Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ορόσημο οι εκλογές στην Ελλάδα

Guardian: Πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ορόσημο οι εκλογές στην Ελλάδα
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από τη νέα γενιά ως η «ψήφος της αντίστασης» ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, σημειώνει ο Guardian
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την εξουσία, οι σάλπιγγες της νίκης θα αντηχήσουν πολύ πέραν των συνόρων της Ελλάδας, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian, καθώς από το Ουεστμίνστερ ως την Ουάσιγκτον και από τη Μαδρίτη ως τη Ρώμη, οι ελληνικές εκλογές αντιμετωπίζονται ως ορόσημο της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά τόσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, όσο και οι ομόλογοί του στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου εντός του έτους θα στηθούν επίσης οι κάλπες.
Επίσης, στην Ελλάδα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στα πολιτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει ο Guardian, τα στελέχη της ακροαριστερής παράταξης σκοπεύουν να αψηφήσουν την ΕΕ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και να καταργήσουν τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
Ακριβώς επειδή δεν έχει δοκιμαστεί στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει τις ελπίδες της νέας γενιάς που έχει απογοητευτεί από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και αντιμετωπίζεται ως η «ψήφος της αντίστασης» ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές.
Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, παρότι η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει ενδείξεις ανάκαμψης χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της κυβέρνησης συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, τα αποτελέσματα της δραστικής δημοσιονομικής πολιτικής ήταν καταστροφικά για την ελληνική κοινωνία.
Σε αυτό το κλίμα, οι υποσχέσεις του Τσίπρα για αύξηση των δημόσιων δαπανών είχε μεγάλη απήχηση και οι Έλληνες χαιρέτισαν τις εξαγγελίες του για άμεση αντιμετώπιση της «σιωπηρής ανθρωπιστικής κρίσης» με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση των φόρων και προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.
Αντιλαμβανόμενος, μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πλειονότητα του λαού τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, έριξε τους τόνους της αντιευρωπαϊκής ρητορικής του και, απευθυνόμενος στους γερμανούς ψηφοφόρους, τους διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουν να τίποτα να φοβηθούν από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο, σε δηλώσεις της στον Guardian, η δρ Ελένη Παναγιωταρέα, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΛΙΑΜΕΠ, εκτιμά ότι ο «Τσίπρας έχει παγιδευτεί στην ίδια του τη ρητορική».
«Μια κωλοτούμπα από τις σημερινές του θέσεις δεν θα σημαίνει μόνο απώλεια γοήτρου αλλά και απώλεια του ελέγχου επί των ακροαριστερών συνιστωσών της παράταξής του.
Εάν συμβεί αυτό, ο Τσίπρας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στην εξασφάλιση των ψήφων των βουλευτών του υπέρ των νομοθετημάτων της κυβέρνησής του στο μέλλον», εξηγεί η κ. Παναγιωταρέα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης