Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Γ. Βαρουφάκης, ο λαμπρός επιστήμονας που έχει εξοργίσει την Ευρώπη

Bloomberg: Γ. Βαρουφάκης, ο λαμπρός επιστήμονας που έχει εξοργίσει την Ευρώπη
Εξαιρετικός γνώστης της θεωρίας των παιγνίων ο Γιάννης Βαρουφάκης
«Λαμπρό επιστήμονα» χαρακτηρίζει το Bloomberg τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ωστόσο χαρακτηρίζει κάπως ανορθόδοξα τα πρώτα του βήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Το πρακτορείο αναφέρεται στο περιστατικό ανάμεσα στον Γιάννη Βαρουφάκη και τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, το οποίο προκάλεσε την οργή του Βερολίνου, με τον Schaeuble να διαμηνύει ότι η Γερμανία «δεν θα δεχθεί εκβιασμούς» από την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά, διαβεβαιώνοντας ότι παρά τις διαφορές θα υπάρξει μια αμοιβαία και επωφελής συμφωνία για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους.
Ωστόσο ο Βαρουφάκης επιμένει σε μια επιθετική στάση, αρθρογραφώντας και κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης για ανακριβή κάλυψη των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σχολιάζει ο Steen Jakobsen, CIO της Saxo Bank, ο Γ. Βαρουφάκης χρειάζεται κάποιες «οδηγίες» όσον αφορά τη συμπεριφορά του απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
Είναι αυτός ο τύπος στον οποίο στηρίζεται η Ελλάδα, προκειμένου να διαπραγματευθεί μια καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους;
«Ναι» απαντάει το Bloomberg και τονίζει πως οι θαυμαστές του υποστηρίζουν ότι ο νέος υπ. Οικονομικών δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Ο James K. Galbraith, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και συνάδελφός του, υποστηρίζει ότι Γ. Βαρουφάκης είναι «η πιο έντονη και βαθειά πνευματική προσωπικότητα της γενιάς του».
Ο νέος ΥΠΟΙΚ είναι γνώστης της κατάστασης πολύ περισσότερο από μερικούς αξιωματούχους με τους οποίους θα διαπραγματευθεί για την Ελλάδα, προσθέτει ο οικονομολόγος Stuart Holland.
Επιπλέον, η ακαδημαϊκή ειδικότητα του Βαρουφάκη είναι «η θεωρία των παιγνίων», η οποία μελετά τη στρατηγική λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις όπου άτομα με αντικρουόμενα συμφέροντα, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές τους.
Ο Galbraith υποστηρίζει ότι ο Γ. Βαρουφάκης είναι γνώστης της εν λόγω θεωρίας «καλύτερα από τον καθένα στον πλανήτη»!
Ο συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας τονίζει ότι ο Βαρουφάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς ωστόσο δεν είναι προετοιμασμένος να συμβιβαστεί με όποιο τίμημα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης