Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Open Europe: Μοχλός πίεσης στην Αθήνα να συναινέσει σε παράταση του μνημονίου η απόφαση της ΕΚΤ για τα collaterals

Open Europe: Μοχλός πίεσης στην Αθήνα να συναινέσει σε παράταση του μνημονίου η απόφαση της ΕΚΤ για τα collaterals
Η κίνηση της ΕΚΤ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο - Να αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση
Μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το Open Europe την αιφνίδια απόφαση της ΕΚΤ, το βράδυ της Τετάρτης, να σταματήσει να δέχεται ως collaterals (εγγυήσεις) τα ελληνικά ομόλογα, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ρευστότητας.
"Η κίνηση της ΕΚΤ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο.
Να αυξήσει τις πιέσεις προς την Αθήνα, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να συμφωνήσει σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της χώρας, πριν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου", σχολιάζουν οι αναλυτές του Open Εurope, σε μια πρώτη αντίδραση στη βόμβα της ΕΚΤ.
H απόφαση της ΕΚΤ θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου.
Η κίνηση οδηγεί καθολικά τις ελληνικές τράπεζες στον μηχανισμό έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA), με το ποσό να υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr, στα 80 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, διευκρινίζοντας πως η απόφασή της αυτή βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος.
Η ΕΚΤ εξηγεί πως έλαβε αυτή την απόφαση, καθώς θεωρεί πως είναι σχεδόν απίθανη η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης