Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε underweight υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Μικρή η πιθανότητα Grexit

Σε underweight υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Μικρή η πιθανότητα Grexit
Ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου στην ελληνική αγορά θα αποτελούσε μεγαλύτερη ευκαιρία
Σε underweight, για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, υποβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan, διατηρώντας ωστόσο την προτίμηση της για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, εξαιτίας των ισχυρών θεμελιωδών που διαθέτει.
Στην σημερινή 12σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Greek Banks: Understanding The Unpredictable" (ελληνικές τράπεζες: κατανοώντας το απρόβλεπτο), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan επισημαίνει ότι αν και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών να φαίνονται ελκυστικές, ωστόσο εκτιμά ότι ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου στην ελληνική αγορά θα αποτελούσε μεγαλύτερη ευκαιρία.
Το ίδιο ισχύει και για την αγορά των τραπεζικών ομολόγων, αναφέρει η JP Morgan.
Στην εκτίμηση της αυτή, η JP Morgan λαμβάνει υπόψιν την ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, ένα αποτέλεσμα που μοιάζει όλο και πιο πιθανό.
Στο σενάριο αυτό, η JP Morgan εκτιμά ότι η δυναμική για το σενάριο ενός «Grexit» έχει πολύ μικρή πιθανότητα.

Πρόβλεψη τοy απρόβλεπτοy

Ο αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών δεν είναι μια απλή δυαδική διαδικασία, αλλά είναι πιθανό να είναι μια περισσότερο πολύπλοκη διαδικασία, πιο σύνθετη και με διαφορετικές επιπτώσεις ανάλογα με το σενάριο που επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης είναι ενός PSI / «Grexit», το οποίο είναι κατ 'ουσίαν ο μεγάλος κίνδυνος.

Τα σενάρια

Νίκη της ΝΔ ή σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού - καλύτερο σενάριο

Πρόκειται σαφώς για το βέλτιστο σενάριο και υπό αυτές τις συνθήκες θα αναμέναμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ενισχυθούν σημαντικά.
Η JP Morgan δίνει πιθανότητες 45% σε ένα τέτοιο σενάριο.
Η αντίδραση της αγοράς θα είναι σαφώς θετική και υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαμε να δούμε την Ελλάδα να ολοκληρώνει το πρόγραμμα διάσωσης και να λαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή
Επιπτώσεις στις τράπεζες: Αναμένεται ένα ράλι ανακούφισης σε περίπτωση νίκης της ΝΔ.

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα περίμενε κανείς ότι θα υπάρξει μια κατ'αρχήν αρνητική αντίδραση της αγοράς.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται να δούμε τις ελληνικές τράπεζες να κινούνται χαμηλότερα.
Ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αρχική αρνητική επίδραση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήταν έκπληξη αν δούμε τα ομόλογα να διαπραγματεύονται χαμηλότερα κατά 5-10 μ.β.
Επιπτώσεις στις τράπεζες: Μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιθανόν να σημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές θα διαπραγματεύονται χαμηλότερα απότομα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει, ακολουθεί συμφωνία με το επίσημο τομέα και νέο Πρόγραμμα

Σαφώς, αυτό δεν θα είναι το τέλος του παιχνιδιού και μετά από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ορισμένων από τους στόχους.
Αυτό το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πιθανώς μια επαναδιαπραγμάτευση του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος στην ωριμότητα του χρέους, ενώ αυτό δυνητικά θα μπορεί να επεκταθεί ή/και στα επίπεδα του επιτοκίου του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό το σενάριο φαίνεται να διαθέτει μια σχετικά υψηλή πιθανότητα και θα ήταν πιθανόν να εκληφθεί ως θετικό από την αγορά.
Επιπτώσεις στις τράπεζες: Θα ήταν σημαντικό να τονιστεί ότι το αποτέλεσμα αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο και ότι οι μετοχές και τα ομόλογα των τραπεζών θα βρίσκονταν σ' αυτό το διάστημα σε ασταθές περιβάλλον, πριν ενισχυθούν με τις σχετικές αποφάσεις.

Πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσε σε OSI (κούρεμα του δημοσίου χρέους)

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία θα υπάρξει τελικά αδιέξοδο.
Το πιο "εύγευστο" αποτέλεσμα για την αγορά θα ήταν το OSI, το οποίο δεν θα επηρεάσει το χρέος που διακρατείται από τις ελληνικές τράπεζες.
Ουσιαστικά υπο ένα τέτοιο σενάριο, το χρέος που κατέχεται από τον επίσημο τομέα που υπόκεινται σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση, η οποία σε αυτή
περίπτωση θα ήταν κάποιου είδους κούρεμα.
Αν και αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο, ίσως να εξακολουθήσει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ είναι αβέβαιο αν τελικά οδηγήσει σε κάποια ανάκαμψη στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να συμβεί.
Επιπτώσεις στις τράπεζες: Το βασικό αποτέλεσμα σε αυτό το σενάριο είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος που κατέχουν οι τράπεζες δεν θα επηρεαστεί αρνητικά και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικότατες επιπτώσεις για τα θεσμικά όργανα όσον αφορά των δεικτών φερεγγυότητας τους.
Η αντίδραση της αγοράς σε αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μικτή και θα εξαρτηθεί και από το βαθμό που τα μέτρα θα είναι επαρκή για να επιτευχθεί κάποια βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης, η JP Morgan αναμένει τα ασφάλιστρα κινδύνου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να παραμένουν σχετικά υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης