Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αβέβαιο για την Ευρωζώνη το αποτέλεσμα του προγράμματος αγοράς αγοράς της ΕΚΤ

tags :
Fitch: Αβέβαιο για την Ευρωζώνη το αποτέλεσμα του προγράμματος αγοράς αγοράς της ΕΚΤ
Θετική η συμβολή του στον περιορισμό του κινδύνου  παρατεταμένου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιορίζει τον κίνδυνο παρατεταμένου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη η αποτελεσματικότητα που θα έχει αυτό, τελικά, στην αύξηση του πληθωρισμού και στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι τραπεζικές χορηγήσεις στην πραγματική οικονομία είναι μικρότερες από ό,τι αναμένεται, αλλά αυτό αποδίδεται στις προσπάθειες ενίσχυσης των ισολογισμών τους.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης αν και έχουν λάβει σημαντική ρευστότητα, η πιστωτική επέκταση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση για χορηγήσεις είναι ελάχιστη λόγω της υψηλής ανεργίας και της οικονομικής αβεβαιότητας.
Έτσι, παρά το ασθενέστερο ευρώ και το πρόγραμμα της ΕΚΤ, η αποτελεσματικότητα του προγράμματος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην τόνωση της ανάπτυξης παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη.
Όπως εκτιμά ο Fitch, ο ισολογισμός της ΕΚΤ είναι 2,158 τρισ. ευρώ, ή 21% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορές περιουσιακών στοιχείων θα αυξήσουν τον συνολικό ισολογισμό της κατά 1,140 τρισ., ήτοι στο 33% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Με τις αγορές αυτές ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα είναι μεγαλύτερος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από εκείνον της Federal reserve (26% του αμερικανικού ΑΕΠ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (22% του ΑΕΠ), ενώ θα είναι σημαντικά μικρότερος από εκείνον της Τράπεζας της Ιαπωνίας (πέρα του 60% του ΑΕΠ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης