Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η δημοσιονομική «Οδύσσεια» της Ελλάδας δεν έχει ακόμη τελειώσει

tags :
Bloomberg: Η δημοσιονομική «Οδύσσεια» της Ελλάδας δεν έχει ακόμη τελειώσει
Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απομείωση του ελληνικού χρέους
Στη δημοσιονομική «Οδύσσεια» της Ελλάδας αναφέρεται η ανάλυση της Μαρίας Πετράκη στο Bloomberg, στην οποία επισημαίνει ότι ο αγώνας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Η Ελλάδα έχει τελικά ανακάμψει από την εξαετή ύφεση που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά το ένα τέταρτο, τριπλασίασε την ανεργία και άφησε τους ασθενείς χωρίς φάρμακα.
Όμως ο αγώνας για τα οικονομικά της δεν έχει τελειώσει.
Από τα χρόνια που ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων, η Ελλάδα έχει γίνει θέμα συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δείχνει το πρακτικό πρόβλημα για τις χώρες που ενώθηκαν και υιοθέτησαν το ευρώ.
Για τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά, τη Γερμανία ιδίως, η Ελλάδα είναι ένα σπάταλο κράτος που χρειάζεται σκληρή οικονομική ιατρική.
Για πολλούς Έλληνες, το βάθος των μέτρων έχει δείξει τα όρια τους - ή ακόμα και την τρέλα - από τις περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Το 2012, οι συγκρούσεις για το χρέος στην Ελλάδα απείλησε μέχρι και διάσπαση της Ευρωζώνης, ενώ τώρα αλλαγή στην κυβέρνηση της Ελλάδας αντηχεί περίεργα σε μια ήπειρο βυθισμένη στην οικονομική στασιμότητα.
Η αποφασιστική νίκη ενός κόμματος διαμαρτυρίας είναι πιθανό να σημάνει μια αναμέτρηση με τους δανειστές της χώρας.
Η σύγκρουση δεν αναμένεται να απειλήσει το τέλος του ευρώ, αλλά θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ευρύτερης εξέγερσης ενάντια στη λιτότητα.

Η κατάσταση

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Ιανουαρίου.
Ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας, έγινε πρωθυπουργός μετά το σχηματισμό ενός συνασπισμού με ένα άλλο κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, ενώ βασική υπόσχεση της εκστρατείας ήταν η διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας.
Αυτό θα τον βάλει σε τροχιά σύγκρουσης με τη λεγόμενη τρόικα των πιστωτών, οι οποίοι έχουν κρατήσει τη χώρα στη ζωή.
Η ΕΕ και πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν στην νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μια σκληρή γραμμή.
Κάποιοι στη Γερμανία εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η αποχώρηση της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ θα είναι πλέον διαχειρίσιμη, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θέλει να παραμείνει.
Η προοπτική του λεγόμενου Grexit έχει προκαλέσει άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας.
Σε μια μετεκλογική ομιλία του, ο Τσίπρας, δήλωσε ότι η προτεραιότητά του είναι "να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη της αξιοπρέπεια".
Είπε επίσης ότι θέλει να αποφύγει μια "καταστροφική σύγκρουση" με τους πιστωτές της χώρας.

Το ιστορικό

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε ένα τέλος σε μια εποχή 40 περίπου ετών, κατά το οποίο η Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία μετά την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας.
Ο ανταγωνισμός των αυτών κομμάτων οδήγησε σε ένα ξεφάντωμα δαπανών που χρηματοδοτούνται από το χρέος, ενώ η φοροδιαφυγή άνθισε.
Το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την εξουσία και αποκάλυψε ένα έλλειμμα που ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνο που επέτρεπαν οι κανόνες του ευρώ.
Μετά από αυτό η Ελλάδα έλαβε συνολικά 240 δισ. ευρώ βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ ανάγκασε επίσης τους ιδιώτες πιστωτές να διαγράψουν 100 δισ. ευρώ.
Το αντάλλαγμα ήταν, εκτός από τις περικοπές των δαπανών, η αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας.
Το 2013, η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, ένας από τους όρους που τέθηκαν για πιθανές παραχωρήσεις σχετικά με το χρέος της, ενώ η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2015.

Το επιχείρημα

Οι εξαντλημένοι από τη λιτότητα Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Αλλά οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για την άφεση χρέους που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με τον Τσίπρα ότι το χρέος της χώρας είναι πάρα πολύ μεγάλο για να πληρωθεί, αν και υπάρχει πολύ λιγότερη υποστήριξη για νέες λαϊκίστικες εξαγγελίες, όπως για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το επιχείρημα του κόμματος είναι ότι η λιτότητα έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα.
Το γεγονός ότι η Ισπανία και άλλες χρεωμένες χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση, όμως θα μπορούσε να αποδυναμώσει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις του χρέους.
Αλλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τα κόμματα διαμαρτυρίας, όπως το Podemos της Ισπανίας ή το Sinn Fein στην Ιρλανδία, που αποτελούν πρόκληση για καθιερωμένα κόμματα της χώρας τους, το σύνολο των οποίων είχαν σημαντικό ρόλο στην σκληρή - και όλο και πιο αντιλαϊκή - πολιτική που επιβλήθηκε ως μέρος της δικής τους διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης