Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών - Μπορούν να αντέξουν τις εκροές καταθέσεων

Fitch: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών - Μπορούν να αντέξουν τις εκροές καταθέσεων
Πρέπει να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος
Η αβεβαιότητα για τις εκλογές στην Ελλάδα αυξάνει τους κινδύνους για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιεί σε νέα σημερινή έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, τρεις μόλις ημέρες μετά την απόφασή του να υποβαθμίσει σε αρνητικό - από σταθερό προηγουμένως - το outlook της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει η Fitch, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα - πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου - θα αυξήσει τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο σε θέματα ρευστότητας, όσο και σε ζητήματα αναχρηματοδότησης.
Οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, θα είναι διαχειρίσιμοι, καθώς πλέον οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση και μπορούν καλύτερα να ανταπεξέλθουν απέναντι στις εκροές καταθέσεων, από ότι μπορούσαν το 2012.
Ωστόσο πρέπει να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Fitch, μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας θα είναι αρνητική για τα πιστωτικά προφίλ (credit profiles) των ελληνικών τραπεζών.
Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της, η Fitch αναφέρει πως οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ξεπερνούν το 2% - μέχρι στιγμής - επί του συνόλου των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, προειδοποιεί η Fitch.
Όμως η Fitch σπεύδει να καταστήσει σαφές πως δεν αναμένει τόσο μεγάλες εκροές καταθέσεων, όσες εκείνες που είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο Μάιος - Ιούνιος 2012, όταν σημειώθηκαν δύο γύροι εκλογών στην Ελλάδα.
Τότε, το 9,3% επί του συνόλου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είχε κάνει φτερά.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch αναγνωρίζει πως μέρος των πιέσεων που ασκείται τα τελευταία 24ωρα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αφορά την απόφαση - της περασμένης Πέμπτης - της κεντρικής τράπεζας να αποσύρει το όριο της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.
Η Fitch χαρακτηρίζει κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή αποθέματα ρευστότητας (liquidity buffers), καθώς και πρόσβαση στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.
Οι ελληνικές τράπεζες θα κατορθώσουν να αντέξουν τυχόν στρες που αφορά θέματα ρευστότητας, καθώς το κύμα συγχωνεύσεων που έχει υλοποιηθεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έχει μειώσει κατά πολύ τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Όμως, όπως σπεύδει να διαμηνύσει στη συνέχεια της έκθεσής της η Fitch, οι πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθούν, όσο δεν θα μειώνεται το πολιτικό ρίσκο για την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, τότε θα αυξηθεί εκ νέου ο πολιτικός κίνδυνος για την Ελλάδα και κατ' επέκταση θα ενισχυθούν τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο η Fitch ξεκαθαρίζει πως το ανωτέρω δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο.
Μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ενδεχομένως να επιδράσει αρνητικά στην ήδη αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.
Τέλος, στην έκθεσή της η Fitch διευκρινίζει πως η απόφασή της την Παρασκευή 16/1 να υποβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας δεν σημαίνει αυτόματα πως θα υποβαθμιστούν και οι ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Fitch αξιολογεί με Β- και σταθερό outlook τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης