Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του χρέους άλλαξε μέσα σε ελάχιστες ημέρες

JP Morgan: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του χρέους άλλαξε μέσα σε ελάχιστες ημέρες
Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει (λίγο)
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζει, αλλά ο δρόμος προς μια συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα δεν θα είναι ομαλός ούτε και βραχύβιος.
Αυτό αναφέρει η JPMorgan στη σημερινή της ανάλυση, υπό τον τίτλο "Greece: Syriza shifts (a little)" (Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει (λίγο)), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σκιαγράφησε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση θα προσεγγίσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Και η συνέντευξη δίνει επίσης κάποιο χρώμα για τη διαδικασία μέσω της οποίας η νέα κυβέρνηση ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία.
Αναλυτικά:
- Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποσύρει το αίτημά της για τη μείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων από την Ευρώπη, αλλά θα προτείνει, αντίθετα, ένα "μενού ανταλλαγής χρέους", το οποίο περιλαμβάνει δύο νέους τύπους των ομολόγων.
Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης (rescue loans) που έχει λάβει η Ελλάδα.
Ο δεύτερος τύπος των νέων ομολόγων θα αφορά σε διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η JP Morgan, δεν υπάρχει καμία λεπτομέρεια σχετικά με τις προτάσεις πέρα από ό, τι αναφέρθηκε στους Financial Times.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι τα διηνεκή ομόλογα δεν θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός πακέτου, με το οποίο επιδιώκεται να διευκολυνθεί το βάρος του χρέους.
- Η Ελλάδα θα προτείνει τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού ύψους 1 - 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις, με τους οποίους εξελέγη.
Ο ισχυρισμός ότι η νέα κυβέρνηση θα στοχεύσει σε πρωτογενή πλεονάσματα κοντά σε αυτό το μέγεθος δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ωστόσο, η JP Morgan οφείλει να παρατηρήσει ότι η αναγνώριση αυτής της δέσμευσης δεν μπορεί να δώσει χώρο για όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες που πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα μετά τις εκλογές.
Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ο βασικός στόχος της νέας διοίκησης παραμένει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τα κατεστημένα συμφέροντα.
- Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τα σχέδιά της σε αναλυτική μορφή πριν από το τέλος του μήνα.
Αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα "πρόγραμμα γέφυρα" τεσσάρων μηνών, που θα εκτείνεται έως την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Οι FT αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει 1,9 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης στο εγγύς μέλλον (δηλαδή μόνο την επιστροφή του κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, και όχι την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το προηγούμενο πρόγραμμα).
Ενώ ο τόνος των σχολίων από τη νέα κυβέρνηση ήταν μαχητικός την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει τουλάχιστον ένας βαθμός ήπιας ρητορικής.
Αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ανάγκη για περικοπές στις δαπάνες, ενώ οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και ότι η υποστήριξη για την Ελλάδα είναι απαραίτητη.
Εν τω μεταξύ, αν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης διαρκέσει περισσότερες εβδομάδες, το βάρος της πίεσης θα πέσει στην ελληνική πλευρά.
Κατά την άποψη της JP Morgan, μπορεί να υπάρξει κάποια αναγνώριση ότι η ελληνική θέση για τη μείωση του χρέους έχει αλλάξει σε μόνο μια χούφτα ημερών.
Έτσι, καταλήγει στο ότι η πορεία προς μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα είναι καθόλου ομαλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης