Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές πριν και μετά τη λήξη των προγραμμάτων QA

tags :
Morgan Stanley: Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές πριν και μετά τη λήξη των προγραμμάτων QA
Tα διαστήματα αμέσως μετά τη λήξη των QA στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί μαζική ρευστοποίηση και αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές
Για την υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται στην αγορά το διάστημα πριν και μετά τη λήξη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QA) προειδοποιεί με ανάλυσή της η Morgan Stanley.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, στη διάρκεια των προγραμμάτων QA στις ΗΠΑ, τα διαστήματα αμέσως μετά τη λήξη των εν λόγω προγραμμάτων παρατηρείται μαζική ρευστοποίηση και αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων QA, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στην αγορά ομολόγων δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τη διατήρηση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Adam Parker από τη Morgan Stanley, οι μεγαλύτερες εξάρσεις μεταβλητότητας σημειώθηκαν μετά τη λήξη του τρίτου και τέταρτου προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης της Fed, γεγονός που υποδεικνύει και το παρακάτω διάγραμμα.

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις διακυμάνσεις του δείκτη S&P's πριν, στη διάρκεια και μετά την εκπόνηση των προγραμμάτων QA στις ΗΠΑ.

s&PDr. Ed's Blog
Όπως παρατηρεί ο αναλυτής, οι μεγαλύτερες πτώσεις του δείκτη S&P 500 είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας σε περιόδους με QA παρά σε περιόδους χωρίς QA.

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει σωρευτικά το μέγεθος της πτώσης στον S&P 500 στη διάρκεια κάθε διαστήματος υποχώρησης.

max drawdownMorgan Stanley
Στα τέλη του καλοκαιριού/στις αρχές του φθινοπώρου 2014, μόλις οι παράγοντες της αγοράς συνειδητοποίησαν ότι το QE3/4 έφτανε στο τέλος του, σημειώθηκαν τρεις ξεκάθαρες «βουτιές», με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται τον Οκτώβριο.
Για το λόγο αυτό, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυξημένη μεταβλητότητα εξαιτίας των προγραμμάτων ποσοστικής ανάλυσης, εν όψει μάλιστα των εξαγγελιών της ΕΚΤ για την υλοποίηση νέου κύκλου QE στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης