Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ να τα βρει με την τρόικα για να αποτραπεί η χρεοκοπία τραπεζών

tags :
Goldman Sachs: Άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ να τα βρει με την τρόικα για να αποτραπεί η χρεοκοπία τραπεζών
Κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων η επιλογή του Υπουργού Οικονομικών
Αναγκαία κρίνει τη συμφωνία της νέας ελληνικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου με την τρόικα, η Goldman Sachs, ώστε να αποτραπούν οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.
Στην 3σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Greece: Uncertainty to Persist and Peak Well After The Elections" (Ελλάδα: Η αβεβαιότητα επιμένει και μπορεί να κλιμακωθεί μετά τις εκλογές), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι μια συμφωνία με την τρόικα είναι αναγκαία για να αποφευχθεί το κλείσιμο των τραπεζών όπως έγινε στην Κύπρο, καθώς για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το 2015.
Μια συμφωνία με την τρόικα, είναι εξίσου πολύ σημαντική, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη που θα της δώσει "ανάσες" ώστε ο κλάδος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρηματοδότησης και την εκροή καταθέσεων.
Σε διαφορετική περίπτωση, η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωθεί, με τους περιορισμούς ανάληψης μετρητών και τους ελέγχους κεφαλαίων, όπως έγινε στην Κύπρο, να είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Μια συμφωνία με την Τρόικα όμως θα απαιτούσε σημαντικές παραχωρήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα του από το ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό ερώτημα είναι ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αν είναι δυνατός ένας συμβιβασμός με τους διεθνείς δανειστές.
Ενώ ένας συμβιβασμός είναι δυνατός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Αλλά το χάσμα που χωρίζει την οικονομική φιλοσοφία των δύο πλευρών είναι μεγάλο σε βασικούς τομείς.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να πετύχει την ψήφιση ενός συμβιβασμού από το κοινοβούλιο, ακόμη και αν αυτά που απομένουν είναι ελάχιστα σε σχέση με το τι νομοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στην αγορά υποθέτουν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με την Τρόικα αρκετά γρήγορα.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πετύχει την ψήφιση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Είναι σαφές ότι μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολα διλήμματα από νωρίς.
Είτε αυτά τα διλήμματα οδηγήσουν σύντομα σε σύγκρουση με την Τρόικα, τον Φεβρουάριο, είτε θα οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η συζήτηση μεταξύ μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τρόικας ξεκινήσουν στη σωστή θέση.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσει μια μετριοπαθή στάση στη διαπραγμάτευση, θα μπορούσε ενδεχομένως να αγοράσει χρόνο και χώρο για τη νέα κυβέρνηση.
Κατά συνέπεια, η επιλογή του Υπουργού Οικονομικών θα είναι κλειδί, καθώς αυτός θα κληθεί να δώσει τον τόνο των διαπραγματεύσεων και να ελιχθεί σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης