Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Σαφής ο κίνδυνος του Grexit, προειδοποιούν κυβερνητικές πηγές

Reuters: Σαφής ο κίνδυνος του Grexit, προειδοποιούν κυβερνητικές πηγές
«Μόνον και μόνον η απειλή μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας θα επιφέρει αναταράξεις στις οικονομίες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης»
«Ο κίνδυνος του «Grexit δεν μπορεί να υποτιμηθεί, δηλώνουν Έλληνες αξιωματούχοι», είναι ο τίτλος νέου δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters.
Όπως τονίζει, η ιδέα ότι τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να διαχειριστούν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, με τις εκλογές να απέχουν μόλις έξι ημέρες, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, ενώ επιδιώκει και σημαντική διαγραφή του χρέους.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σειρά Γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων να δηλώσουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωζώνη, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι επιθυμεί την παραμονή της.
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον έναν συστημικό κίνδυνο για το ευρώ» δηλώνει ο επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, Η.W. Sinn, συμπυκνώνοντας τις εκτιμήσεις πολλών Γερμανών αξιωματούχων.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί στη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος να υπερτονίσει τον κίνδυνο του Grexit, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, ο κίνδυνος είναι σαφής και εκτείνεται πέραν των συνόρων της χώρας, ενώ επιμένουν ότι η εκτίμηση αυτή δεν διατυπώνεται μόνο στο πλαίσιο του προεκλογικού τους αγώνα.
«Μόνον και μόνον η απειλή μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας θα επιφέρει αναταράξεις στις οικονομίες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης» σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.
«Οι αξιωματούχοι της Eυρωζώνης δεν διαθέτουν σχέδιο διαχείρισης κινδύνου εάν τα πράγματα καταστούν ανεξέλεγκτα μετά τις εκλογές και αυτό είναι λάθος» προστίθεται.
«Ένα Grexit δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα» δηλώνει ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
«Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, η εξέλιξη θα έθετε σαφή ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή της Ευρωζώνης και εάν είναι επιτεύξιμος ο τελικός στόχος της σύγκλισης» συμπληρώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης