Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Time: Οι πλούσιοι εταίροι θα ζημιωθούν περισσότερο από το Grexit - Θα ενδώσουν σε κάποιες απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Time: Οι πλούσιοι εταίροι θα ζημιωθούν περισσότερο από το Grexit - Θα ενδώσουν σε κάποιες απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το «παιχνίδι του δειλού» με τους Ευρωπαίους εταίρους και είναι σε πλεονεκτική θέση, εκτιμά το Times
Την εκτίμηση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα ρισκάρουν μια ρήξη με την νέα ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, και μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Time.
Το αμερικανικό περιοδικό επιχειρεί να διερευνήσει τις επιπτώσεις που θα είχε για την Ευρωζώνη η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της Ελλάδας το περιοδικό Time, ειδικά μάλιστα εάν οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους καταλήξουν σε αδιέξοδο και η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Bertelsmann Foundation, μιας δεξαμενής σκέψης στις Βρυξέλλες, Henning vom Stein, ο κίνδυνος για «φαινόμενο ντόμινο» είναι εξαιρετικά αυξημένος, καθώς τα υπόλοιπα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, θα αρχίσουν να σκέφτονται επίσης σοβαρά την έξοδο τους από το ευρώ.
«Δεν θα τελειώσει στην Ελλάδα – η ενιαία αγορά είναι η κινητήριος μηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξηγεί ο Stein, τονίζοντας ότι σε περίπτωση Grexit, ολόκληρο το οικοδόμημα θα κλονιστεί.
Και για την Ελλάδα, όμως, οι συνέπειες της εξόδου από το ευρώ θα ήταν καταστροφικές, εκτιμά το περιοδικό.
Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα απομόνωνε την οικονομία της χώρας και θα την ανάγκαζε να επιστρέψει στη δραχμή, η οποία θα υποτιμούνταν σημαντικά.
Ακόμη και σε περίπτωση μερικής αθέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων, η Ελλάδα δεν θα είχε πρόσβαση στις αγορές για πολλά χρόνια.
«Δεν υπάρχει σενάριο που θα αιτιολογεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», υποστηρίζει και ο Henning Vöpel, κορυφαίος οικονομολόγος το Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών του Αμβούργου.
Το Grexit δεν συνιστά ουσιαστική απειλή, εκτιμά, και θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι πως θα ξεκινήσει μια επίπονη διαπραγμάτευση σχετικά με το μέλλον της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας.
Αυτό που είσαι σαφές σε όλες τις πλευρές είναι πως θα πρέπει όλοι κάτι να δώσουν, επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να ενδώσει σε κάποιες αξιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον Vöpel, με οι πρόσφατες εξαγγελίες του επικεφαλείς της ΕΚΤ, Mario Draghi, έθεσαν τις βάσεις της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να γίνει προκειμένου να αποδεχθούν τα πλουσιότερα κράτη της Ευρωζώνης το βασικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ: τη διαγραφή του χρέους.
Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με το Times, είναι πόσο υψηλό θα ήταν το κόστος ενός Grexit για την Ελλάδα.
Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen, υποδεικνύει ότι οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί να διασώζουν τους γείτονές τους, εξηγεί ο Vöpel.
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για Merkel και τους πλούσιους εταίρους της να πείσουν τους ψηφοφόρους να δώσουν άλλη μια ανάσα στην Ελλάδα στο όνομα της ευρωπαϊκής ευημερίας και αλληλεγγύης.
Βέβαια, ούτε να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τη λιτότητα θα είναι εύκολο, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις.
Όπως αναφέρει η Ελένη Παναγιωταρέα, ερευνήτρια της ΕΛΙΑΜΕΠ, μεταξύ των Ελλήνων έχει αναπτυχθεί μια έντονη εχθρική διάθεση κατά της Γερμανίας, καθώς αισθάνονται ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο και για αυτό κατηγορούν το Βερολίνο και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που τους έχει επιβάλει.
Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει «χρησιμοποιήσει» αυτό το αίσθημα αλλά μετά τις εκλογές, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα αναγκαστεί να έρθει σε συμβιβασμούς με τα ίδια τα θεσμικά όργανα που επί τόσα χρόνια δαιμονοποιούσε, και σε αυτό θα τον βοηθήσει σημαντικά η απειλή του Grexit.
«Ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι του δειλού», εξηγεί ο ξκ. Παναγιωταρέα αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η λογική τους είναι ότι αυτά τα θεσμικά όργανα θα υποχωρήσουν πρώτα, καθώς δεν θέλουν να φορτωθούν την ευθύνη ενός Grexit».
Η άποψη αυτή έχει λογική, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, καθώς στο «παιχνίδι του δειλού» νικητής είναι αυτός που έχει λιγότερα να χάσει.
Και η ελληνική οικονομία έχει φτιάσει στο χείλος του γκρεμού, ενώ η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι δεν θέλουν να ρισκάρουν τη διάλυση της ενιαίας αγοράς από την οποία εξαρτάται η οικονομική τους ανάπτυξη.
Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαίοι εταίροι θα ενδώσουν ως ένα σημείο στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποτρέψουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, «με κάθε κόστος», όπως χαρακτηριστικά είπε και ο φιλανδρός υπουργός Οικονομικών Alexander Stubb από το βήμα του Νταβός την Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης