Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ήπια η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο 2μηνο του 2014

JP Morgan: Ήπια η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο 2μηνο του 2014
Ο παράγοντας φόβος - το μεγαλύτερο όπλο της ΝΔ κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2012 - είναι πολύ πιο ήπιος σήμερα
Στην πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες στρέφεται, σύμφωνα με τη JP Morgan, το ενδιαφέρον των παραγόντων της αγοράς, καθώς η Ελλάδα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιανουαρίου.
"Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την πορεία των ελληνικών καταθέσεων, υπό το φόβο μαζικών εκροών στη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των εκλογών", σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Flows & Liquidity: Rising leakage from ECB's QE".
Επικαλούμενη τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η JP Morgan επισημαίνει πως περί τα 3 δισ. ευρώ καταθέσεων αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες κατά τους τελευταίους δύο μήνες (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014).
Από το σύνολο των εκροών των 3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσοστό φαίνεται να αποσύρθηκε από τις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο, αφού τον Νοέμβριο οι εκροές καταθέσεων δεν ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ.
"Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται και τον τρέχοντα μήνα Ιανουυάριο", επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, το φαινόμενο της απόσυρσης καταθέσεων είναι πολύ πιο ήπιο σε σχέση με όσα βίωσε η Ελλάδα - και υπέστησαν οι ελληνικές τράπεζες - στις διπλές εκλογές του 2012.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Μαϊου - Ιουνίου 2015, περί τα 7,5 δισ. ευρώ καταθέσεων έκαναν φτερά - σε μηνιαία βάση - από τις ελληνικές τράπεζες.
"Ο παράγοντας φόβος - το μεγαλύτερο όπλο της Νέας Δημοκρατίας κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2012 - είναι πολύ πιο ήπιος σήμερα", καταλήγει η JP Morgan.

Πορεία καταθέσεων στις τράπεζες και εξάρτηση από την ΕΚΤ ανά χώρα της Ευρωζώνης





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης