο 90%
Περί τα 40 δισ. ευρώ θα κόστιζε στη Γερμανία ένα haircut του ελληνικού χρέους, ποσό μικρότερο από όσο θα κόστιζε για το Βερολίνο ένα Grexit, αναφέρε η Frankfurter Allegmeine Zeitung.
Επικαλούμενη την εκτίμηση οικονομολόγων του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα 40 δισ. ευρώ αφoρούν ένα haircut, το οποίο θα μείωνε το ελληνικό χρέος από το 175% του ΑΕΠ στο 90%.
«Εάν η Ελλάδα δεν εξυπηρετούσε πλέον το χρέος της, το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo του Μονάχου υπολογίζει ότι οι απώλειες για τη Γερμανία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη.
«Εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα και φύγει από το ευρώ, θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναμένει μια απώλεια ύψους έως και 76 δισ. ευρώ», προειδοποιεί το Ifo.
«Το ευρώ δεν είναι υποχωρεί μόνο λόγω της Ελλάδας», ανέφερε νωρίτερα, σε έτερο δημοσίευμά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η τάση υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου αποδίδεται επίσης στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά και στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Κατά τη FAZ, ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος.
Ακόμη ένας λόγος για την υποχώρηση του ευρώ είναι η ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Πίεση στο κοινό νόμισμα ασκείται, όμως, σύμφωνα με την FAZ, και από τις εικασίες για μια επικείμενη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης