Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Charlemagne (Economist): Ένα Grexit θα ανοίξει την πόρτα σε κερδοσκοπικές επιθέσεις στην Ευρωζώνη

Charlemagne (Economist): Ένα Grexit θα ανοίξει την πόρτα σε κερδοσκοπικές επιθέσεις στην Ευρωζώνη
Το ευρώ θα πάψει να είναι μη ανατρέψιμο…
Με μια ιδιαίτερα καυστική ανάλυση για τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι χειρίζονται την κρίση της Ευρωζώνης επανέρχεται η στήλη Charlemagne του Economist, διαπιστώνοντας ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική εξουσία δεν χρειάζεται να σημάνει καταστροφή είτε για την Ελλάδα, είτε για τη ζώνη του ευρώ.
Οι ηγέτες της Ευρώπης συχνά κατηγορούνται ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του ευρώ.
Αλλά αν η πορεία προς τις ελληνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι οι πολιτικοί έχουν γίνει οι "πλοίαρχοι" στις σκοτεινές τέχνες της διαχείρισης των προσδοκιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, λέει στους ψηφοφόρους ότι θα τελειώσει η εποχή της λιτότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα τους Γερμανούς φορολογούμενους, με τους οποίους επιδιώκει να μην έχει κάποια διαμάχη μαζί τους.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι διαρρέουν στον Τύπο ότι είναι διατεθειμένοι να δουν την Ελλάδα να αφήνει το ευρώ, ενώ ομολογούν το… αντίθετο δημοσίως.
Μετά από έξι χρόνια ύφεσης όμως, πέντε κάτω από την κηδεμονία της μισητής «τρόικας», το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ είναι και πάλι υπό αμφισβήτηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο «φλογερός» νεαρός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται θετικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.
Επίσης, τάσσεται υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 170% του ΑΕΠ.
Αλλά αυτές οι δεσμεύσεις φαίνεται ότι έρχονται σε αντίθεση με εκείνες που έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις σε αντάλλαγμα των διασώσεων που έχουν κρατήσει την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέβει και υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες.
Κανείς δεν θέλει πραγματικά ένα "Grexit", τουλάχιστον οι Έλληνες.
Το 74% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.
Μια έξοδος θα είναι επώδυνη και δαπανηρή.
Αλλά σε αντίθεση με το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε για λίγο τις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία, οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι υπαινίσσονται ότι αυτή τη φορά η ζώνη του ευρώ είναι αρκετά δυνατή να αντιμετωπίσει μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ.
Ένας μηχανισμός διάσωσης είναι σε ετοιμότητα, οι τράπεζες της Ευρώπης είναι σε καλύτερη κατάσταση και πάνω από τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια του "επίσημου"  τομέα, μειώνοντας έτσι τους φόβους της μόλυνσης.
Άλλωστε, αυτό διαφάνηκε στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων των περιφερειακών χωρών παρέμειναν σταθερές καθ 'όλη τη διάρκεια της τελευταίας κλιμάκωσης της κρίσης.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος που προκαλείται από την Ελλάδα είναι πλέον ανάλογος με το μικρό μερίδιο του ΑΕΠ της (2%) στην ευρωζώνη;, αναρωτιέται ο Charlemagne.
Δυστυχώς όχι.
Το Grexit θα συντρίψει την ψευδαίσθηση ότι η ένταξη στο ενιαίο νόμισμα είναι μη αναστρέψιμη.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα καταστήσει το ευρώ την πιο επικίνδυνη πρόταση, ανοίγοντας την πόρτα σε κερδοσκοπικές επιθέσεις και σε άλλα μέλη της ευρωζώνης.
Μην κάνετε κανένα λάθος του Grexit, λέει ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ...
Το Grexit "θα ήταν μια καταστροφή".
Γι 'αυτό πρέπει να αποφευχθεί.
Θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός από τις δύο πλευρές, ίσως περισσότερο από την Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν θα ανεχθούν καμία μη τήρηση των κύριων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Ούτε θα δεχτούν άλλη διαγραφή του χρέους.
Στην καλύτερη περίπτωση ο Τσίπρας μπορεί να κερδίσει πιο επιεικείς όρους για την αποπληρωμή του χρέους, ιδίως μέσω της περαιτέρω παράτασης των προθεσμιών λήξης.
Όμως, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να σκεφτόμαστε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή, αναφέρει ο Charlemagne.  
Από το 2012 ο Τσίπρας έχει γίνει πιο λογικός και ο ΣΥΡΙΖΑ πιο επαγγελματικός.
Μάλιστα, έχει ενισχύσει την κομματική πειθαρχία.
Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη ενός πιο μετριοπαθούς κόμματος για να κυβερνήσει.
Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της τρόικας έδωσαν παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να δοθεί χρόνος για συνομιλίες.
Μπορεί ο Τσίπρας να έχει βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής πολιτικής σκηνής με την υπόσχεση της ρήξης με τη συνήθη πρακτική, αλλά στο τέλος μπορεί να ακολουθήσει ένα κλασικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν να αποφευχθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά θα ήταν έκπληξη εάν μια χώρα που έχει δει μια πτώση της τάξεως του 25% στην παραγωγή της, την ανεργία στο 26% και πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας να μην απορρίπτει αυτούς που έχουν την ευθύνη της δυστυχίας.
Η έκπληξη είναι ότι μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση δεν είχε προκύψει πιο πριν, καθώς οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι έχουν εμφανιστεί αδιάφοροι για τα δεινά που προκαλούνται από τις πολιτικές λιτότητας.

Γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός;

Οι θεσμοί της Ευρώπης είναι αιτία της ανησυχίας.
Οι πιθανότητες ενός ατυχήματος είναι πραγματικές.
Ο Τσίπρας πρέπει να πουλήσει μια συμφωνία στα πιο μαχητικά μέλη του κόμματός του, μερικοί από τους οποίους ποτέ δεν πείστηκαν από το ευρώ.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι άπειροι διαπραγματευτές και οι προεκλογικές επαφές με ορισμένους πιστωτές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.
Ακόμη χειρότερα, η τελευταία φάση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ οι αποπληρωμές ομολόγων θα πρέπει να γίνουν λίγο αργότερα.
Αυτό δίνει λίγο χρόνο στον Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία.
Το φαινόμενο όμως της αύξησης της απήχησης των ριζοσπαστικών κομμάτων δεν αφορά όμως μόνο την Ελλάδα.
Το Podemos, ένα κόμμα κατά των μέτρων λιτότητας που έχει προκύψει από το πουθενά στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στην Ισπανία, είναι ο μαγάλος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ηγέτης του, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, στηρίζει την εκλογή του Τσίπρα.
Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η κληρονομιά της κρίσης του ευρώ υπήρξε η αποδυνάμωση των θεσμών της δημοκρατικής νομιμότητας μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων.
Η ζώνη του ευρώ έχει μόλις αρχίσει να δείχνει τις αναταράξεις που προκαλεί η ύπαρξη μιας νομισματικής ένωσης που δεν υποστηρίζεται από μια πολιτική.
Ο Τσίπρας φαίνεται πιο πιθανό να εγκαταλείψει τα σοσιαλιστικά συνθήματα στην προσπάθεια του να έρθει αντιμέτωπος με το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά στην Ελλάδα.
Αλλά αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στους Έλληνες την αίσθηση ότι έχουν τουλάχιστον μια μικρή επίδραση στην δική τους μοίρα, τότε θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να αποκαταστήσει τις ζημίες των τελευταίων ετών.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς ότι η πρώτη σοβαρή κονταρομαχία τους με το λαϊκισμό έχει μια πιθανότητα αποφυγής καταστροφών, καταλήγει η ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης