Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

The Guardian: Οι νέοι ριζοσπάστες στην Ελλάδα «σαρώνουν» χρόνια λιτότητας

The Guardian: Οι νέοι ριζοσπάστες στην Ελλάδα «σαρώνουν» χρόνια λιτότητας
Από τον κατώτατο μισθό μέχρι τις ιατρικές συνταγές, ο Αλέξης Τσίπρας κρατά τις υποσχέσεις του προς τους ψηφοφόρους
Ένα προς ένα τα μέτρα επανήλθαν, ανελέητα και με αστραπιαία ταχύτητα: πρώτα τα οδοφράγματα έξω από τη Βουλή απομακρύνθηκαν, εν συνεχεία ανακοινώθηκε ότι τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων ματαιώνονται και οι συντάξεις αποκαθίστανται και μετά ήρθε η ανακοίνωση ότι ο κατώτατος μισθός επανέρχεται στα 751 ευρώ τον μήνα.
Και όλα αυτά, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, πριν ακόμη συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Μετά από αυτό, οι υπουργοί ανακοίνωσαν περισσότερα μέτρα: κατάργηση του εισιτηρίου για τα νοσοκομεία και του ενός ευρώ για τις συνταγές, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απολύθηκαν στον δημόσιο τομέα, χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
Την πρώτη ημέρα της θητείας του, μόλις 48 ώρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας έπιασε δουλειά, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η λιτότητα, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόταν τόσο καιρό να ακυρώσει, τώρα ανήκει στο παρελθόν και αυτό ήταν η αρχή, όχι ενός νέου κεφαλαίου, αλλά ενός νέου βιβλίου για τη χώρα, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κρίσης.
Οι όποιες αμφιβολίες μπορεί να είχε η τρόικα για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαλύθηκαν χθες, Τετάρτη.
Με αστραπιαία ταχύτητα, η αριστερή κυβέρνηση κινήθηκε για να διαλύσει τις τιμωρητικές πολιτικές που η Αθήνα είχε αναγκαστεί να θεσπίσει σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης.
Μέτρα που είχαν ωθήσει τους Έλληνες στους δρόμους και έσπρωξαν τη χώρα στη χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί, μπήκαν πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, η αντίδραση ήταν άμεση και απότομη, σημειώνεται.
Μέσα σε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι αναστέλλεται η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησαν.
Πολλοί έχασαν περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους, με τους χρηματιστές να σημειώνουν ότι επρόκειτο για τη χειρότερη ημέρα στην ιστορία τους.
Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας βυθίστηκε, για να κλείσει με απώλειες άνω του 9%, και το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί σε επίπεδα που είχε να δει από τον Σεπτέμβριο του 2012, χάνοντας τα όποια κέρδη ανακτήθηκαν μετά την υπόσχεση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ.
Μετά ακολούθησε ένα ακόμη πλήγμα, σημειώνεται, με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's να απειλεί την Ελλάδα ότι αν αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για πρόσθετη οικονομική στήριξη, τότε θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θέτοντας σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγηση της Β της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση χτύπησε και μάλιστα με δυνατό θόρυβο το έδαφος, προσθέτοντας ότι κατά κάποιον τρόπο κανείς δεν το αντιπροσωπεύει αυτό καλύτερα από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, η ανάληψη των καθηκόντων του οποίου θα μείνει γνωστή ως του τι συμβαίνει ότι οι ριζοσπάστες αναλαμβάνουν τα ηνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης