Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας - Αμετάβλητη η αξιολόγηση Β - Εφικτή μια συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - τρόικας

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας - Αμετάβλητη η αξιολόγηση Β - Εφικτή μια συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - τρόικας
Θετική για την αξιολόγηση η ελάφρυνση χρέους - Κίνδυνος καθυστέρησης εξόδου στις αγορές - Θα παγώσουν οι αποκρατικοποιήσεις με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως, υποβάθμισε το outlook της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Tαυτόχρονα διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση στο Β.
Ειδικότερα, η Fitch:
- υποβάθμισε σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως, το outlook της Ελλάδας.
- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στο Β.
- επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση επίσης στο Β.
- επιβεβαίωσε το Country Ceiling στο BB
Η απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει το outlook της Ελλάδας αντανακλά τους εξής λόγους:
Η τρέχουσα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας που βιώνει η Ελλάδα έχει αυξήσει τους κινδύνους για την πιστοληπτική της ικανότητα.
Πιθανή επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές θα μπορούσε να καθυστερήσει για μερικούς μήνες.
Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου έχουν καταστήσει ακόμη πιο αβέβαιη την κατεύθυνση που θα λάβουν οι ελληνικές αρχές.
Μια μακρά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας μέχρι το καλοκαίρι δεν αποτελεί βασικό σενάριο της Fitch, ωστόσο εάν συνέβαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αυξανόταν ο κίνδυνος για ενίσχυση των δυσκολιών αναχρηματοδότησης, όπως επίσης και ο κίνδυνος για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση.
Όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της η Fitch, μια συμφωνία μεταξύ της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και της τρόικας παραμένει πιθανή, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας.
Αυτό θα συμβεί, συνεχίζει ο οίκος, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις πολιτικές επιλογές των δύο πλευρών, γεγονός που καταδεικνύει πως οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα είναι πολύπλοκες και εκτεθειμένες σε μια σειρά από κινδύνους.
Όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει πιο μετριοπαθείς θέσεις από το 2012, καθώς πλέον τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, δεσμεύεται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ενώ δηλώνει πως θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΔΝΤ και τους ιδιώτες επενδυτές.
Ωστόσο, όπως προβλέπει η Fitch, με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας θα μπει στον πάγο, γεγονός που αυξήσει τις πιέσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Ένας νέος γύρος εκλογών στην Ελλάδα το 2015 αποτελεί κίνδυνο, αλλά όχι το βασικό σενάριο της Fitch.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ - αλλά και στο εσωτερικό - των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην κατάρρευση μια αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού.
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, μια μακρά περίοδο πολιτικής αναταραχής, συνδυασμένη με έλλειψη χρηματοδότησης, θα μπορούσε να θέσει σοβαρά εμπόδια στις ταμειακές ροές της κυβέρνησης έως το καλοκαίρι.
Εάν οι συνθήκες ρευστότητας καταστούν πιο σφικτές, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα κινείται σε τροχιά να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, σημειώνοντας μια εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή κατά τα τελευταία χρόνια.
Το εάν η Ελλάδα θα κατορθώσει να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διατήρησης μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Η οικονομία ανακάμπτει, με τη Fitch να προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάκαμψη +1,5% το 2015.
Το ελληνικό χρέος παραμένει υπερβολικά υψηλό, προειδοποιεί σε άλλο μέρος της έκθεσής της η Fitch.
Ωστόσο σπεύδει να παραδεχθεί πως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει μερικώς ανακτηθεί, παρά το γεγονός πως η εξαγωγική δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη και αδύναμη.


Ελληνικές τράπεζες
Εστιάζοντας στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, η Fitch επισημαίνει πως δίδει αξιολόγηση (Banking System Indicator) στο b.
Aυτό καταδεικνύει την αδύναμη πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες, ωστόσο η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους παραμένει αδύναμη.
Όπως σπεύδει να εξηγήσει η Fitch, δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες.


Κίνδυνοι για την αξιολόγηση:
Η επόμενη αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου του 2015.
Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μία πιθανή υποβάθμιση είναι οι εξής:
- Το επί μακρόν πολιτικό αδιέξοδο και η απουσία συμφωνίας με την τρόικα: Ένα τέτοιο σενάριο θα επιφέρει σημαντική πίεση στην ταμειακή ροή της κυβέρνησης
- Επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας: Για παράδειγμα, μία επιστροφή στην ύφεση θα προκαλέσει προβλήματα στη ρευστότητα της εγχώριας οικονομίας
- Μία δημοσιονομική ολίσθηση θα οδηγήσει σε πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες
Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μία πιθανή αναβάθμιση είναι οι εξής:
- Ο σχηματισμός μίας σταθερής κυβέρνησης και η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές θα σταθεροποιήσει το outlook της αξιολόγησης. Μία συμφωνία θα «ξεκλείδωνε» τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης και θα οδηγούσε στην παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα
- Μία επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, ένα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα και μία ανακούφιση του δημόσιου χρέους θα συνιστούν θετικές εξελίξεις για την αξιολόγηση της χώρας.


Βασικές παραδοχές
Η αξιολόγηση και το outlook καθίστανται ευάλωτα σε μία σειρά παραγόντων:
- Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρήζουν περαιτέρω κεφαλαίων, δεδομένης της στήριξης των 37 δισ. ευρώ (20% του ΑΕΠ), που έχουν λάβει μέχρι σήμερα: Εάν οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο, επιβαρυνθούν με ζημιές, οι οποίες δεν καλυφθούν από τους ιδιώτες μετόχους, τότε αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να χορηγήσει νέο ρευστό.
- Το χρέος εκτινάχθηκε στο 178% του ΑΕΠ το 2014, σημειώνοντας το υψηλότερο προβλεπόμενο επίπεδο. Εφεξής, εκτιμάται πως θα μειώνεται σταδιακά: Μία τέτοια εκτίμηση δεν συμπεριλαμβάνει το σενάριο ανακούφισης του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι εφικτό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η σταδιακή μείωση του χρέους απειλείται από μία σειρά παράγοντες, όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.
- Η κοινωνική σταθερότητα διατηρείται: Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης και μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς. Ελλάδα και Ευρωζώνη θα επιχειρήσουν να αποφύγουν το σενάριο του αποπληθωρισμού. Ωστόσο, σε ενδεχόμενο μίας πολυετούς περιόδου αποπληθωρισμού και υποτονικής ανάπτυξης, θα υπάρξει σαφείς επιδείνωση των προοπτικών του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης