Εκτενή δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο στην τελική ευθεία για τις κάλπες
Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή.
Η διαφαινόμενη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη ημέρα των εκλογών και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η τρίτη θέση επίσης απασχολεί τα διεθνή μέσα, καθώς η μάχη αναμένεται σκληρή, με το Reuters να δίνει προβάδισμα στη Χρυσή Αυγή.
SZ: Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ε.Ε. - Ουτοπία η επιβίωση χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ουτοπικές τους υποσχέσεις, αλλά και σε ΝΔ και Ε.Ε. για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ασκεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
«Και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τερματίζεται το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν, δηλαδή (δεν πρόκειται να δοθεί) χωρίς όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες τελευταία ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς αρνούνταν, σχεδόν σε μόνιμη βάση.
Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει κι εκείνη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Διαφορετικά οι τράπεζες στην Αθήνα θα μείνουν όντως χωρίς μετρητά», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Γι αυτό, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την ΕΕ ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του.
Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση.
Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες.
Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες».
«Ο Σαμαράς ευθύνεται για τις πρόωρες εκλογές»
Η κριτική διάθεση του σχολίου δεν στρέφεται ωστόσο αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος «ο ίδιος ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για τις πρόωρες εκλογές.
Ουσιαστικά τις προκάλεσε πιστεύοντας, εσφαλμένα, ότι θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά.
Οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αντελήφθησαν τη ματαιότητα του σχεδίου και ετράπησαν σε φυγή. Τώρα προσεγγίζουν τον Τσίπρα.
Ο απολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά έχει θετικά και αρνητικά.
Για την Αθήνα ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί κάτι καινούργιο.
Η χώρα δεν απασχολεί 900.000 δημοσίους υπαλλήλους όπως το 2009, αλλά 650.000.
Όμως η ανεργία είναι τρομακτική, καθώς φτάνει στο 25% και το ¼ του ΑΕΠ έχει εξαλειφθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Δεν έχει κάνει λάθη όμως και η ίδια η ΕΕ ή τουλάχιστον εκείνοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βοήθειας;
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει:
«Διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα αρχικά φόρτωσαν τα βάρη στους ώμους των πιο αδύναμων και, όταν εκείνοι δεν είχαν τίποτε άλλο να συνεισφέρουν, άρχισε η αιμορραγία της μεσαίας τάξης με συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.
Οι επόπτες της ΕΕ το επέτρεψαν.
Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος του προγράμματος διάσωσης, που απέτρεψε την ευρύτερη αποδοχή του.
Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα συνεχίσει τη δραστική πολιτική περικοπών, για την οποία επέβαλε μεταξύ άλλων και η ΕΕ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν και παράλογο, η χώρα θα άφηνε την τελευταία της πνοή.
Τώρα προέχουν η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε μορφή και η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Το να λέμε πεισματικά ότι ʻθα συνεχίσουμε έτσιʼ δεν ωφελεί κανέναν».
Reuters: Η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα, θα κινηθεί υψηλότερα των δημοσκοπήσεων
Πολλοί ψηφοφόροι της δεν αποκαλύπτουν στις μετρήσεις τι θα ψηφίσουν αναφέρει το δημοσίευμα
Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό η Χρυσή Αυγή να καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σχεδόν ύστερα από τρία χρόνια από την είσοδο της στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή διεξάγει μια πολύ πιο ήσυχη προεκλογική εκστρατεία, μια και τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται από αρκετές δημοσκοπήσεις να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, γεγονός που – όπως υπογραμμίζεται – θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί η τρίτη διερευνητική εντολή στον προφυλακισμένο αρχηγό της Χρυσής Αυγής να σχηματίσει κυβέρνηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποτύχουν είτε να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία είτε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ομιλία του Ηλία Κασιδιάρη σε προεκλογική συνάντηση μελών της Χρυσής Αυγής στο Κορωπί, η οποία έγινε από την φυλακή.
«Η τελευταία προεκλογική εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να γίνει νωρίς επειδή στις 8 το βράδυ, οι πόρτες των φυλακών κλείνουν και η επικοινωνία διακόπτεται.
Για αυτό έπρεπε να κάνουμε την εκδήλωση στις 6 το απόγευμα προκειμένου ο αρχηγός να μπορεί να μιλήσει χωρίς να ανησυχεί για το εάν θα κλείσουν οι πόρτες των φυλακών» ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, εκ των λίγων βουλευτών που είναι εκτός φυλακής.
Σημειώνεται ότι 7 από τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι προφυλακισμένοι ενώ οι τρεις τελούν υπό κατ’οίκον περιορισμό, και ενώ αναμένεται εντός του έτους η δίκη τους.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρόλο αυτά και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή θα δώσει μάχη με το Ποτάμι για την τρίτη θέση.
Ωστόσο πολλοί δημοσκόποι υποστηρίζουν πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ενδεχομένως να είναι υψηλότερα από αυτά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
«Υπάρχουν ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν.
Και αυτοί κυρίως ανήκουν στα εξτρεμιστικά κόμματα» υπογραμμίζει στο Reuters ο Γιώργος Σιακάς, δημοσκόπος και πολιτικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.
«Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις ιδιαιτερότητες της αλλά από το 2012 φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει αποκρυσταλλωθεί στη συνείδηση πολλών ψηφοφόρων.
Υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή και ότι συμβεί» τονίζει ο Σιακάς.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη σε προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Κορωπί:
«Την Κυριακή, θα πάρουμε περισσότερες ψήφους από ότι λάβαμε το 2012 και θα είμαστε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.
Μην πιστεύετε τους ψεύτες δημοσκόπους».
Handelsblatt: Πολύ κοντά στον γκρεμό η Ελλάδα - Κίνδυνος για τη ρευστότητα
«Πολύ κοντά στον γκρεμό», βρίσκεται η Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt.
«Η κατάσταση είναι εύφλεκτη.
Η Ελλάδα βαδίζει αυτήν την ώρα κατά μήκος μιας μακράς διαδρομής στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Αν κάνει ένα βήμα προς τη λάθος πλευρά, αν σκοντάψει, η πτώση είναι σίγουρη. Η χρηματοδότηση της χώρας είναι τόσο οριακή, ώστε το κράτος ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας σε λίγες εβδομάδες, αν δεν σχηματιστεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση και δεν λάβει την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ για παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης και για μία προληπτική βοήθεια για το διάστημα μετά (σ.σ. τη λήξη του μνημονίου)», τονίζει το δημοσίευμα.
FT: Το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ ακτινοβολεί - Στα ύψη το credit risk λόγω των δεσμεύσεων για το χρέος
Στον δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους και έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις θέσεις του
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την έναρξη προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το ευρώ έρχεται πλέον αντιμέτωπο με τις εκλογές στην Ελλάδα, καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Όπως επισημαίνουν, σε νέο δημοσίευμά τους, οι Financial Times, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά πως η Ελλάδα - μετά την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου - θα αποκτήσει μια κυβέρνηση υπό τον αριστερό και αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλήθεια είναι πως στον δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους και έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις θέσεις του.
Ωστόσο η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα αποδεικνύει πως ο πιστωτικός κίνδυνος (credit risk) παραμένει όχι μόνο ζωντανός, αλλά και υψηλός.
Όσο περισσότερο λάμπει το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποχωρήσει κοντά στα χαμηλά επίπεδα, στα οποία είχε βρεθεί κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη...
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποκλείεται να δέχεται πιέσεις στη σκιά των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ πως θα βρεθεί απέναντι από τους ολιγάρχες όταν ανέλθει στην εξουσία.
Ποιος θα είναι ακριβώς ο αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών στην πορεία του ευρώ δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.
Reuters: Θα δοθεί νέα παράταση στην Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος
Όλα θα εξαρτηθούν από τα χρονικά περιθώρια που θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου
Νέα παράταση πιθανόν να δοθεί στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τις πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Reuters, το περιθώριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος, θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.
Πιθανότατα, λοιπόν, να δοθεί και νέα παράταση, εάν μάλιστα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το ζητήσει.
FT: Ελάφρυνση του χρέους ζητούν 15 κορυφαίοι οικονομολόγοι - «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία»
Έκκληση προς την Ευρώπη και τη Γερμανία να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα, απευθύνουν μέσω των Financial Times, 15 κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Joseph Stiglitz.
Οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως τονίζουν, μόνο με τέτοια απόφαση θα μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει μία αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία θα εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού για να συνεισφέρει σε μία ενοποιημένη και δημοκρατική Ευρώπη.
Παράλληλα προτείνουν τρεις μορφές χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης:
Πρώτον, υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χρειάζεται να εξυπηρετεί χρέος, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Για παράδειγμα και μόνο εάν η Ελλάδα καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008. Υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στη ρήτρα «bisque» στο βρετανικό δάνειο από τις ΗΠΑ, που διαπραγματεύθηκε ο J M Keynes μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία δεν εξυπηρετούσε το χρέος της μέχρις ότου η οικονομία της ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Δεύτερον, κάποια μείωση του χρέους, ειδικότερα του διμερούς επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Τρίτον, σημαντικά κεφάλαια για αποτελεσματικά επενδυτικά έργα, ειδικότερα για τις εξαγωγές.
Το σχέδιο Juncker θα ήταν ένα καλό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. και τη γερμανική KfW.
Εκτός από την αύξηση της συνολικής ζήτησης, ένα τέτοιο μέτρο από την πλευρά της προσφοράς ενισχύει επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη, όπως τονίζουν.
Παράλληλα καλούν την Ευρώπη να διαχωρίσει τη λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις, τονίζουν ότι η Ελλάδα αξίζει μια ευκαιρία, ενώ επικαλούνται ως παράδειγμα την ελάφρυνση του χρέους της Γερμανίας το 1950.
Le Figaro: Μια καθοριστική εκλογική περίοδος «αναδύεται» στην Ελλάδα
Στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Ελλάδα μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναφέρεται σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στο οποίο υπογραμμίζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών αν κανένα κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ηγείται στις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος, αλλά και του κατακερματισμού των ψηφοφόρων σε πολλά πολιτικά σχήματα.
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν λάβει την αυτοδυναμία, θα λάβει διερευνητική εντολή τριών ημερών προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και αν δεν τα καταφέρει, η εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα κ.ο.κ.
Σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, τότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές.
Liberation: Με την αυτοδυναμία «φλερτάρει» ο Αλέξης Τσίπρας
Εφικτό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 25 Ιανουαρίου, η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία τονίζει ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έρχεται πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και πλέον «φλερτάρει» με το 35% των ψήφων, γεγονός που θα του επιτρέψει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και να έχει πλήρεις εξουσίες.
Διαφορετικά, όπως σημειώνεται, θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η πρόκληση για το κόμμα που θα έρθει πρώτο είναι να εκλέξει 151 βουλευτές ή να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που για να συμβεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει την Κυριακή το 35,6% των ψήφων και να μην υπάρξει μεγάλη αντιπροσώπευση όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα.
Αν αυτά λάβουν το 12% ή μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, το πρώτο κόμμα τότε δεν θα μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Στην αντίθετη περίπτωση, ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος γίνεται αυτομάτως πρωθυπουργός.
Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εξακολουθεί να ελπίζει, καταλήγει το άρθρο.
www.bankingnews.gr
Η διαφαινόμενη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη ημέρα των εκλογών και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η τρίτη θέση επίσης απασχολεί τα διεθνή μέσα, καθώς η μάχη αναμένεται σκληρή, με το Reuters να δίνει προβάδισμα στη Χρυσή Αυγή.
SZ: Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ε.Ε. - Ουτοπία η επιβίωση χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ουτοπικές τους υποσχέσεις, αλλά και σε ΝΔ και Ε.Ε. για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ασκεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
«Και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τερματίζεται το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν, δηλαδή (δεν πρόκειται να δοθεί) χωρίς όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες τελευταία ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς αρνούνταν, σχεδόν σε μόνιμη βάση.
Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει κι εκείνη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Διαφορετικά οι τράπεζες στην Αθήνα θα μείνουν όντως χωρίς μετρητά», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Γι αυτό, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την ΕΕ ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του.
Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση.
Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες.
Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες».
«Ο Σαμαράς ευθύνεται για τις πρόωρες εκλογές»
Η κριτική διάθεση του σχολίου δεν στρέφεται ωστόσο αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος «ο ίδιος ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για τις πρόωρες εκλογές.
Ουσιαστικά τις προκάλεσε πιστεύοντας, εσφαλμένα, ότι θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά.
Οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αντελήφθησαν τη ματαιότητα του σχεδίου και ετράπησαν σε φυγή. Τώρα προσεγγίζουν τον Τσίπρα.
Ο απολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά έχει θετικά και αρνητικά.
Για την Αθήνα ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί κάτι καινούργιο.
Η χώρα δεν απασχολεί 900.000 δημοσίους υπαλλήλους όπως το 2009, αλλά 650.000.
Όμως η ανεργία είναι τρομακτική, καθώς φτάνει στο 25% και το ¼ του ΑΕΠ έχει εξαλειφθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Δεν έχει κάνει λάθη όμως και η ίδια η ΕΕ ή τουλάχιστον εκείνοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βοήθειας;
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει:
«Διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα αρχικά φόρτωσαν τα βάρη στους ώμους των πιο αδύναμων και, όταν εκείνοι δεν είχαν τίποτε άλλο να συνεισφέρουν, άρχισε η αιμορραγία της μεσαίας τάξης με συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.
Οι επόπτες της ΕΕ το επέτρεψαν.
Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος του προγράμματος διάσωσης, που απέτρεψε την ευρύτερη αποδοχή του.
Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα συνεχίσει τη δραστική πολιτική περικοπών, για την οποία επέβαλε μεταξύ άλλων και η ΕΕ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν και παράλογο, η χώρα θα άφηνε την τελευταία της πνοή.
Τώρα προέχουν η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε μορφή και η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Το να λέμε πεισματικά ότι ʻθα συνεχίσουμε έτσιʼ δεν ωφελεί κανέναν».
Reuters: Η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα, θα κινηθεί υψηλότερα των δημοσκοπήσεων
Πολλοί ψηφοφόροι της δεν αποκαλύπτουν στις μετρήσεις τι θα ψηφίσουν αναφέρει το δημοσίευμα
Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό η Χρυσή Αυγή να καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σχεδόν ύστερα από τρία χρόνια από την είσοδο της στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή διεξάγει μια πολύ πιο ήσυχη προεκλογική εκστρατεία, μια και τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται από αρκετές δημοσκοπήσεις να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, γεγονός που – όπως υπογραμμίζεται – θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί η τρίτη διερευνητική εντολή στον προφυλακισμένο αρχηγό της Χρυσής Αυγής να σχηματίσει κυβέρνηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποτύχουν είτε να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία είτε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ομιλία του Ηλία Κασιδιάρη σε προεκλογική συνάντηση μελών της Χρυσής Αυγής στο Κορωπί, η οποία έγινε από την φυλακή.
«Η τελευταία προεκλογική εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να γίνει νωρίς επειδή στις 8 το βράδυ, οι πόρτες των φυλακών κλείνουν και η επικοινωνία διακόπτεται.
Για αυτό έπρεπε να κάνουμε την εκδήλωση στις 6 το απόγευμα προκειμένου ο αρχηγός να μπορεί να μιλήσει χωρίς να ανησυχεί για το εάν θα κλείσουν οι πόρτες των φυλακών» ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, εκ των λίγων βουλευτών που είναι εκτός φυλακής.
Σημειώνεται ότι 7 από τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι προφυλακισμένοι ενώ οι τρεις τελούν υπό κατ’οίκον περιορισμό, και ενώ αναμένεται εντός του έτους η δίκη τους.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρόλο αυτά και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή θα δώσει μάχη με το Ποτάμι για την τρίτη θέση.
Ωστόσο πολλοί δημοσκόποι υποστηρίζουν πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ενδεχομένως να είναι υψηλότερα από αυτά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
«Υπάρχουν ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν.
Και αυτοί κυρίως ανήκουν στα εξτρεμιστικά κόμματα» υπογραμμίζει στο Reuters ο Γιώργος Σιακάς, δημοσκόπος και πολιτικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.
«Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις ιδιαιτερότητες της αλλά από το 2012 φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει αποκρυσταλλωθεί στη συνείδηση πολλών ψηφοφόρων.
Υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή και ότι συμβεί» τονίζει ο Σιακάς.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη σε προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Κορωπί:
«Την Κυριακή, θα πάρουμε περισσότερες ψήφους από ότι λάβαμε το 2012 και θα είμαστε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.
Μην πιστεύετε τους ψεύτες δημοσκόπους».
Handelsblatt: Πολύ κοντά στον γκρεμό η Ελλάδα - Κίνδυνος για τη ρευστότητα
«Πολύ κοντά στον γκρεμό», βρίσκεται η Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt.
«Η κατάσταση είναι εύφλεκτη.
Η Ελλάδα βαδίζει αυτήν την ώρα κατά μήκος μιας μακράς διαδρομής στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Αν κάνει ένα βήμα προς τη λάθος πλευρά, αν σκοντάψει, η πτώση είναι σίγουρη. Η χρηματοδότηση της χώρας είναι τόσο οριακή, ώστε το κράτος ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας σε λίγες εβδομάδες, αν δεν σχηματιστεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση και δεν λάβει την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ για παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης και για μία προληπτική βοήθεια για το διάστημα μετά (σ.σ. τη λήξη του μνημονίου)», τονίζει το δημοσίευμα.
FT: Το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ ακτινοβολεί - Στα ύψη το credit risk λόγω των δεσμεύσεων για το χρέος
Στον δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους και έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις θέσεις του
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την έναρξη προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το ευρώ έρχεται πλέον αντιμέτωπο με τις εκλογές στην Ελλάδα, καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Όπως επισημαίνουν, σε νέο δημοσίευμά τους, οι Financial Times, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά πως η Ελλάδα - μετά την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου - θα αποκτήσει μια κυβέρνηση υπό τον αριστερό και αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλήθεια είναι πως στον δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους και έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις θέσεις του.
Ωστόσο η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα αποδεικνύει πως ο πιστωτικός κίνδυνος (credit risk) παραμένει όχι μόνο ζωντανός, αλλά και υψηλός.
Όσο περισσότερο λάμπει το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποχωρήσει κοντά στα χαμηλά επίπεδα, στα οποία είχε βρεθεί κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη...
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποκλείεται να δέχεται πιέσεις στη σκιά των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ πως θα βρεθεί απέναντι από τους ολιγάρχες όταν ανέλθει στην εξουσία.
Ποιος θα είναι ακριβώς ο αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών στην πορεία του ευρώ δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.
Reuters: Θα δοθεί νέα παράταση στην Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος
Όλα θα εξαρτηθούν από τα χρονικά περιθώρια που θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου
Νέα παράταση πιθανόν να δοθεί στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τις πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Reuters, το περιθώριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος, θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.
Πιθανότατα, λοιπόν, να δοθεί και νέα παράταση, εάν μάλιστα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το ζητήσει.
FT: Ελάφρυνση του χρέους ζητούν 15 κορυφαίοι οικονομολόγοι - «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία»
Έκκληση προς την Ευρώπη και τη Γερμανία να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα, απευθύνουν μέσω των Financial Times, 15 κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Joseph Stiglitz.
Οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως τονίζουν, μόνο με τέτοια απόφαση θα μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει μία αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία θα εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού για να συνεισφέρει σε μία ενοποιημένη και δημοκρατική Ευρώπη.
Παράλληλα προτείνουν τρεις μορφές χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης:
Πρώτον, υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χρειάζεται να εξυπηρετεί χρέος, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Για παράδειγμα και μόνο εάν η Ελλάδα καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008. Υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στη ρήτρα «bisque» στο βρετανικό δάνειο από τις ΗΠΑ, που διαπραγματεύθηκε ο J M Keynes μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία δεν εξυπηρετούσε το χρέος της μέχρις ότου η οικονομία της ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Δεύτερον, κάποια μείωση του χρέους, ειδικότερα του διμερούς επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Τρίτον, σημαντικά κεφάλαια για αποτελεσματικά επενδυτικά έργα, ειδικότερα για τις εξαγωγές.
Το σχέδιο Juncker θα ήταν ένα καλό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. και τη γερμανική KfW.
Εκτός από την αύξηση της συνολικής ζήτησης, ένα τέτοιο μέτρο από την πλευρά της προσφοράς ενισχύει επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη, όπως τονίζουν.
Παράλληλα καλούν την Ευρώπη να διαχωρίσει τη λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις, τονίζουν ότι η Ελλάδα αξίζει μια ευκαιρία, ενώ επικαλούνται ως παράδειγμα την ελάφρυνση του χρέους της Γερμανίας το 1950.
Le Figaro: Μια καθοριστική εκλογική περίοδος «αναδύεται» στην Ελλάδα
Στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Ελλάδα μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναφέρεται σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στο οποίο υπογραμμίζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών αν κανένα κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ηγείται στις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος, αλλά και του κατακερματισμού των ψηφοφόρων σε πολλά πολιτικά σχήματα.
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν λάβει την αυτοδυναμία, θα λάβει διερευνητική εντολή τριών ημερών προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και αν δεν τα καταφέρει, η εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα κ.ο.κ.
Σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, τότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές.
Liberation: Με την αυτοδυναμία «φλερτάρει» ο Αλέξης Τσίπρας
Εφικτό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 25 Ιανουαρίου, η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία τονίζει ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έρχεται πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και πλέον «φλερτάρει» με το 35% των ψήφων, γεγονός που θα του επιτρέψει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και να έχει πλήρεις εξουσίες.
Διαφορετικά, όπως σημειώνεται, θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η πρόκληση για το κόμμα που θα έρθει πρώτο είναι να εκλέξει 151 βουλευτές ή να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που για να συμβεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει την Κυριακή το 35,6% των ψήφων και να μην υπάρξει μεγάλη αντιπροσώπευση όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα.
Αν αυτά λάβουν το 12% ή μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, το πρώτο κόμμα τότε δεν θα μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Στην αντίθετη περίπτωση, ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος γίνεται αυτομάτως πρωθυπουργός.
Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εξακολουθεί να ελπίζει, καταλήγει το άρθρο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών