Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες, ήπιες και εποχιακές οι εκροές καταθέσεων

tags :
Goldman Sachs: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες, ήπιες και εποχιακές οι εκροές καταθέσεων
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τελευταίας επίσκεψης της ομάδας της Goldman Sachs στην Ελλάδα
Καθησυχαστική εμφανίζεται η Goldman Sachs για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου ταξιδίου που πραγματοποίησε η ομάδα της στην Ελλάδα, στο οποίο και συζήτησε με διοικήσεις των τραπεζών, φορείς χάραξης πολιτικής, και σχολιαστές της αγοράς.
Στο 7σέλιδο σημερινό της σημείωμα με τίτλο "Trip feedback: Politics in spotlight, operating trends so far resilient" (Συμπεράσματα ταξιδιού: Πολιτική στο προσκήνιο, λειτουργία μέχρι στιγμής ανθεκτική), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, παρουσιάζονται τα τέσσερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το πρόσφατο ταξίδι της ομάδας της Goldman Sachs.
Αναλυτικά:

(1) Ο πολιτικός συμβιβασμός είναι εφικτός, αλλά δεν είναι απλή υπόθεση
Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι αβεβαιότητα για την Ελλάδα συνεχίζεται, υπάρχουν κίνητρα για έναν συμβιβασμό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας μετά τις εκλογές.
Μετά από το ταξίδι στην Ελλάδα, η εντύπωση της Goldman Sachs είναι ότι ο τόνος της πολιτικής συζήτησης έχει γίνει πιο μέτριος.
Οι συζητήσεις της ομάδας περιστράφηκαν γύρω από τα τα σενάρια που θέτουν υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη της ΕΚΤ.
Ένας συμβιβασμός είναι μια πολιτική διαδικασία η οποία από τη φύση της είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Η δυσκολία που η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Τρόικα δείχνει ότι αυτό που απομένει να γίνει είναι πιθανό να είναι πολιτικά πολύπλοκο και δύσκολο να εκτελέσει (ιδίως μέσα σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο).

(2) Η παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να θέσει αντιξοότητες στην ανάκαμψη
Ενώ η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας από την τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ορισμένες πηγές που επικαλείται η Goldman Sachs εκτιμούν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιξοότητες για τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα του ενεργητικού.
Παράλληλα μπορεί να καθυστερήσει ορισμένα σχέδια των τραπεζών.

(3) Η εκροή καταθέσεων που βιώνουν οι τράπεζες ήταν ήπια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η Goldman Sachs υπήρξε μια μέτρια εκροή καταθέσεων (2-3 δισ. ευρώ, 1% -2%) την περίοδο Δεκεμβρίου/αρχών Ιανουαρίου, η οποία αποδίδεται τόσο στο αβέβαιο πολιτικό τοπίο όσο και εποχιακούς παράγοντες.
Υπάρχουν λόγοι για να αναμένουμε οι εκροές καταθέσεων να παραμείνουν μέτριες;
Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να χτίζουν αποθεματικά ρευστότητας μόνο ως προληπτικό μέτρο σε αυτό το στάδιο.

(4) Η λειτουργία των τραπεζών είναι μέχρι στιγμής ανθεκτική
Οι επιδόσεις των τραπεζών θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από την πτώση των περιθωρίων καταθέσεων και του αυστηρού ελέγχου των δαπανών.
Αναμένεται ο ρυθμός σχηματισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί περαιτέρω (αν και όχι κατ 'ανάγκη να είναι αρνητικός) και να αυξηθεί ο δείκτης κάλυψης με τις τράπεζες να αφομοιώνουν περισσότερες διατάξεις σχετικά με προβλέψεις των AQR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης